Izhodišča zdravstvene reforme

anonimni uporabnik, 15. december 2014
Ostalo

Kakovost zdravstvene obravnave, varnost pacientov in osredotočenje na pacienta so izhodišča zdravstvene reforme, ki jih v ospredje postavlja Mreža NVO 25×25. Z drugimi besedami …

Kakovost zdravstvene obravnave, varnost pacientov in osredotočenje na pacienta so izhodišča zdravstvene reforme, ki jih v ospredje postavlja Mreža NVO 25×25. Z drugimi besedami civilna družba želi prispevati k reformi zdravstvenega sistema v dobro uporabnikov in izvajalcev.

Na novinarski konferenci so izrazili svoje nezadovoljstvo, ker se prepotrebna zdravstvena reforma odlaša, posledice pa bodo čutili predvsem pacienti (uporabniki) in zaposleni v javnem zdravstvu. Še enkrat so pred slovensko javnost postavili zahtevo po temeljiti zdravstveni reformi. Zavedajo se, da bo že priprava reforme zahtevala veliko sil in časa, zato je vsako odlašanje nesprejemljivo.

mreza_nvo_25x25_640

Posebej so poudarili, da posamezni parcialni ukrepi ne morejo dati pričakovanih učinkov pri reševanju težav našega zdravstva. Kot primer so ponovno izpostavili problematiko t.i. terapevtskih skupin zdravil. Na žalost prve raziskave kažejo, da njihova opozorila niso bila zmotna. Še več. Srečujemo se že s pojavom slabše urejenosti nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni kot je hipertenzija oziroma povišan krvni tlak. Že po pol leta so se pokazali prvi negativni trendi, ki bodo s časom samo še bolj izraziti. Skratka obetajo se nam večje neurejenosti kroničnih bolezni, večji stroški zdravljenja, pa tudi skrajšanje pričakovane povprečne življenjske dobe. Terapevtske skupine zdravil so znan ukrep, vendar naj o njih odloča stroka na podlagi podatkov in argumentov. Prepričani so, da je popolnoma nesprejemljivo, da je edini in izključni argument znižanje cen zdravil, ne upošteva pa se škode, ki jo tak ukrep povzroči bolnikom. Mreža bo zato v prihodnjem tednu pristojnim predlagala spremembe in dopolnitve zakonodaje.

Na konferenci sta spregovorila tudi Nada Irgolič, mag. farm., spec., ki je predstavnica civilne družbe v novoimenovanem Zdravstvenem svetu in članica delovne skupine za reformo zdravstvenega sistema Mreže NVO 25×25 in prof. dr. Andrej Robida, dr. med. nosilec področja kakovosti v delovni skupini za reformo zdravstvenega sistema pri mreži. Oba priznana strokovnjaka, danes že upokojena, bosta gonilni sili ekipe, ki se bo v mreži spopadala s trdimi orehi zdravstvene reforme.

Mreža obžaluje umik zakona o obdavčitvi t. i. sladkih pijač in podpira vse ukrepe, katerih cilj je reševanje daleč največjega družbenega problema v Sloveniji in to je prekomerna telesna teža pri otrocih in odraslih.

Vir: Nacionalna mreža NVO

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close