Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca policitemija

policitemija

Pozdravljeni,
moja mama ima bolezen, ki se ji reče policitemija rubra vera. Zanima me ali je ta bolezen dedna. Moj oče je pred leti umrl za pljučnim rakom, zdaj ima mama to bolezen, ki niti ne vem ali je maligna in ko sem pred dnevi to omenila svojemu zdravniku, mi je rekel samo:” katastrofalne predizpozicije”! Prosim svetujte mi, ali bi morala tudi jaz na kakšno krvno preiskavoin če mi malo “po domače” napišete o policitemiji. Hvala in lep pozdrav od Urše.

Pozdravljena!
Ta policitemija je bolezen, ko nekontrolirano nastajajo krvne celice “rdeče vrste” kot so rdeče krvničke-eritrociti, v kostnem mozgu (tam nastajajo kontrolirano že sicer). Težava nastaja zelo postopno, saj ta proces poteka počasi. Ker je v krvi več rdečih krvničk, kri postaja viskoznejša “gostejša” in to je glavni razlog težav – pogosti zapleti so tromboze, kap infarkt. Zadevo se zdravi z zdraviji, ki zavirajo nastajanje novih celic v kostnem mozgu, pri mlajših lahko tudi le aspirin in venepunkcije (kar po domače pomeni puščanje krvi), kar zmanjša število celic v krvi in stem manjšo “gostoto” in boljši pretok.
Žal kako dednost vpliva prav na to bolezen nimam podatkov. Vsekakor pa drži, da se rakaste bolezni v določenih družinah pojavljajo pogosteje. Sami lahko še največ naredite z zdravim življenjem, kajenje ima marsikje prste vmes, ne le pri raku na pljučih in ne le pri tistem, kar piše zdaj na škatlicah. (zato upam, da ne kadite)
Če vas zanima še kaj, se oglasite ponovno.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close