Rotavirusne okužbe

anonimni uporabnik, 09. oktober 2015
Ostalo

Rotavirusi so okrogli virusi, ki povzročajo črevesno nalezljivo bolezen pri ljudeh in živalih …

Rotavirusi so okrogli virusi, ki povzročajo črevesno nalezljivo bolezen pri ljudeh in živalih. Hitro se širijo ter povzročajo izbruhe in epidemije v vrtcih, domovih za ostarele, med medicinskim osebjem … Z rotavirusi se okuži skoraj vsak otrok v prvih petih letih življenja. So najpogostejši vzrok akutnega gastroenteritisa. Gastroenteritis je medicinski izraz, ki označuje vnetje sluznice želodca in črevesja in se najpogosteje kaže z bruhanjem in drisko.
Za rotavirusne okužbe so najbolj dovzetni zelo majhni otroci, predvsem mlajši od 3 let, ki lahko zaradi posledic okužbe potrebujejo celo oskrbo v bolnišnici. Rotavirusne okužbe srečujemo čez vse leto, vendar pa se v naših podnebnih razmerah v 80 odstotkih pojavljajo v hladnejšem obdobju, od novembra do maja.

Rotavirusne okužbe

Rotavirusna driska je zelo kužna bolezen. Otroci so kužni že pred pojavom driske in lahko še tudi potem, ko driska preneha. Okuženi otroci, predvsem v prvih 4 do 7 dneh bolezni, izločajo v blatu velike količine virusov. Prek onesnaženih rok, površin, predmetov in igrač, na katerih se virusi ohranijo zelo dolgo, se okužba širi na druge osebe. Rotavirusi ostanejo dolgo aktivni tudi v vodi, zato je vir okužbe lahko onesnažena voda. Virusi se lahko prenesejo tudi preko zraka, na primer pri dihanju aerosola, ki nastane pri bruhanju.

Prvi simptomi okužbe z rotavirusi so bolečine v trebuhu, bruhanje in vročina, ki je lahko zelo visoka. Sledi driska, ki je glavni bolezenski znak. Večinoma se pojavijo od dvanajst ur do tri dni po stiku z virusom. Posledica pogostih vodenih odvajanj in bruhanja je velika izguba tekočine. Lahko se razvije dehidracija. Če je dehidracija hujša ali če otrok pogosto bruha, je treba tekočino nadomeščati z infuzijo.

Bolezen traja povprečno od pet do sedem dni, najbolj dovzetni in ogroženi so zelo majhni otroci. Pri teh lahko izguba tekočine zaradi bruhanja in driske zelo hitro povzroči izsušitev, ki otroka življenjsko ogroža.

Bolnik izloča virus predvsem v času bolezni in še nekaj časa potem, ko driska in bruhanje mineta. Otroci, ki so preboleli rotavirozo, naj še vsaj en dan po koncu bolezni ostanejo v domačem varstvu
zaradi omejevanja prenosa okužbe na ostale otroke v kolektivnem varstvu. Obolenje se lahko pojavi večkrat, ker obstaja več različnih tipov rotavirusov. Mogoče so torej ponovne okužbe, ki pa niso tako resne kot prva.

Starši, ali veste kdaj je vaš otrok najbolj izpostavljen okužbi z rotavirusi?

Rotavirusi imajo zelo visoko kužnost, predvsem zaradi stabilnosti na sobni temperaturi, kjer se lahko na predmetih, kot so na primer igrače, virus obdrži tudi po več mesecev, dokler ga ne uničimo z razkužili. Otroci se najpogosteje okužijo v vrtcu. Nemalokrat pa se zgodi tudi, da se okužba z otrok prenese tudi na ostale družinske člane. Okužba z rotavirusi povzroči bruhanje, odvajanje tekočega do povsem vodenega blata in pogosto zelo povišano telesno temperaturo. Vse to pri malem otroku, še posebej dojenčku, lahko privede do dehidracije.

Če vaš otrok:
• obiskuje vrtec,
• ima starejšega brata ali sestro, ki obiskuje vrtec,
• velikokrat preživlja čas v družbi sovrstnikov (npr. lutkovno gledališče),
• z vami veliko potuje,

obstaja velika možnost, da se bo vaš otrok okužil z rotavirusi. O možnostih zaščite pred rotavirusnimi okužbami se posvetujte z otrokovim pediatrom.

Nega in zdravljenje obolelega otroka

Pomembno je, da otrok, ki je zbolel zaradi rotavirusne okužbe, ostane doma, torej ga ne puščamo v kolektivnem varstvu, saj je možnost prenosa virusov velika. Ker otrok pri takšnem obolenju izgubi veliko tekočine, je potrebno zadostno uživanje tekočine. V lekarnah so na voljo tudi različne raztopine, ki nadomeščajo izgubljeno tekočino in elektrolite.
Ker drisko in bruhanje povzroča virus, bolezni ni možno zdraviti z antibiotiki. Doječe matere naj otroke v času bolezni dojijo še pogosteje kot običajno.

Kaj lahko ponudim obolelemu otroku?

Otroci, ki zbolijo za rotavirozo, lahko pijejo kakršnokoli tekočino,odsvetujemo le močno gazirane pijače, ker povzročajo napetost v trebuhu. Otrok mora piti velikokrat, vendar po malem, nekaj žlic ali požirkov, kolikor prenese. Posebna dieta ni potrebna, otrok naj je hrano, ki jo želi.

Kako se lahko izognemo okužbi z rotavirusi?

Zelo pomembno je, da s higienskimi ukrepi poskušamo preprečiti širjenje virusa, kar pa je zlasti v kolektivih težko, ker je virus močno kužen. Otroci, ki imajo prebavne težave, morajo ostati doma. Posebno pozornost je potrebno nameniti umivanju rok; če pride do bruhanja, je potrebno izbruhanino čimprej očistiti, krpe zapreti v vrečke, da ne pride do širjenja rotavirusov v zrak, prekuhati ali pa vreči v smeti. Prostor je potrebno dobro mokro očistiti z vročo vodo in prezračiti.
Rotavirus se prenaša tudi med družinskimi člani, kjer veljajo enaki preventivni ukrepi za omejevanje širjenja okužbe kot v kolektivih. Za omejevanje prenosa rotavirusne okužbe v domačem okolju je zelo pomembno, da se upoštevajo strožji higienski ukrepi, kot so pogosto in temeljito umivanje rok otrok in oseb, ki skrbijo za njihovo nego, pravilno in higiensko odstranjevanje rabljenih pleničk ter pogosto čiščenje površin, predmetov in igrač v otrokovi okolici. Ker so rotavirusi odporni proti večini vrst mila, čistilom in tudi nekaterim razkužilom, je težko popolnoma preprečiti prenos.

Zgodba starša

Bil je lep pozno poletni delovni popoldan. V službi sem urejala zadnje opravke in pripravljala papirje za naslednji dan, nakar zazvoni telefon. Bil je moj mož. Čudno, sem pomislila, saj sva bila zmenjena, da se dobimo doma in gremo proti večeru z otroki na igrišče. Takoj, ko sem zaslišala njegov glas po telefonu, sem vedela, da je nekaj narobe. »Urša je bruhala …,« je povedal zelo počasi in s tistim strahom v glasu. »Čez 15 minut bom doma,« sem odgovorila in razmišljala, kaj bi lahko bilo narobe.
Res je, da smo bili prejšnji konec tedna na morju, mogoče je kriva večerja, ki smo si jo privoščili v neki restavraciji, ampak na morje smo hodili skoraj celo poletje, tako da to ne bi mogel biti vzrok. Pomirila sem se z mislijo, da verjetno ni nič hudega, otroci staknejo marsikaj in si tudi hitro opomorejo.

Ko sem prispela domov, je mož ravno prihajal z Uršo v naročju iz kopalnice. »Bruhala je že trikrat …« Položila sva jo v posteljico in ko je zaspala, sem bila prepričana, da je kakšna enodnevna viroza in da bo zjutraj vse v redu. No, pa sem se zmotila … Celo noč smo bili pokonci. Proti jutru je Urša dobila še drisko. Kar teklo je iz nje in to pod takim pritiskom, da pleničke niso bile dovolj. Celo noč sem se ukvarjala z Uršo, mož pa z malim Nikijem, ki se je celo noč zbujal. Verjetno zaradi mojih nenehnih izletov v otroško sobo. Ali pa je čutil, da je s sestrico nekaj hudo narobe.

Naslednje jutro sva šli k pediatrinji, ki je takoj pomislila na rotavirozo. Sama sem nekaj že slišala o tej bolezni, vendar si nikoli ne bi mislila, da je lahko tako nevarna, da lahko otrok zaradi hudega
bruhanja in driske nevarno dehidrira. No, in ravno zaradi dehidracije naju je zdravnica napotila v bolnišnico. Uršo so dali na infuzijo … groza. Ne morem opisati občutkov, ki so me takrat prevevali, ampak lahko rečem, da tega ne želim nobeni mamici, da doživi. Počutiš se popolnoma nemočno, samo gledaš lahko, kako tvoj otrok trpi. Vzela sem bolniško in ostala s svojim otrokom v bolnici. Med nenehnimi epizodami bruhanja in driske sem lahko le malo zadremala. Noč je bila neprespana. Proti jutru se mi je zdelo, da se je zadeva nekoliko umirila. Urša je imela še vedno zelo vodeno drisko, ampak bruhala ni več tolikokrat. Vsa vesela sem poklicala moža, da mu povem,da nam gre na bolje.

Toda kar mi je povedal, me je popolnoma pribilo: »Tudi Niki je začel bruhati.« Tudi on je moral v bolnico. In zgodba se je ponovila – na infuzijo, bruhanje in driskanje celo noč. In, da to še ni bilo
dovolj, sem zbolela še sama. Katastrofa! Moj mož je moral skrbeti za vse nas. Na stranišče pa spet nazaj k postelji in skrb za ta mala dva … tako sta bila nebogljena, oba na infuziji.Upala sem samo, da ne zboli še mož. Mož ni zbolel.

Naslednjih nekaj dni smo si redno razkuževali roke, bruhanje se je pri Urši popolnoma pomirilo, mali Niki je bruhal samo nekajkrat. Tudi pri meni se je zadeva kar hitro izboljšala. Bruhala nisem, imela sem samo rahlo drisko. Urši so odstranili infuzijo, ta malemu pa naslednji dan. Čez nekaj dni smo bili končno odpuščeni. Mož se je vrnil v službo. Jaz sem ostala še nekaj dni na bolniški, saj sem morala skrbeti za otroka, ki sta še vedno potrebovala redno nego in preglede pri zdravniku.

In kaj je bil razlog tej nekaj dnevni nočni mori? Rotavirus! Če bi vedela, da pred njim lahko zaščitim svoje otroke, ne bi odlašala, saj tega nočem nikoli več ponoviti.

Pripoved mame Danice

Vir
Povzeto po: Dabranin D, Dovnik I. Rotavirusne okužbe. Zbirka knjižic Za zdravje, GSK, 2014;

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
17.07.2024 ob 04:35
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close