Vzgoja otroka se začne že ob rojstvu

anonimni uporabnik, 15. januar 2016
Ostalo

Družinsko življenje se začne z rojstvom otroka, ki mu želimo vzgojiti vrednote, zato pa potrebujemo jasno začrtane meje.

Ko se nam rodi otrok, je ves nebogljen, potreben zaščite, varnosti in ljubezni. Mi smo razneženi, navdušeni nad tem malim čudežem življenja in v sebi imamo samo eno željo. Da ga obvarujemo pred vsem hudim.

Tako se začne naše družinsko življenje.

Nato poslušamo zgodbe, kaj je prav in kaj narobe. Prebiramo knjige o vzgoji. Brskamo po forumih. Ob ‘opozorilih’ kaj lahko nastane iz našega otroka, če bo doživljal travme, postanemo dvomljivi vase, vse bolj mu popuščamo. Ne prepoznamo več, kaj je otrokova potreba in kaj želja. Ne prepoznamo več lastnega mnenja o sebi. V medijih beremo, kaj je za otroka najbolje … Otrok pa ob tem doživlja največjo travmo svojega življenja. Zmedene starše, ki vzgajajo po navodilih, ki so jih morda celo narobe razumeli. Prestrašene starše, ki se ne znajo odzvati, ko otrok potrebuje učenje. Starše, ki ne naredijo nič, ker ne vejo, kaj je prav in kaj narobe. Samo, da ne bo travme. V vsej tej zmešnjavi malček izgublja varnost, zgradi svoje strategije, da se zaščiti in nam tako majhen pa tako močan, čez noč ‘zraste čez glavo’.
Da otroka vzgojimo čim bolj varno in s čim več izkušnjami, za začetek potrebuje jasno začrtane meje.
Zato otroka začnemo vzgajati, ali bolje rečeno učiti, tisti trenutek, ko se rodi. Prva šola učenja je hranjenje, spanje in prvi nasmeh … Kakšen bo njegov odnos do postelje, hrane in soljudi? Iz vsega tega nato razširimo vzgojo na življenje in življenjske vrednote.

Kaj potrebuje otrok?

• Varno okolje, kjer se bo počasi odcepil in naučil samostojnosti.
• Meje, ki bodo omogočale varnost njemu in njegovim staršem.
• Način komunikacije, kjer se bo počutil razumljenega in slišanega.
• Občutek, da mu zaupamo in da nam je mar zanj.
• ‘Prostor’, kjer si lahko ustvari svojo identiteto in kjer lahko postaja samostojen.
• Kako rečemo ‘NE’ na način, da uporabimo besedo ‘JA’.
• Izkušnje, ki jih bo pridobil in rešil sam, brez našega nadzora, njegovim letom primerno.

Kaj potrebujemo starši?

• Občutek varnosti.
• Zaupanje do otroka.
• Lažje nam je, če vemo, kako naš otrok razmišlja.
• Vero, da lahko stisko rešimo bolje, kot je rešena v knjigi ali na internetu.
• Vero, da mora malček čutiti našo prisotnost pri vzgoji.
• Veliko ustvarjalnosti – kako kazen nadomestiti s posledico.
• Prepričanje, da je napaka priložnost za učenje in ne konec sveta!

Kaj je varen odziv?

Starši se na otrokova vedenja odzivamo na vsaj tri različne načine:

  1. Otrokovo izkušnjo pospremimo z občutkom, da je sprejet tak kot je. Če je izkušnja dobra, mu z našim odzivom pustimo vrednost njegovega dosežka, skozi katero gradi samozavest. Če je izkušnja neprijetna, mu enako pustimo, da okusi posledice svojega dejanja in mu pomagamo, da pride skozi to. Starši ne popravljamo otrokovih napak. S tem otrok dobi sporočilo, iz napak se učim in zmorem jih popraviti.
  2. Otrokovo izkušnjo ignoriramo. S tem mu dajemo občutek, da nam ni mar zanj in da nam je vseeno kako se počuti. Otrok razvije vedenje prestrašene osebe, ki ves čas vsiljivo išče pozornost, ne upošteva pravil, ne posluša, je ‘hiperaktiven’.
  3. Smo vsiljivi starši. Nočemo, da otrok sploh dobi izkušnjo, ga ščitimo in pretirano varujemo, mu preprečujemo izkušnjo napake. Otrok razvije vedenje: pomanjkanje samozavesti, strah, nesigurnost, nesamostojnost.

Kako se odzivamo, kadar se nam poruši varnost. Vedenje tega malčka lahko opazimo tudi pri starejših otrocih in seveda tudi pri odraslih:

Namesto, da prebirate cel kup literature, se raje odpravite na kakšno predavanje ali delavnico, kjer boste dobili doživete izkušnje in izkušnje drugih staršev. Dobili boste predvsem znanje iz konkretnih veščin, konkretne prijeme in konkretne veščine za varen stik in komunikacijo s svojim otrokom. Prebudila se bo vaša ustvarjalnost in sicer v smeri iskanja rešitev, ki so učinkovite in funkcionalne v vaši družini. Naučili se boste, kako otroku ponuditi varen odziv tudi v situacijah, ki so težke in jih težko obvladujemo in kaj narediti namesto tega, da otroku naložimo nesmiselno kazen.

“Nikoli ni prepozno reagirati, je pa z leti vedno težje. Zato ne izgubljajte pomembnega in dragocenega časa!”

Leonida Mrgole, partnerska in družinska svetovalka

Več o tematiki lahko najdete na forumu Vzgoja otrok in družine, kjer vam bo moderatorka Leonida Mrgole, partnerska in družinska svetovalka z veseljem svetovala ali odgovorila na vprašanje.

Vir: Vezal.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
17.07.2024 ob 04:35
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close