Kronična utrujenost

anonimni uporabnik, 12. oktober 2015
Ostalo

Kronična utrujenost je v današnji naglici čedalje bolj pogosta in resna bolezen, pri kateri ne pomaga samo oddih.

Nedavna raziskava, ki je bila objavljena v British Medical Journal, je pokazala, da zmerna vadba dobro vpliva na zmanjšanje utrujenosti. Po 12 tednih redne, 5-30 minutne vadbe dnevno, se je kar 55 % bolnikov počutilo boljše ali veliko boljše.

Vsekakor se z vadbo ne sme pretiravati, sploh, če imate oslabljen imunski sistem. Poudarek je na zmerni vadbi. Vremenske spremembe, prehodi letnih časov  in izrazito nihanje temperatur dodatno obremenjujejo organizem in utrujenost še poslabšajo, saj se mora organizem bolj intenzivno prilagajati spremembam. Če je pridružena še nespečnost, ki jo je potrebno jemati resno, če le ta traja več kot dva tedna, pa se izčrpanost še stopnjuje. V tem primeru poskusite z  baldrijanom, ki je najbolj klinično preverjen naravni izvleček za krepitev spanca. Če vam kljub jemanju baldrijana ne uspe, pa je potrebno pomoč poiskati pri zdravniku.

Številne simptome lahko ublaži dodatek dopolnil in uživanje kakovostne prehrane. Koencim Q10 skrbi za boljšo zmogljivost posameznih organov, kar se posledično pokaže z boljšo splošno kondicijo in počutjem. Če poživimo z njim energetsko najbolj potratne organe kot so srce, ledvica in jetra, izboljšamo njihovo preskrbljenost z energijo ATP, ki je ključna energija živih celic. Koristi koencima Q10 za srce so daleč najbolj raziskane in dokazane.

V veliki italijanski študiji so dokazali njegove pozitivne učinke kar pri 80 % pacientov s srčnim popuščanjem. Že v kratkem času se je pri večini popravil videz kože, pojavljalo se je manj edemov in zmanjšala zasoplost ob naporu. Boljša črpalna zmogljivost srca in posledično boljši pretok skozi tkiva vidno izboljša počutje, ker so tkiva posledično boljše preskrbljena s kisikom in z energijo.

Za boljšo presnovo in tvorbo življenjske energije so pomembni tudi vitamini skupine B in minerali. Magnezij znotraj celice skrbi za sproščanje energije, zato je koristno, da so vsaj v enem obroku dnevno otrobi in celo žito, na primer divji riž, s čimer zaužijemo tretjino dnevnih potreb po magneziju. Dodatni viri  so še v oreščkih in temno listni zelenjavi, saj je magnezij glavni element klorofila. V eni izmed raziskav so ženske s pomanjkanjem magnezija, stare nad 50 let, med vadbo potrebovale več kisika, srce pa jim je hitreje utripalo, kar dokazuje, da je njegova vloga v organizmu izjemno pomembna tudi pri fizičnih aktivnostih.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close