Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija zamašeni solzevod

zamašeni solzevod

hčerkici, stari 9 mesecev, se solzi oko, in občasno je ta ‘solza’ bolj gosta. dvakrat je imela vnetje, obakrat se je zazdravilo s tobrex kapljicami, no, drugič niso prijele. od takrat ji v oko kapljam svoje mleko in ji masiram notranji kotiček očesa, v upanju, da bi se ji morebitno zamašeni solzevod sprostil. pokazalo s eje določeno izboljšanje, vendar še ni čisto v redu.
kaj še lahko storim, poleg drugih antibiotikov, ki jih še ne želim uporabiti? kakšen je poseg (prepihavanje?) in kdaj se ga odobri?

za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

lp

Zoženje solzevodov se zdravi z razširitvijo običajno po prvem letu starosti, pogosto še kasneje, vendar le v primeru, da povzroča res pogosta gnojna vnetja. Sicer pa se z rastjo solzevod počasi sam razširi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Megi 34,
morda samo moja skromna “izkušnja”.
Moj sin ima malo manj kot 8 mesecev. En solzevod je praktično takoj po rojstvu postal popolnoma prehoden, z drugim pa je zgodba popolnoma drugačna. Ne samo, da se je in se še vedno nonstop solzi, stalno ima rumen gnojen izcedek, če je prehlajen, je rumeno zelen, skratka, nagravžno. Kar je najhuje, otroka to sploh ne moti, uček sam sploh ni vnet, se pa vsak mimoidoči vtakne v to, kakšeno oko da ima in kdaj smo ga tako grdo prehladili:(((
Po navodilih pediatrinje sem mu področje med noskom in očesom, kjer poteka solzevod, masirala, nos mu izpiram s fiziološko raztopino in v zadnjih 14 dneh opažam, da je bolje. Tobrex sem mu dajala samo enkrat, ko sem imela res že vsega zadost, pa seveda ni pomagal. Tako da upam, da bo počasi res bolje, tako, kot je napisala Tanč.
Pediatrinja meni, da je s prepihanjem bolje počakati, saj pri tako malih lahko natanejo zarastline.
Lep pozdrav.

Pozdravljeni

Naj povem še našo izkušnjo. Naša deklica je od rojstva imela zožen solzevod. Pomagalo ni popolnoma nič, ne masaža (ki mi jo je pokazal pediater), ne izpiranje s fiziološko, ne tobrex, nič. Vse je že kazalo na to, da bo treba na prebadanje, česar sem se zelo bala.

Ko sem bila zase na okulističnem pregledu pri zelo priznanem okulistu, sem mu mimogrede omenila ta problem. Rekel mi je, naj mu pokažem, kako masiram. Ko sem pokazala način masiranja, ki mi je bil pokazan s strani pediatra, se je samo nasmehnil in povedal, da to pomaga ravno toliko kot če deklico po roki božam. Pokazal mi je pravilen način masiranja in v dveh dneh je bilo očko popolnoma čisto (pri 9. mesecih), prej se ji je pa stalno gnojilo, vedno je imela solzno, pa rdečo kožo okrog njega, izcedka je bilo ogromno. Od takrat nimamo več težav. Ta okulist mi je tudi povedal, da se ob pravilni masaži stvar uredi najkasneje v 14.-ih dneh.

Lep pozdrav

Tudi mi smo imeli težave z zamašenim solzevodom na enem očesu in to vse od rojstva pa nekje do 10.meseca. Od začetka je dobival kapljice ciloksan, sledilo je takojšnje izboljšanje, ko pa smo po nekaj dnevih, ko ni bilo več izcedka, s kapljicami prekinili, se je izcedek kmalu spet pojavil. To se je vleklo in vleklo, pa nas pediatrinja pošlje k okulistu na Metelkovo. Tam smo dobili navodila, naj prekinemo s kapljicami, spiramo samo s fiziološko raztopino (nekaj kapljic v oko), da bo lahko vzela bris, in nežno pritiskamo v kotičku očesa (pokazala tudi na meni). Že v nekaj dnevih, ko smo ponovno prišli na odvzem brisa, izcedka ni bilo več. Bris je sicer še pokazal prisotnost določenih bakterij, ko pa smo morali na kontrolo, ni bilo niti sledu o kakšnem izcedku. Rekla je, da je pogosto problem nepravilno masiranje solzovoda, pogosto pregrobo in na nepravi točki, in čiščenje oči s fiziološko raztopino, saj se s sterilno gazico (če se že uporablja) premočno pritiska po veki in potem pride še do vnetja vek. Vsekakor bi priporočala obisk specialista, ki naj še na starših pokaže, kako se pravilno masira. Nam je to absolutno koristilo! Malček je zdaj star skoraj 16 mesecev in zaenkrat s tem nimamo več težav.

Karolina in pika 1, prosila bi vaju, če lahko opišeta, kako sta masirali solzevode. Mi imamo namreč tako različne informacije (3 zdravniki pokazali drugače :(). Najbrž je malo komplicirano razložiti oz. opisati, a prosim, poskusita 😉

Hvala!

ja, mogoče je res kompilicirano napisati…se bom potrudila….specialistka – okulistka je pokazala tako, da samo s kazalcem RAHLO nekajkrat pritisneš na točko, ki je v vdolbini med notranjim kotičkom očesa in nosom – pač luknja zgoraj ob nosu proti očesu. In če rahlo pritisneš, začutiš pod prstom neko malo bunkico, jaz sem se kar namučila z iskanjem te bunkice, in na to moraš pritiskat, rekla je, da to deluje tako kot bi odmaševal doma odtok v koritu, da gre solzovod nekako okrog oči in zadevo “spumpaš” zaradi nastalega podtlaka ob pritiskanju;

pediatrinja je sicer pokazala podobno, vendar ne na tak način, poleg pritiskanja naj bi še s palcem vlekla pod očesom (kot bi si hotela npr. razmazati ličilo) – ampak to ne deluje

specialistka je rekla, da pediatri večinoma ne pokažejo pravilno, pa da me ne bi narobe razumeli, imamo odlično pediatrinjo in smo zelo zadovoljni!

upam, da sem vsaj malo pomagala,

lep pozdrav

Hej!

Karolina (mi je odgovorila na mejl :)) in pika 1, hvala za opis. Moram pa povedat, da se tudi vajini opisi razlikujejo 🙂 Očitno res ni neke enotnosti kar se tega tiče 🙁

Upam, da bomo imeli srečo in z masiranjem kaj pripomogli k hitrejšemu izboljšanju (sin je star šele 4 mesece in do enega leta je še daleč).

Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Naj dodam še našo izkušnjo – mogoče bo še kateri mamici v pomoč.
Sin star 3 mesece je imel od rojstva izcedek iz očesa. Že v porodnišnici iz levega – najprej bister, nato doma rumen. Smo pri prvi kontroli dobili kapljice – antibiotik, a niso kaj dosti pomagale.

Nato pri 2 mesecih je imel rumen izcedek še iz desnega očesa na levem pa je le-ta izginil.

Smo dobili napotnico za očesno – češ da mu bodo najverjetneje prebadali solzevod.

Po pregledu tega foruma pa sem najprej poskusila z masažo, kot jo je opisala Pika 1 in že po enem dnevu masaže je bila opazna razlika. V nekaj dneh pa je bilo oko čisto.

Zelo sem vesela, da obstaja ta forum, da lahko dobimo drugo mnenje (včasih tudi prvo), pa izkušnje mamic iz tega in podobnih forumov so tudi zelo uporabne.

Hvala moderatorki in ostalim mamicam.
Pa srečno!

Pozdravljeni gospa Pika,

vem, da je že dolgo od vaše objave pa vseeno poskusim.

Pri kateri specialistki na Metelkovi ste bili?

New Report

Close