Recept: Domači slivovi cmoki

anonimni uporabnik, 08. avgust 2017
Ostalo

Domače cmoke iz krompirjevega testa, polnjene s sadjem, lahko ponudite kot sladico ali pa kot samostojno jed.

Domače cmoke iz krompirjevega testa, polnjene s slivami, lahko ponudite kot sladico ali pa kot samostojno jed. Lahko so slani ali sladki. Sladki in osvežilni cmoki, polnjeni s svežim sadjem, so še zlasti priljubljeni v poletnih mesecih.

Sestavine za 20 cmokov:

  • 1 kg krompirja
  • 250 – 300 g ostre moke
  • 1 jajce
  • sol
  • slive
  • sladkor
  • olje

krompirjevi cmoki

Krompir skuhate (25 – 30 minut) in še toplega pretlačite. Dodate moko. Količina dodane moke je odvisna od kakovosti krompirja (če je mlad, bo zmes bolj vodena in bo treba dodati več moke, če je star, bo zmes bolj suha in bo potrebno manj moke). Prav tako lahko del moke (približno 1/5) nadomestite z zdrobom. V krompir in moko dodate malo olja, sol in eno jajce in ročno »gnetete« testo, dokler se fino ne zmeša, vendar ne preveč, da ne bo pregosto. V dlan vzemite del testa in oblikujte skledice debeline približno pol centimetra, v njih vstavite slive in nato testo ovijte okoli slive, da nastane cmok. Cmoke lahko nadevate s poljubnim svežim ali suhim sadjem ali pa namesto sadja uporabite marmelado v želenem okusu. Od svežega ali suhega sadja se najbolje obnesejo marelice, češplje, slive, jagode in ringlo.

Ko oblikujete cmoke, na kuhalnik pristavite velik lonec osoljene vode in počakate, da voda zavre. Cmoke previdno polagate v vrel krop. Kuhate jih 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje. Kuhane cmoke nato poberete iz lonca in dobro odcedite.

Cmoke lahko postrežete na krožnike, potresete s sladkorjem (lahko tudi v prahu), cimetovim sladkorjem, svetlo rjavo prepraženimi drobtinami ali prelijete z vaniljevo kremo.

Dober tek!

Za več receptov, uporabniških izkušenj in nasvetov obiščite forum Prehrana in kulinarika.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close