Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Kronična utrujenost in način življenja

Kronična utrujenost in način življenja

Tudi jaz trpim za kronično utrujenostjo (že od otroških let). Nekoliko mi jo potencira tudi podedovana depresija. Toda ugotovila sem, da ta utrujenost ni odvisna samo od depresije. Vse življenje mi je bila na jeziku beseda: “Oh, kako sem utrujena!” Saj poznate noge težke kot beton, glava, ki ne more misliti, slab spomin, nezmožnost učenja, neubogljivost telesa za neko opravilo, nezačeto delo in kup nedokončanih stvari, nemoč poslušati navodila ali slediti pogovorom, šibkost in slabost, bolečine mišic in še nešteto drugega?

Za preprečevanje kronične utrujenosti je pomemben način življenja (vsaj pri meni je tako). Opazila sem, da kadar berem več kot mi dovolijo umske moči (knjige, internet, TV), da postanem umsko in telesno tako utrujena, kakor da bi zbolela za gripo. Vse telo postane od tega bolno. Opomoči si včasih ne morem nekaj tednov. Včasih tudi ves mesec.

Tudi moram biti zelo zmerna v prehrani. Če le nekajkrat zaužijem preobilen obrok, “zbolim” za neizmerno utrujenostjo. Zato se trudim, da jem le toliko, da olajšam lakoto, torej ne do popolne sitosti. Kje šele, da bi se nažrla!

Izogibam se tudi sladkorjem. Sladkorja v prehrani sploh ne uporabljam. Niti kilogram ga ne porabim na leto za vso družino (nekoč sem ga veliko). V več knjigah sem že brala, da sladkorja sploh ne potrebujemo. Dovolj ga je v sadju in ogljikovi hidrati ga predelajo v glukozo. Zadnje čase pa opažam, da so za slabo počutje škodljivi tudi sladkani sokovi (tudi tisti – light), če jih spijemo preveč, zato bom tudi te poskusila odstraniti iz prehrane in bom pila le vodo. Kakšen kozarec na dan pa najbrž ne more škoditi.

Nenehno utrujenost povzroča tudi premalo pravega gibanja. Gospodinjenje je sicer priporočljivo, toda ženske velikokrat stojimo v kuhinji po več ur, kar zelo utruja. Zato je priporočljivo naše noge spraviti v hitro hojo. Ena ura do ena in pol vsak dan (kasneje lahko tudi dve) hitre hoje v naravi (pri tem moramo mahati z rokami, da pride do prave prekrvavitve), povzroči, da v telesu zaživi gibalna energija (kakršna je pri otrocih), ki človeka tako drži pokonci, da ne pogreša več poležavanja in posedanja. Po kakšnem mesecu dni hitre hoje vsak dan je že opaziti spremembe v počutju. Ko so te spremembe opažene, človeka navduši, da je postal bolj živahen, bolj vesel, bolj zgovoren, da je o utrujenosti morda le še kakšna majhna sled. Ko vztraja v vsakdanji hitri hoji, nazadnje utrujenost povsem mine. Nekateri se potem lotijo tudi teka, vendar je tudi sama hitra hoja dovolj. Ko so doseženi uspehi v počutju, postane človeku hitra hoja moto življenja. Če smo kateri dan vendarle nekoliko utrujeni in se nam zato ne da iti ven, se premagajmo, kar bo hoja premagala utrujenost. V času bolezni pa seveda moramo počivati. Mlade mamice, ki nimate časa za uro in pol hitre hoje, poskusite s polurnim tekom.

Če ne marate zime, in da vam vreme ne bi vzelo poguma za prve začetke rekreacije, vsaj spomladi začnite s hitro hojo v čisti naravi. Ob tem pa ne pozabite na zmernost v jedi, delu, branju časopisov, knjig (gledanju TV, internet) in ne pozabite piti dovolj vode ter imeti dovolj nočnega spanja (vendar ne preveč). Mamice, za vaše male otročke pa naj vsaj nekoliko poskrbijo tudi očki, da vas razbremenijo. 🙂

Talita

Lepo!

Pozdravljena Talita,

naj napišem, da sem jaz iz svoje hrane popolnoma izključila sladke pijače. Pijače so moačn vir skladkorja. Od sadnih sokov so za telo koristni le sveže iztisnjeni.
Moja pijača je zdaj voda, filtrirana, nesladkan čaj in včasih mineralna voda.

Gibanje je zelo koristno, jaz grem na sprehod vsaj štirikrat tedensko za pol ure, včasih za dalj in že to je zame zelo koristno.

V tvojem opisu, kako lahko telo hitro oslabi, če človek pretirava s kakšno dejavnostjo, je mnogo resnice. Imam izkušnje da sem npr. zbolela pa naporni vožnji avta v slabih pogojih ali pa po rojstnodnevni zabavi (napor za telo je bila preobilna in mešana hrana).

Želim ti uspešno nadaljevanje zdravega načina življenja!

Pozdravljeni Talita.Tudi jaz prenašam sindrom kronične utrujenosti in še fibromialgijo že vrsto let.Ker sem tudi jaz v tem času že marsikaj storila za izboljšanje stanja,kot je:z zdravo domačo prehrano,ne industrijsko,z uživanjem ekološko pridelane zelenjave in sadja, precej gibanja na svežem zraku in z nekaterimi zdravimi dodatki k prehrani,kot so kapsule Q10,(vsako jutro 1 kapsulo ob zajterku)ki jih jemljem že tri leta, z Omega-3 kapsulami prečiščenega ribjega olja(eno na tešče zjutraj),z tableti posušenih alg (Algeja) in ekološkim cvetličnim medom,ter kapsulami Gelee Royale z matičnim mlečkom(eno na tešče zjutraj).Med pa uživam trikrat eno veliko žlico raztopljeno v dva dcl mlačne vode ali čaja pol ure pred jedjo.S tem naštetim sem precej pomagala k delovanju kemičnega procesa v telesu,ki je pri SKU in fibromialgiji porušeno zaradi pomanjkanja nekaterih nujnih snovi,ki se nahajajo v teh izdelkih in tako ublažila siptome kronične utrujenosti in fibromialgije,pri katerih tudi kot vemo,gre za resnejšo kronično obolenje,ki obsega motnje v delovanju imunskega,hormonskega in nevrološkega sistema.Ker je po moje za SKU in fibromialgijo, odgovorna samo infekcija v telesu,(prebolelo dalj časa trajajoče močno vnetje žrela in grla,ki postane kronično, zaradi virusov),ki jih imunski sistem ne more premagat,odzove pa se z vsemi svojimi celicami,ki povzročijo vnetja in atrofije, in s tem porušijo normalni kemični proces predvsem vseh hormonskih žlez z notranjim izločanjem hormonov v telesu,poruši se nevrološki sistem in pojavijo se najraličnejše bolezni.Zaradi močno aktiviranega imunskega sistema pa tudi autoimunske bolezni.Ker bi rada pomagala imunskemu sistemu,ki je prav tako porušen,(enih celic je več,drugih manj),sem se odločila še za zdravilo-dodatek k prehrani,ki je od januarja 2008 tudi na našem tržišču.Morda pa bo tudi to ublažilo ali celo odpavilo nekatere siptome SKU in fibromialgije in pripomoglo k znosnejšemu življenju.Zdravilo je iz kravjega kolostruma v obliki kapsul in se imenuje EKOLOSTRUM,ki ga je moč dobiti v lekarnah in specializiranih trgovinah.Za zdravljenje vnetij grla pa obstajajo tudi pastile z kolostrumom.Žal spet vse samoplačniško.Več o kolostrumu lahko preberete na spletnih straneh.Lep dan še naprej Nadja

POZDRAVLJENI!

UPAM, DA SEM TUDI JAZ KONČNO PO 15IH LETIH KRONIČNIH BOLEČIN V LEDVENI
HRBTENICI,OBEH SPODNJIH OKONČINAH, KI POSTANEJO NEZNOSNE PRI
HOJI PO STOPNICAH ALI V HRIB. VPRAŠALA BI, ČE IMA KDO PODOBNE BOLEČINE
PO STEGNIH, KOT BI IMEL OMRZLINE. VEČ LET SEM NA USPAVALIH, KER DRUGAČE
BREZ NJIH NE SPIM VEČ. TA KRONIČNA UTRUJENOST MI UNIČUJE ŽIVLJENE SAJ
ZARADI NJE POSTAJAM ZAGRENJEN IN SEBI ZOPERN ČLOVEK,KAKO ŠE LE DRUŽINI.
VČASIH ME ZAČNE Z LEPEGA MRAZITI,KOT BI SE ME LOTEVAL PREHLAD PA NIMAM TEMPARATURE. DO SEDAJ ŠE NIMAM POSTAVLJENE DIAGNOZE FM,KER MISLIM DA ZDRAVNIKI NIMAJO POSLUHA IN TE NE OBRAVNAVAJO RESNO.
PROSIM,ČE MI LAHKO ODGOVORITE KATERA PREISKAVA BI NAJHITREJE POSTAVILA
DIAGNOZO SAJ ŽE 15 LET IŠČEM ODGOVOR.
DO SEDAJ SEM OPRAVILA NESLEDNJE PREISKAVE:UZ VEN SPOD. OKONČIN,KI JE POKAZALA MINIMALNO INSUFICIENCO NA OBEH NOGAH
ORTOPED:DEGENERATIVNE SPREM. LETOM PRIMER (47LET)
LABORAT. (V MEJAH NORMALE)
ZELO BI BILA VESELA ,ČE BI MI KDO ODGOVORIL SAJ NAS JE VELIKO Z PODOBNIMI
TEŽAVAMI.

VNAPREJ SE VAM ISKRENO ZAHVALJUJEM IN LEPO POZDRAVLJAM!

Lepo pozdravljeni!

Če imate možnost, pridružite se jutri strokovnemu seminarju, ki je namenjen bolnikom s sindromom kronične utrujenosti in fibromialgijo in ga bo izvedlo kar pet medicinskih strokovnjakov z različnih specialnih področij (glej vabilo tukaj:). Lahko boste tudi neposredno poklepetali s številnimi bolniki z osebno izkušnjo bolezni.
Prijazno povabljeni!

Veronika

New Report

Close