Nesprejemljivo vedenje osebnega zdravnika

anonimni uporabnik, 11. november 2013
Ostalo
zdravnik

Prikrita nesoglasja lahko slabo vplivajo na sodelovanje bolnikov pri zdravljenju. K temu lahko pripomorejo tudi različne oblike nesprejemljivega vedenja zdravnika.

Pred nekaj meseci je moderator foruma Družinska medicina, prim. prof. dr. Janko Kersnik, dr. med., prosil za vaše prispevke:

Prikrita nesoglasja lahko slabo vplivajo na sodelovanje bolnikov pri zdravljenju. K temu lahko pripomorejo tudi različne oblike nesprejemljivega vedenja zdravnika. Radi bi pripravili izobraževalno gradivo o teh vedenjih, zato bi želeli poleg svojih pogledov vključiti tudi izkušnje Vas, bolnikov. Če ste sami naleteli na katero od oblik nesprejemljivega vedenja vašega osebnega zdravnika, ali veste za dogodek, ki se je pripetil Vašim bližnjim, bomo zelo hvaležni, če bi bili to pripravljeni deliti z nami. V nekaj vrsticah opišite dogodek z vedenjem, ki ga niste (niso) odobravali oz. zaznali kot nesprejemljivo.

Več >>

Izbrali smo jih nekaj, vabljeni pa tudi k oddaji svoje izkušnje.

ZdravnicaTudi sama imam za sabo večletno kalvarijio,saj so me zdravniki skoraj spravili v grob. Dve leti sem hodila k splošni zdravnici, da z mano nekaj ni v redu. Zmeraj me je nazjala in poniževala, včasih me je že na vratih spodila domov. Označila me je za depresivno, naj grem k psihjiatru, da pri njej nimam kaj iskati. Po 2 letih, ker nisem mogla več niti vstati s stola in oditi iz ambulante,( z vročino 39 stopin, ki sem jo imela več kot mesec) me je končno napotila naprej s studom, češ boš že videla, da je vse v tvoji glavi. V tirološki ambulanti so mi postavili diagnozo kronična hipertiroza.

 

Sama imam zelo slabe izkušnje, pa ni kriva zdravnica niti sestra, ampak sistem. Veliko bolj je uporaben ta forum. Zdravstvena politika bi lahko začela razmišljati v tej smeri in bi tako spraznila čakalnice oz, jih omejila na starejše in tiste, ki res zdravnika fizično potrebujejo. Tudi to se mi ne zdi prav, da je zdravnik administrator, ki piše bolniške liste, recepte za zdravila, ki jih ima klient že 100 let. Ali ne bi to lahko delal farmacevt, sestra?

 

Sama imam dosti pozitivnih izkušenj, vendar tudi par negativnih. Pred kratkim so mi dokazali gensko motnjo, myotonio, ki pač povzroča, da se ti mišice ne sprostijo kot bi se morale. Motnja se mi je začela kazati že v 5.razredu OŠ ( zdaj sem stara 25),ampak me je takratna osebna zdravnica vedno napotila domov z Nalgesinom oz me nadrla, da si izmišljujem, da nočem telovadit, da hočem špricat šolo,ipd. Preden sem jo zamenjala ( ko sem dopolnila 18let), me je še poslala k psihiatru, češ da sem psihično zelo motena.

 

Jaz se pa ne bom spuščala v podrobnosti, je pa pri nas velik problem, ko mlad človek pride k zdravniku zaradi težav, ki ga pestijo že lep čas, zdravnik pa težave ignorira, jih pripisuje prehladom, virozam in ostalim malenkostnim težavam, ter te ne jemlje resno, te zmeraj pošilja domov počivat in pit tekočine. Po letih obiskovanja zdravnikov splošne medicine, tudi samoplačniško, pa kasneje, ko nisi več tako mlad, le dobiš napotnico za razne specialiste in preiskave, nakar ugotovijo, da imaš smrtno bolezen, saj so jo prepozno odkrili, da bi imel možnost preživeti.

 

Mislim, da sem med ginekoloskim pregledom pred leti dozivela eno najbolj neprijetnih in neprofesionalnih vedenj zdravstvenih delavcev do sedaj.

Med samim pregledom je v ordinacijo nepovabljena vstopila sestra, z namenom pobrati zdravniske pripomocke namenjene za razkuzevanje. Ni potrkala in se ni menila za zdravnikovo prigovarjanje: “Sesta, ne sedaj”. Sla je mimo njega in mimo mojih na stezaj razsirjenih nog na ginekoloski mizi. Zdravnik se je s hrbtom obrnil v smeri proti meni in me nekako poskusal zascititi in zakriti, ma sestra se ni dala motiti.

Torej v tem primeru zdravnik ni bil tisti ki se je vedel nesprejemljivo.

Sem pa imela drugega zdravnika za prvi ultrazvok (prva nosecnost). Zdravnik je zamudil, ko se sedel na stol je izgubil ravotezje tako, da brcnil v UZ napravo in se komaj ujel. Prisel je namrec pijan.To se mi zdi nesprejemljivo. Glede diagnoze pa mi je vedel samo povedat, da ce nimamo doma grunta, ni pomembo kaj pricakujem.

Ne glede na poklic, starost, izobrazbo itn. sem pa tja kdo pozabi, da smo v prvi vrsti ljudje. Zaslužimo si človeka vreden odnos ne glede na to na kateri strani ambulante oz. življenja na sploh se znajdemo in prav je, da tudi vračamo enako.

Po izboru uredništva Med.Over.Net 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close