Astma: Je popoln nadzor možen?

anonimni uporabnik, 19. oktober 2010
Ostalo

Vpliv astme na vsakdanje življenje je precejšen. Raziskava AIRE je pokazala, da kar 95 odstotkov bolnikov z astmo živi življenje, kot jim ga narekujejo simptomi,…

Vpliv astme na vsakdanje življenje je precejšen. Raziskava AIRE je pokazala, da kar 95 odstotkov bolnikov z astmo živi življenje, kot jim ga narekujejo simptomi, polovica pa jih je priznala, da jih simptomi redno prebujajo ponoči ali jih vznemirjajo čez dan.

Veliko ljudi z astmo doživlja dnevne simptome, ki jih lahko pomembno omejujejo v njihovem življenju, na primer pri športnih dejavnostih ali že pri hoji po stopnicah. Skoraj 80 odstotkov srednješolcev pravi, da je najhuje pri astmi to, da se ne morejo ukvarjati s športom in zdi se, da so ti otroci to sprejeli kot normalno. Poleg tega astmatični napadi lahko povzročijo zadrego v različnih družabnih situacijah. Velika večina bolnikov je poročala o socialni izoliranosti in osamljenosti zaradi bolezni. Enako zaskrbljujoč je podatek iz raziskave, da astma skoraj tretjino bolnikov omejuje pri izbiri poklica. Približno tretjina bolnikov z astmo tudi spremeni svoje vedenje, da bi se izognili situacijam in dejavnostim, ki bi utegnile poslabšati njihovo stanje, kadar čutijo, da gre z astmo na slabše.

Kaj je popoln nadzor nad astmo?

Kot že rečeno, je cilj popoln nadzor nad astmo. In kaj to pravzaprav pomeni? Življenje, v katerem bolnik nima simptomov bolezni, ne uporablja olajševalcev, ima normalno pljučno funkcijo, se ponoči ne prebuja, nima poslabšanj, ne čuti neželenih učinkov zdravljenja in ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja. Kot so pokazali izidi nedavne raziskave GOAL, lahko ta cilj z redno kombinacijsko terapijo salmeterol/flutikazon propionat doseže 41 odstotkov bolnikov, kar je pomembno več kot pri običajni terapiji, ki obsega samo inhalacijske glukokortikoide (41 % proti 28 %).

Obstajajo močni in tehtni dokazi, da je astma še vedno pomanjkljivo diagnosticirana in zdravljena, in nadaljnji dokazi, ki pričajo, da se bolniki raje sprijaznijo s simptomi, kot da bi poiskali ustrezen zdravniški nasvet. Trenuten položaj v Evropi, ko gre astmo, daleč zaostaja za cilji dolgoročnega obvladovanja astme, ki jih je določila Svetovna pobuda za astmo (Global Initiative for Asthma GINA).

Astma je ena izmed najbolj pogostih kroničnih bolezni po vsem svetu. Posvetujte se na forumu >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close