Vadba v času nosečnosti

Vadba v nosečnosti je več kot dobrodošla, da bo mamica lažje rodila, obenem pa za vadbo med nosečnostjo obstaja kar precej specifik.

Vadba v nosečnosti je več kot dobrodošla, da bo mamica lažje rodila (pravijo, da je porod kot maraton, na maraton pa vsekakor ni pametno priti nepripravljen), obenem pa za vadbo med nosečnostjo obstaja kar precej posebnosti. O tem, kaj je dobro, kaj slabo med nosečnostjo in kaj zelo priporočljivo, nam je povedala Tanja Želj, univ. dipl. profesorica športne vzgoje, organizatorka športne rekreacije, trenerka pilatesa (FZS) ter inštruktorica številnih vadbenih programov in vaditeljica vadbe v času nosečnosti, direktorica Pilates centra Tanergija.

Zakaj je telovadba med nosečnostjo priporočljiva in kaj nosečnica z njo pridobi?

Vadba med nosečnostjo je priporočljiva zato, da se ohranja dobra telesna kondicija, čim dlje do poroda, če je mogoče vse do njega. Dobra kondicija pomaga lažje prenesti napor ob porodu in pomaga hitreje vrniti telo v staro stanje po porodu. Mnogi porod enačijo z maratonskim tekom in resnično se je treba dobro fizično pripraviti na visoko nosečnost in več kilogramov, sam porod in na fizično napornejše življenje po porodu!

Kaj smem početi v času nosečnosti in čemu se je bolje izogniti?

Počneš lahko vse, kar ni nevarno plodu. Vsekakor velja priporočilo, da se je bolje izogniti večjim telesnim naporom. Ampak to je zelo odvisno od vsake nosečnice posebej in od njene telesne dejavnosti pred porodom. Kar je za eno zelo naporno, za drugo morda ne predstavlja nobenega napora, in obratno. Vsekakor pa je treba vedeti, da to ni bolezen, da je treba ostati dejaven in aktiven, vendar stanju in tednu nosečnosti primerno!

fit nosečnost

Kaj je z mišicami medeničnega dna in zakaj so tako zelo pomembne?

Mišice medeničnega dna so pomembne zaradi tega, ker med nosečnostjo nosijo težo trebuha, med porodom se zelo raztegnejo, po porodu pa jih je treba vrniti v svoje čim bolj prvotno stanje. Krepiti jih je treba ves čas, ne samo v času nosečnosti in po porodu, tudi nasploh v življenju.

Kako se tudi z vadbo čim bolje pripraviti na porod in na čas po njem?

Tako, da redno vadiš. Tako, da skrbiš tako za vaje za moč, za dobro telesno kondicijo in za sprostitev (tako uma kot telesa, kar da podzavestno podporo porodu).

Za več informacij in izkušenj uporabnic obiščite forum Nosečnost.

Foto: Pinterest

 

Več novic

New Report

Close