Utrinki iz novinarske konference ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni

anonimni uporabnik, 11. april 2012
Ostalo

11. aprila 2012 je v Ljubljani potekala tiskovna konferenca ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni.

11. aprila 2012 je v Ljubljani potekala tiskovna konferenca ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni. Za omenjeno boleznijo običajno zbolijo ljudje po 60. letu starosti. Gre za težko in kronično nevrološko obolenje, za katerega so značilne težave pri gibanju, prizadane predvsem telesno motoriko.

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja UKC Ljubljana, je na današnji tiskovni konferenci povedal, da vzroki za nastanek bolezni niso povsem jasni, veliko vlogo pa prispevajo vplivi okolja in genetski dejavniki. Omenil je tudi, da je na začetku bolezni značilno tresenje okončin, predvsem v mirovanju. To sprva običajno opazijo svojci, ki bolnika tudi obvestijo, da je nekaj narobe. Gre za neozdravljivo bolezen, ki je dedna le v redkih primerih. Ob pravilni diagnozi ter zdravljenju je moč bolezen upočasniti in s tem bolnikom omogočiti kakovostnejše življenje.

Predsednica društva bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami Trepetlika, Cvetka Pavlina Likar, je povedala, da bi morala biti splošna javnost bolj osveščena o tej bolezni. To si prizadevajo v omenjenem društvu z različnimi aktivnostmi, katerih namen je osvestiti ljudi, da je Parkinsonova bolezen kronična bolezen in da za njo lahko zboli vsak. Če bolniki prično z zdravljenjem pravočasno, je tudi vpliv na celotno družbo manjši.
Prof. dr. Pirtošek je povedal, da se Parkinsonova bolezen uvršča med najtežja zdravstvena, psihološka in ekonomska bremena, kljub temu, da je redkejša od demence ali depresije.

Naj omenimo še, da se je danes uradno pričela akcija podpisovanja Parkinsonove obveze. Gre za dokument, ki podpira aktivnosti Evropske zveze bolnikov s Parkinsonovo boleznijo (EPDA) na političnem prizorišču. Omenjeni dokument prav tako poziva vlado ter posamezna podjetja, naj bodo v pomoč znanosti, ki igra pomembno vlogo k ozdravitvi in oskrbi bolnikov. Duštvo Trepetlika bo omenjeni dokument poslalo slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu.

D3C69362-83D1-11E1-950B-4FAE65B94067

Z leve proti desni: Branko Šmid, Cvetka Pavlina Likar, Barbara Miklič Türk, Lidija Ocepek, dipl. m. s., doc. dr. Maja Trošt, dr. med., prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., in Darja Lisjak, moderatorka.
Foto: Miloš Ojdanić

Preberite celotno poročilo v prilogi Sporočilo za javnost.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,478
18.07.2024 ob 02:15
113,029
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close