Vadba joge za fizično, mentalno in čustveno počutje

Jogijske vadbe v človeku ponovno zgradijo maksimalno fizično, mentalno in čustveno počutje ter pospešijo notranjo rast.

Joga nas uči, da lahko dosežemo mir in zadovoljstvo samo tako, da uravnovesimo naš organizem v celoti na vseh ravneh obstoja. Vemo, da je človek večplastno bitje: sestavljajo ga fizično telo, mentalno telo, subtilno telo in kavzalno telo. Če hočemo doseči zdravje in zadovoljstvo, moramo uravnotežiti vse aspekte našega organizma. In prav to nam omogočajo metode in tehnike joge: sistematično in postopoma nas preko telesnih položajev (asane), dihalnih vaj (pranayama), sproščanja, poglabljanja vase in pozitivnega načina mišljenja vodijo k fizičnemu zdravju, umiritvi duha, spoznavanju samega sebe in opuščanju vseh iluzij in predsodkov, ki nam onemogočajo, da bi resnično polno zaživeli.

Joga je dragocen poklon indijskih modrecev, ki so dosegli popolno spoznanje zakonov bivanja. Kljub temu, da je njen geografski izvor Indija, je njena več tisoč let stara modrost univerzalna in večna.

Tekom jogijskih vadb se raziskuje različne dimenzije joge, s tem udeleženci dobijo širše in globlje razumevanje ter otipljive izkušnje starodavne znanosti joge.

Te dimenzije vključujejo: Upa jogo, Angamardhano, Hata Jogo, Suryakriyo, Suryanamaskar, Mantra jogo.

Jogijske prakse v sodobnem človeku ponovno zgradijo maksimalno fizično, mentalno in čustveno počutje ter pospešijo notranjo rast človeka.

Več informacij o različnih jogijskih dimenzijah:

UPA JOGA

Upa pomeni “pred” ali pripravljalni. To je preprosta pripravljalna oblika joge. Povečuje funkcijo mišičnega sistema z odstranitvijo inercije (inercija – želja vztrajati v mirovanju) iz telesa. Tako lahko človek živi dinamično, zdravo življenje. Vključuje nežne a učinkovite raztezne vaje, ki ˝mažejo˝ sklepe in aktivirajo energijska vozlišča v telesnem sistemu.

ANGAMARDHANA

Angamardhana – “Anga” pomeni okončine ali deli telesa. “Mardhana” pomeni nadzor nad. Angamardhana je edinstvena in intenzivna oblika vaj in postopkov, ki so do danes že skoraj izumrle. Vadba ne zahteva nobene opreme razen telo samo. Z redno vadbo telo počasi pripeljemo na novo raven fizične moči in vztrajnosti ter obvladovanja celotnega telesa. Angamardhana nadzoruje raven sladkorja v krvi, pomlajuje telo ter povečuje in ohranja raven energije skozi ves dan.

HATA JOGA

Hata Joga izvira iz globokega razumevanja mehanike telesa in uporablja jogijske položaje ali joga-asane. “Ha” pomeni “Sonce” in “ta” pomeni “Luna”. Hata Joga je joga Sonca in Lune, ki ustreza moški in ženski naravi. S fizičnimi položaji ali joga-asanami  prinašamo ravnovesje med ta dva principa. Redna praksa jogijskih asan ne le izboljšuje zdravje in dobro počutje, temveč na zelo subtilen način spremeni energije v človeškem telesu, vpliva na način razmišljanja, čutenje in izkušnje življenja. Človeku omogoči razviti svoj končni potencial.

yoga

SURYAKRIYA

“Surya” pomeni Sonce, “kriya” se nanaša na notranji energijski proces. Suryakriya je močna praksa in vključuje natančne fizične drže in vzorec dihanja za aktivacijo “samat prane” ali sončne toplote v sistemu. Suryakriya ureja telesno, duševno in duhovno zdravje. Je močnejša praksa kot Suryanamaskar in zahteva disciplino in natančnost pri izvajanju saj lahko v nasprotnem primeru povzroči več škode kot koristi.

SURYANAMASKAR

Suryanamaskar  ali pozdrav soncu je ˝okleščena˝ različica Suryakriye in je namenjena masovnemu učenju, kjer učitelj nima možnosti individualnega in dolgotrajnega spremljanja učenca pri izvajanju prakse.  Suryanamaskar je namenjen predvsem uravnavanju energije med ido in pingalo ter za aktivacijo solarnega plexusa in dvigovanja “samat prane” ali sončne toplote v telesu. Vse kar se dogaja na tem planetu poganja sončna energija. (Edina izjema je atomska eksplozija). Redna praksa suryanamaskar vpliva na izločanje hormonskih žlez in uravnava izločanje hormonov. Posledica je ne le fizično zdravje, temveč tudi psihološko in duhovno.

MANTRA JOGA

Mantra je čisti zvok. Vsak zvok ima pripadajočo obliko v vesolju. Mantra joga je odnos med obliko in formo. Danes moderna znanost potrjuje, da je vse okoli nas – vključno z nami samo vibracija. V jogi pravimo, da je celotno vesolje samo igra različnih zvokov. Mantre so ključni zvoki, ki delujejo na določene organe v  telesu, odpirajo in sproščajo notranje blokade in omejitve, pomagajo pri transformaciji človeškega sistema in ustvarjajo novo atmosfero v telesu. Mantre vsebujejo prvobitne zvoke. Osnovna mantra je OM.

Vaditeljica joge Saša Cimerman nam je predstavila učinke redne vadbe joge:

  • pomaga k boljšemu fizičnemu zdravju (izboljšuje prekrvavitev, presnovo, delovanje organov, zvečuje gibčnost in moč),
  • povečuje sposobnost koncentracije,
  • povečuje sproščenost in umirjenost ter samozavest,
  • pomaga nam, da se bolje spoznamo in razvijamo razumevanje in spoštovanje,
  • bolj se znajdemo v različnih življenjskih okoliščinah,
  • pomaga doseči harmonijo, vzpostavlja notranje in zunanje ravnovesje,
  • pomaga pri osvobajanju od razvad, čustev in vezi, ki nas omejujejo in od katerih smo odvisni,
  • z meditacijo nas popelje do duhovne izpolnitve in samospoznanja.

Za več informacij, vprašanj o jogi in meditaciji obiščite forum Moje mesto OM.

Več novic

New Report

Close