Knjiga »Lahko jem v nosečnosti«

anonimni uporabnik, 24. april 2014
Ostalo

Knjigo »Lahko jem v nosečnosti« je plod večletnega dela na področju spodbujanja zdrave prehrane prebivalstva.

Predstavljamo vam knjigo »Lahko jem v nosečnosti«, ki je plod večletnega dela na področju spodbujanja zdrave prehrane prebivalstva avtorice prim. mag. Branislava Belović, dr. med., ki je s tem združila dve veliki ljubezni, delo na področju promocije zdravja in enem izmed hobijev – kuhanjem.

Ker se skrb za otrokovo zdravje začenja že pred rojstvom. K temu med drugim v veliki meri prispeva zdrava in uravnotežena prehrana nosečnice.

Z namenom, da nosečnice spodbudijo k zdravemu načinu prehranjevanja, so na Ministrstvu za zdravje RS finančno podprli nastanek in izdajo pričujoče publikacije.

Publikacija vas na preprost, pristen in praktičen način nagovarja k zdravi in uravnoteženi prehrani ter vam tako omogoča udejanjati prehranska priporočila v vsakdanjem življenju.

Naj vas in vaše otroke zdrav način prehranjevanja spremlja skozi celo življenje.

 

nosecka-oglasi-recepti

Prehrana v času nosečnosti

Prof. dr. Cirila Hlastan Ribič se v publikaciji strinja, da je pravilna prehrana v obdobju nosečnosti temelj za zdravje bodoče matere in otroka. Nosečnost ne zahteva posebne diete, energijska in hranilna priporočila pa nekoliko odstopajo od priporočil zdrave prehrane.
Publikacija Lahko jem v nosečnosti je dragocen pripomoček za pravilno izbiro živil, pripravo obrokov in uravnoteženo prehranjevanje v času nosečnosti. Uporabna bo tako za strokovnjake, kot tudi za bodoče mamice. Dodana vrednost publikacije so izbrani recepti, ki bodo služili za pripravo zdravih in okusnih obrokov.

V času nosečnosti se prehranjujte zdravo

Silvestra Bezjak, dr. med., specialistka porodništva in ginekologije je v publikaciji zapisala, da je pravilna in uravnotežena prehrana v nosečnosti del garancije za rast in razvoj zdravega otroka. Otrok si od časa spočetja do rojstva za rast in razvoj zagotavlja vse potrebne hranilne in zaščitne snovi preko matere. Pomanjkanje posameznih hranil in zaščitnih snovi se lahko kaže na novorojenčku kot nizka porodna teža, lahko tudi z okvarami ploda in prezgodnjim porodom. Nezdrava in nezadostna prehrana bolj škodi otroku kot materi.
Zdrava prehrana v času nosečnosti je eden izmed ključnih pogojev za rast, razvoj in zdravje otroka. Zato se vsekakor odločite za zdrav način prehrane. Pri tem naj vam bo v pomoč knjižica. Napisana je na prijazen in preprost način. V njej najdete koristne nasvete, ki jih obogatijo kuharski recepti. Tako imate na enem mestu kratko in jedrnato zbrano vse, kar mora nosečnica vedeti o zdravi prehrani.
Recepti so v pomoč pri udejanjanju prehranskih priporočil v času nosečnosti. Kuhanje s pomočjo predstavljenih receptov bo prijetno, jedli pa boste dobro in zdravo.

Pravilna prehrana

Pravilna prehrana v času nosečnosti je pomembna tako za mater kot za otroka. Namreč, otroku zagotavlja vse potrebne snovi za rast in razvoj, materi pa dobro zdravje.
Pomnite, vse, kar boste zaužili vi, bo dobil tudi vaš otrok.
Kakšna naj bo prehrana v času nosečnosti? Raznolika in uravnotežena, bogata z beljakovinami, minerali in vitamini!
Se želite tudi vi pravilno prehranjevati v nosečnosti? Najprej spoznajte nekaj dejstev o uravnoteženi in raznovrstni prehrani. Skrbno preberite informacije in nasvete o prehrani v nosečnosti. Vaja dela mojstra. Zato se lotite pravilne izbire in priprave jedi.

Za začetek vam ponujamo recept iz knjige za Poletno juho:

poletna_juha

Poletna juha (slika je simbolična)

8 dl jogurta z manj maščob
• 25 dag kumar
• 2 stroka česna
• vejica kopra
• sol, beli poper
• 2 žlici sončničnega semena
• 2 žlici sezama
• 5 dag skute

V jogurt dodajte na majhne kocke narezane kumare, sesekljan česen in koper.
Solite in poprajte. Dajte v hladilnik za 2 uri.
V teflonski ponvi kratko popražite sončnično in sezamovo seme.
Zdrobite skuto in jo skupaj s popraženimi semeni potrosite po juhi.

Na osebo približno:
175,5 kcal (750 kJ),
14g beljakovin, 6 g maščob,
17 g ogljikovih hidratov in
14 mg holesterola

 

Vir: Ministrstvo za zdravje
Do knjige lahko dostopate tukaj.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close