Povečana prostata: najprej težave z uriniranjem

Po štiridesetem letu se veliko moških začne srečevati s težavami s prostato. Zaradi staranja začne rasti in povzročati težave.

Po štiridesetem letu se veliko moških začne srečevati s težavami, povezanimi s prostato. Zaradi staranja začne rasti in povzročati bodisi manjše bodisi večje težave.

Moški jih praviloma najprej občuti pri uriniranju. Začne se s tem, da mora ponoči hoditi na stranišče, curek urina je tanjši, uriniranje opazno daljše kot prej, po uriniranju pa seč še naprej kaplja iz sečnice. Ko se začne “oglašati” prostata, naj se moški čim prej odpravi na pregled; zdravnik bo ugotovil, ali je prostata samo nekoliko povečana ali pa gre morda za kaj nevarnejšega.

Nenevarno povečana prostata pesti številne moške

Diagnozo benigno ali nenevarno povečana prostata zdravnik postavi ob pomoči različnih preiskav. Bolnika podrobno izpraša ter naroči preiskavo urina in pregled krvi (določitev vrednosti PSA), poleg tega opravi digitorektalni pregled prostate ter ultrazvok sečil in prostate. Ultrazvok pokaže, v kakšnem stanju so zgornja sečila, morebiten zastoj urina po koncu uriniranja in velikost prostate, ki je zelo pomemben dejavnik pri sprejemanju odločitve o nadaljnjem zdravljenju.

Moški mora tudi izpolniti mednarodni vprašalnik IPSS o težavah z uriniranjem. Če je bolnikov seštevek manjši od 8 točk, so njegove težave praviloma majhne in ne potrebuje zdravljenja. Seštevek od 8 do 19 točk pomeni srednje izrazite težave z uriniranjem,  vsota od 20 do 35 točk pa zelo hude težave. Če je vrednost PSA normalna, če seštevek ne presega 19 točk, prostata pa je srednje povečana, moškega začnejo zdraviti. Zdravljenje lahko začne bodisi družinski zdravnik bodisi urolog.

Opravite test za prostato >

Objavljeno v sodelovanju z revijo Viva.

Mesec november je mesec osveščanja o prostati.
Na Med.Over.Net ga podpira Farmedica.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
09.07.2024 ob 13:59
1,539
11.07.2024 ob 12:27
913
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close