Najdi forum

kazen, ker hodim brez kresničke

Lp!

sprehajal sem se zvečer na pravilni strani ceste, kjer se tudi drugi, res pa, da tam ni pločnika, vendar vsi tam pešačijo. Ustavi me policist in mi teži, ker je moja osebna kartica malo počena in po pošti bom prejel kazen, ker sem hodil brez kresničke.

Sem res jaz kriv? Se bom lahko pritožil policiji, da se mi zdi to absurdno? Saj niti drugi pešci ne nosijo kresničke, niti ki so na pločniku in jih ne kaznujejo. Mene pa že vrsto let podjebavajo za vse malenkosti in sem sit njihovega maltretiranja..na komga se naj obrnem?

Kje pa piše, da morajo pešci imeti kresničke v temi? Kje lahko pogledam vse te zakone in kazni? Kajti do sedaj žal nikjer nisem nikjer nič našel kjer lahko pogledam svoje pravice in sploh pravice ter pooblastila policije, kaj dejansko smejo in ne smejo, razen ZVCP, kjer pa tudi ne piše vsega, kaj vse sme polcist delati, zahtevati oz. kaj ne sme, kajti velikokrat zlorabijo, prekoračijo svoja pooblastila in jaz, ki tega ne vem, sem laik se ne morem braniti in uspešno pritožiti.

Ko mi pride kazen, moram na to poslati pritožbo na policijo ali k sodniku za prekrške ali kam?

Mogoče veste kje se dajo dobiti take informacije, brezplačno pravno pomoč? Na internetu je wwww.pravniki.net, wwww.pravniki.info in verjetno še kaj, vendar odgovarjajo z veliko zamudo ali sploh ne. V mojem kraju na Zavodu PIP pa delajo mladi neizkušeni in nimajo pojma o pojmu.

Prosim za pomoč, hvala in lp

Ko te bo avto povozi, ker te ni opazil na cesti, ti bodo ti zakoni bolj malo pomagali. Se ti ne zdi?

Mikopiko – lepo si nabavi to, kar zakon predpisuje in nehaj ogrožat sebe in spravljat v neprijetne situacije druge – se sploh zavedaš, kako nevaren je ponoči neosvetljen pešec, ki hodi ob cestišču brez pločnika? Če pa že hočeš zakonodajo – Zakon o varnosti cestnega prometa – odsek o osvetlitvi pešcev:

97. člen

(2) Pešec, ki ponoči hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, mora nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s sprednje in zadnje strani, ali odsevnik iz prvega odstavka 92. člena tega zakona.

(4) Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pešec, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

BRAVO MACO!!
Zelo dober odgovor! Nazoren in strokovno podkrepljen. Ti bi moral biti profesor!

Hihi, bravo, falco! 🙂

Drugače pa, ko smo že pri kresničkah: a kdo ve, kje se dajo dobiti tisti odsevni trakovi, ki si ga nalepiš okoli noge ali roke? Saj imam kresničko, ko grem peš, ampak na rolerjih je pa res nerodno s kresničko in bi rada imela tisti trak. Sem prebrskala športne trgovine, pa so me samo neumno gledali, kaj hočem …

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

res je kar ti pravijo, predsvem ogrožaš sebe, ampak pomisli, kako bi se ti sekiral, če bi povozil pešča magari do smrti, samo zato ker ni nosil kresničke in ga nisi videl.Nikoli ne bi mogel reči samo to-sam je kriv ker ni nosil kresničke….se ti ne zdi, da bi ga kljub temu sanjal do konca življenja!!!……kakor koli že- nekomu si vzel življenje, je tako.kar hitro si nabavi kresničko.

Kje pa se kresničke prodaja? Tam kjer se prodaja tudi svetleče trakove?

V primerjavi z drugimi kaznimi je ta kazen res minimalna.

Nepoznavanje zakona te ne rešuje pred kaznijo!!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Ma kresničke najdeš skoraj povsod – v vsaki papirnici, v večini supermarketov, trafikah… Običajno so kje med otroškimi stvarmi ali pa papriniškimi – šolskimi pripomočki. Do tega res ni problem priti. Za tiste trakove pa ne vem, kje bi se dobili. Mouse, mogoče pa si kresničko tesno zavežeš okoli noge ali pa roke – bi tudi blo za prvo silo.

Morda samo še ena izkušnja, zaradi katere me taki kot je mikopiko res razjezijo: Rahlo meglen večer – neosvetljena cesta – crknjena luč nad prehodom za pešce – in ena ženska oblečena v temno bundo sredi prehoda – seveda brez kresničke, batarije, odsevnih trakov … Še danes mi gredo lasje pokonci, ko se tega spomnim, ker sem jo zagledala zadnji trenutek. Na srečo nisem imela brzine in se ni nič zgodilo – pa bi se lahko. Šlo je za milimetre. In res je to, kar pravijo drugi – saj bi v primeru nesreče res bil kriv pešec, ki ni ustrezno opremljen, ampak vsak normalen človek, ki bi zbil drugega človeka, bi se zaradi tega žrl do konca življenja.

Dostkrat pešci hodijo po cesti kot da je njihova, vozniki se moramo pa nevarno umikat ali bremzat. Kritiziram tudi bicikliste. čeprav sem osebno tudi. Da vidim dva vštric, se obesim na troblo…


Ma, take “tesno zvezane kresničke” se pri gibanju (ko se mišica razteza in krči) hitro spustijo nekam h gležnjem, ker vrvica popusti ali pa se odveže in potem je še bolj nevarno. Tisti trakovi so pa narejeni tako, da se to ne zgodi.

Glede temno oblečenih kokošk sredi ceste sem tudi jaz že imela adrenalinske primerke. K sreči brez tragičnih posledic. Ni pa lepo niti pomisliti, da se mi kaj takega lahko zgodi … :S

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Pol si pa nekako na roler gor zveži, tisti pa se nič ne razteza in krči… ;P
Sem razmišljala – mogoče pa bi to meli v kakšnih trgovinah z varnostno opremo – kjer imajo razna zaščitna oblačila in podobno. No, če bom pogruntala kaj res oprijemljivega in uporabnega sporočim.

Roler je prenizko. Mora bit na taki višini, da luči avta osvetijo (to je pri kolenu). Tudi kresničko se nosi na vrvici v višini kolena.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Petrolejko naveži na hrbet….

samo me kritizirajte

niste mi odgovorili na ostala vprašanja

kazen 10 jurjev….halo? imamo nov zakon z € me zanima

škif je itak iskal droge in ker ni našel me je jebal zaradi kresničke, če pa bi našel drogo, pa me ne bi jebal

a mislite da stare mamce pa neke madamice dajo kresničko? sploh ne vedo, d aje treba, ker nekoč tega ni bilo

in če me povozi kdo, bom jaz najebal ne voznik, pa kaj

halo? halo?

tnx for 0

Če si se s policajem pogovarjal v takem tonu, pol se ne čudim, da te je oglobil. Jaz bi ti še eno primazala.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.


Kdo bo vse najebal ni povsem jasno.

Kljub temu, da boš brez kresničke v temi na sred ceste, in te voznik ne bo videl po tvoji krivdi, bo lahko policaj kazen nabil tud vozniku zaradi neprilagojene hitrosti, in bog ne daj, da bi slučajno voznik spil še kakšno pivo, bo šel direkt v zapor. Da o tem, da bo imel zbit avto in drugih posledicah zanj ne govorimo.

Mikopiko, torej takoj na nakup kresničke ne pa študirati kako bi se pritožil.
Komu se boš pa pritožil če boš šel neprostovoljno k angelčkom?

Temu jaz pravim težki primerek egoizma. Sicer pa ti je megaboy že vse napisal.

Mikopiko, odrasti – nisi sam na svetu. Taka izjava, kot tale zgoraj, bi bila na mestu edino, če bi se vprašanje sukalo okoli nevarnosti, da bi se lahko sam zaletel v drevo, da bi se lahko sam zvrnil v jarek itd. Tisto je res samo tvoja stvar. Kakor hitro je v nesrečo vpletena več kot ena oseba to ni problem samo tistega, ki je kriv ampak problem vseh vpletenih. Četudi pred zakonom ni kriv, se bo vsak normalen človek spraševal, če bi lahko karkoli naredil drugače, da bi preprečil nesrečo.

Kar se pa tiče tistega tvojega zmrdovanja nad tarifo v tolarjih – tebi na čast pa res ne mislim iskat verzije, prilagojene spremembi valute. Zakon, ki sem ti ga sem pripopala je veljaven, pa če so tolarji ali dinarji ali karkoliže. Bistvo je itak v prvem delu, ki ti pove kaj se od tebe kot pešca zahteva. Če pa hočeš vedet kolko je to v evrih pa vzami kalkulator v roke.

New Report

Close