Kako izbrati “pravi” vrtec ali varstvo za otroka?

anonimni uporabnik, 01. april 2016
Ostalo

Velik izziv je svojemu otroku zagotoviti primerno varstvo ali vrtec, kjer se bo počutil dobro, varno in zaupljivo.

Iskanje pravega varstva ali vrtca za otroka je lahko zelo stresno. Izziv je zagotoviti svojemu otroku primerno varstvo, kjer vas zanj ne bo strah, kjer boste zaupali vzgojiteljem, se bo naučil nekaj koristnega in kjer bo izražal samega sebe, se počutil dobro, varno in zaupljivo.

Ponujamo vam nekaj nasvetov za lažjo odločitev pri izbiri vrtca

Izbira vrtca je ena izmed najpomembnejših in najtežjih odločitev, ki jih mora starš sprejeti. Priporoča se, da starši poiščejo in se odločijo za dnevno varstvo, ki izpolnjuje in zagotavlja najvišje standarde varstva ter spodbuja otrokov celostni razvoj. Ker so prva leta ključni čas v razvoju otrokovih možganov t.im. intelektualni razvoj, je zelo pomembno, da se odločite za varstvo, ki bo pomagalo otroku razviti socialne veščine, vzpostaviti odnos z vzgojitelji in drugimi otroci, urediti si čustva ter veliko naučiti. To je le nekaj prednosti zelo kakovostnega dnevnega varstva.

Temeljne naloge vrtcev so:

  • pomoč staršem pri celoviti skrbi za otroke,
  • izboljšanje kakovosti življenja družin in otrok ter
  • ustvarjanje možnosti za otrokov celostni razvoj.

Kje in kako začeti z iskanjem dobrega varstva?

Večina mamic se za priporočila za dnevno varstvo obrne na družino in prijatelje, to je odlična izhodiščna točka. Najbolj priročno je, da najprej pregledate možnosti v svojem okolišu. Bližina doma je vsekakor bistven dejavnik. Varstvo pa naj predvsem omogoča varno in čisto okolje.

Če razmišljate o varstvu otroka na domu ali vrtcu lahko uporabite tudi pregled akreditiranih ponudnikov na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Katere dejavnosti so pomembne za mojega otroka v dnevnem varstvu?

Za vrtce in varstva na domu sicer obstajajo določeni predpisi katere dejavnosti in aktivnosti naj bi izvajali, vendar pa se vseeno vrtci med seboj razlikujejo, za kar bo potrebno vaše angažiranje in nekaj raziskovalnega dela.

Raziskovalno delo? Je varstvo v bližini doma, si ga lahko privoščimo, so vzgojitelji prijazni? »Zakaj je potrebno raziskovanje?« je razmišljanje vseh staršev. Saj se večinoma hitro zadovoljijo z bližnjim varstvom, ki je najverjetneje udoben in cenovno ugoden, vendar pa pozabijo na nekatere stvari, ki so pomembne.

Seveda je občutek udobja za vašega otroka zelo pomemben, vendar se za dokončno oceno priporoča tudi zbir čim več virov in objektivnih informacij o varstvu. Predvsem zato, ker si za svojega otroka želite okolje, ki ga bo spodbujalo k razvoju in se mu pomagalo pripraviti za šolo. Ponujamo vam najpomembnejše smernice v kakovosti vrtcev za lažjo odločitev ob vprašanju “Je to pravi kraj za mojega otroka?”. Seznam vam bo pomagal bolje oceniti njegovo kakovost.

vrtec

Seznam vključuje:

Stalni nadzor in dober odnos vzgojitelja do otroka

Vzgojitelj mora paziti na otroka ves čas, tudi ko spi. Idealno bi bilo, da odnos vzgojitelja do otroka zagotavlja, da otrok dobi dovolj pozornosti, ki je ključnega pomena za socialni in čustveni razvoj.

Usposabljanje in izobraževanje vzgojiteljev

Vzgojitelj bi morali biti ustvarjalni, srčni in inteligentni, vsako leto pa bi se morali udeleževati usposabljanj in izobraževanj ter širiti svoje sposobnosti in znanje.

Varno in zdravo okolje

Pozanimajte se o zdravstveni in varnostni politiki vrtca ter postopkih programa; od cepljenja do umivanja rok, od ravnanja z bolnimi otroki do menjave plenic. Kakšen je postopek v primeru izgubljenega, bolnega ali poškodovanega otroka, komu se sporoči in kakšni so postopki ukrepov ob izrednih razmerah. Če razmišljate o varstvu otroka na domu (več otrok skupaj v varstvu na domu), se še posebno prepričajte o varnostnih ukrepih, saj so pravila manj strogo urejena.

Dobri odnosi z osebjem v varstvu

Je vrtec »odprt« za starševske ideje? Starši si želijo partnerskega oziroma vzajemnega odnosa ter da osebje v vrtcu zastopa enake temeljne vrednote, kot jih imajo sami. Skupne vrednote in jasna, pogosta komunikacija med vrtčevskim programom in starši je ključnega pomena. Pomembno je, da vzgojitelj deli otrokov razvojni napredek s starši in z njimi tudi komunicira glede ciljev in dosežkov.

Poudarek na učenju in razvoju

Okolje naj bo dobro organiziran prostor, ki je založen z bogato paleto starosti primernih igrač, knjig in pripomočkov. Osebje povprašajte o dnevnih in tedenskih urnikih ter programih. Izvajalo naj bi se veliko dejavnosti, kot so umetnost, glasba, igra na prostem, branje, ples idr.

Visoki standardi in želja po izboljšanju

Poiščite program za varstvo otrok, ki je registriran in izpolnjuje visoke standarde.

Poleg tega je najboljši tisti program, ki vedno išče nove načine za izboljšanje. In, da se osebje neprestano usposablja in strokovno razvija. Če osebje obiskuje usposabljanja in se izobražuje, je zelo verjetno, da program zagotavlja visoko raven varstva.

vrtec prostor

Dober negovalec je …

Ljubeč in odgovoren

Takšen, ki podarja objeme, » crklja«, prijateljski in ima rad otroke, … ki se odziva na otroški nasmeh in vzpodbuja otrokove sposobnosti in interese …, ki išče načine za razvoj otroške domišljije in igro, katera jim pomaga naučiti se novih spretnosti …, ki je družaben. Takšen, ki se z otroki pogovarja o dnevnih tematikah, kaj delajo in kaj so videli … partner za igro, ki uvaja nove ideje, predmete in igre … ki podpira otroke pri vzpostavljanju odnosov z drugimi otroki in odraslimi.

Spoštuje otrokovo individualnost

Takšen, ki razume, vzpodbuja in neguje otrokov razvoj, ki sprejema otrokov osebni ritem, prednosti in omejitve … In to upošteva pri načrtovanju pravega časa za prehranjevanje, spanje in igranje … Takšen, ki je sprejema in se prilagaja otrokovim potrebam in pogojem.

Zagotavlja spodbudno in otroku prijazno okolje

Območje, ki je čisto in varno, da lahko otroci raziskujejo svojo okolico … polno zanimivih in spodbudnih stvari za raziskovanje … spodbuja učenje skozi prosto igro … redno prilagojeno potrebam rastočih dojenčkov in malčkov … urejene različne prehranjevalne in previjalne »kotičke«, prilagojene odraslim za udobno in praktično sodelovanje in osredotočanje na otroka.

Kakšen program iskati za varstvo otroka

Ker je ključnega pomena način ravnanja odraslih in vzgojiteljev z otrokom, saj to pomembno oblikuje njihov razvoj, je zelo pomembno najti strokovno usposobljenega vzgojitelja, ki razume in spodbuja otroško učenje skozi vsakdanje trenutke in dogodke. Pomembno je vzgojiteljevo sodelovanje z otroki (tudi če so premladi, da bi razumeli pomen besed) ter otrokovo zavedanje, da so njegovi občutki in izkušnje pomembne, slišane in spoštovane.

otroka igranje

Starši imate na izbiro ogromno število varstev in vrtec, za katere se lahko odločite, mi pa vam ponujamo odličen in srčen vrtec Dobra teta.

Vrtec Dobra teta je mlad in razigran vrtec, ki z izkušnjami in ljubeznijo do otrok skrbi za najmlajše v varnem, nežnem ter zaupljivem okolju. Starše in otroke razveseljujejo na šestih lokacijah na Gorenjskem ter eni v Ljubljani. Dobre tete so mlade, energične in izkušene vzgojiteljice oziroma pomočnice, z vsem srcem predane malim navihancem ter njihovim vragolijam. Vsak dan poskušajo iz malčkov izvabiti nasmejano energijo in jih motivirati za igro, ustvarjanje, s poudarkom na celostnem razvoju njihovih socialnih, čustvenih, gibalnih ter ustvarjalnih sposobnosti.

Zakaj bi vašega malčka zaupali prav vrtcu Dobra teta?

V vrtcu Dobra teta poskrbijo, da so vaši malčki v varnih, skrbnih in domislic polnih rokah izkušenih vzgojiteljic in pomočnic, ki so z vsem srcem predane vašim navihancem in njihovim vragolijam. Sprejemajo malčke v starosti 11 mesecev do treh let in jih razvrstijo v štiri starostne skupine. Dnevni program Dobra teta traja od 6 do 9 ur v dopoldanskem času. Dnevni program pa zajema vzgojo, varstvo in prehrano otrok.

Otroci svoj čas preživljajo v odlično opremljenih sobicah, notranjih igralnicah in telovadnicah, svojo energijo pa sproščajo na svežem zraku prostornih igralnic na prostem.

»Vzgoja otrok je vzgoja za prihodnost, zato starši močno razmislijo, komu bodo zaupali svojega otroka«pravi direktorica vrtca Dobra teta Jana Fleišer.

Vrtec Dobra teta je pridobil veliko zaupanja, saj deluje že na štirih lokacijah v Kranju. V vrtcu dajejo poseben poudarek na individualnem razvoju osebnosti in sposobnosti otroka. Skozi igro in z dobrimi medsebojnimi odnosi se trudijo zagotavljati otroku varno in spodbudno okolje, ki omogoča razvoj ustvarjalnosti in osebnosti.

»Naša želja je prispevati k večji ozaveščenosti širše javnosti, tako o teoretičnih vidikih kot tudi o dobrih praksah vzgoje otrok,« doda direktorica Jana Fleišer.

Za vaše malčke skrbijo z vsem srcem in predanostjo ter iz njih skušajo izvabiti igrivost in motivacijo za ustvarjanje. Najbolj se posvečajo njihovim socialnim, čustvenim, gibalnim in izraznim sposobnostim. Poseben poudarek dajo na:

  • Individualen razvoj osebnosti in sposobnosti otroka, saj je vsak otrok edinstven in neponovljiv.
  • Predšolsko obdobje je izredno pomembno za razvoj otrokovih intelektualnih sposobnosti, zato se dodatno izobražujejo po NTC metodi poučevanja.
  • V kolektivu imajo tudi angleško govorečo vzgojiteljico (English native speaker) in pedagoginjo iz Fakultete za šport.
  • Želijo vsakemu otroku omogočiti možnost za razvoj svojih sposobnosti, zato imajo v popoldanskem času organizirane različne dodatne aktivnosti.

Verjamejo v sočutje, medsebojno sodelovanje, samostojnost, igrivost in imajo pri tem tudi strokoven pristop. Preberite si več o njihovih vrednotah in načinih, kako jih udejanjajo v vrtcih vsak dan sproti.

Od ostalih vrtcev se ločujejo ravno po zavzetosti za vsakega posameznika in vneti želji po iskanju novih poti tako pri vzgoji otrok kot pri vzgoji staršev in njih samih. Zavedajo se, da je družina najbolj pomembna. Ker staršem želijo pomagati pri vzgoji otrok, organizirajo seminarje in predavanja iz različnih področij (psihoterapije, pediatrije, fizioterapije ipd.), raznovrstne ideje za prosti čas pa podajajo tudi preko bloga in člankov.

Če se želite prepričati, kako potekajo varstva v vrtcu Dobra teta, imajo celo možnost prijave za ogled v živo, tako si lahko ogledate, kako se malčki zabavajo v njihovem varstvu.

Program Tetinih varstev:

  • zagotavljamo celostni razvoj njihovih gibalnih, čustvenih, glasbenih in socialnih sposobnosti,
  • spodbujamo individualizem in lastne ideje, s tem pa krepimo otrokovo identiteto in zaupanje vase,
  • razvijamo otrokov čut za okolico in družbo, da začne graditi odnose z vsemi v svojem socialnem okolju,
  • spodbujamo izražanje čustev in skozi komunikacijo razvijamo otrokove sposobnosti za razumevanje drugih,
  • skozi igro razvijamo občutek pripadnosti skupini, spoštovanje meja in družbeno kulturnih norm.

Program izvajajo po javno priznanem Kurikulumu za vrtce, ki ga je marca 1999 sprejel svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje.

vrtec DobraTeta

Starši, začutite vrtec!

Jana Fleišer, direktorica in vodja vrtca Dobra teta staršem svetuje, naj si ogledajo več vrtcev in jih »začutijo«.

»Otroke naj dajo v varstvo tja, kjer se bodo sami dobro počutili in jih bo atmosfera v vrtcu, vzgojiteljice, razigrani otroci, ki se igrajo na igrišču, ali pa kaj čisto drugega prepričala, da je to tisti pravi,« svetuje.

»Dejstvo je, da v zasebnih vrtcih dela manjše število zaposlenih. Posledično je smiselno sklepanje, da je lažje najti 30 odličnih vzgojiteljic kot nekaj sto, kot jih deluje v javnem vrtcu,« pojasnjuje.

Na vprašanje Kaj ima dober vzgojitelj? Jana Fleišer odgovarja:

»Vzgojiteljica oziroma vzgojitelj mora biti sočutna, zrela, sprejemajoča in ljubeča oseba. Polna ljubezni do otrok in družine z veliko mero dobre volje, navihanosti in kreativnosti. Sposobna mora biti starše in otroke slišati in uspešno zadovoljevati njihov radoveden um ter iz njih izvabiti njihovo pravo naravo, nuditi jim okolje, kjer se počutijo varno in ljubljeno,«

Fleišerjeva opiše lastnosti in znanja dobrega vzgojitelja.

Jani Fleišer, ustanoviteljici in direktorici vrtca Dobra teta, kjer z izkušnjami in ljubeznijo do otrok skrbijo za najmlajše, so leta 2014 podelili naziv Mlada podjetnica.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close