Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina en mali, ampak veliki problem…

en mali, ampak veliki problem…

Zaradi zdravstvenih težav moje mačkonke se obračam še na ostale mačkarje, saj je meni že zmanjkalo idej. Namreč mačka noče jest. Konzerv ne je – nobenih, briketov noče, surovega piščanca je jedla 1x par malih koščkov, kuhanega se ne pritakne, drugega mesa noče, zaenkrat poje s hudo težavo in prigovarjanjem cca pol sardelce iz konzerve na dan. Imate še kakšno idejo, kako mačko prepričat, naj začne jest? Vodo ji pač dajem po brizgi, samo s hrano je pa hujši problem. Ja ja, gor so moji nasveti o hranjenju, pa nič od tega noče več. Mora se pa vsaj malo okrepit, da bomo lahko delali nadaljne preiskave… Bila je pri veterinarju, zobki so v redu, v ustni votlini ni vidnih sprememb/poškodb. Ima kdo kakšno idejo?

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

ja če noče jest je 1000% bolana. nekaj je že. morda žolodčne ali trebušne težave. naj ji pregledajo kri in ultrazvok trebušne votline.

morda se ji je zapičila kakšna mala zadevica globje v grlu, isti problem smo imeli z našo tastarejšo psičko, vsi izvidi v redu jet pa ni hotela, pa so nato na kliniki posumili na tujek globje v grlu in je bil res, po njegovi odstranitvi je psička zapet normalno jedla in pila.

poskušaj z hranjenjem po brizgi, pri nas se je obneslo, sicer je bilo malo hude krvi ampak je šlo.

Koliko casa pa nejescnost traja?

lp, proxima

Kaj pa rumenjak? Ali pa zmešan z mlekom, mleko sploh, mogoče celo tisto za mladičke, to bi šlo tudi po brizgi. Ali pa samo kuhane ribice? Kurja župca, kar brez piške? Več pa že meni tudi ne pade na pamet.
Drugače je pa tujek v grlu dobra misel, čeprav je vet to najbrž že pogledal. Jetra, ledvica in ščitnica se mi zdi, da nekako največkrat priejo v poštev, če gre za neješčnost brez “pravega” vzroka – če seveda tega še nisi dala pregledat.
Lp, Breda

Yo, gospod, ki je pri meni vzel mačko je rekel, da se ji je zataknila nitka v grlu in je niti s slikanjem niso našli, ker je bila tako skrita. Muca je zelo malo jedla in bruhala, poskusili so že vse mogoče in na koncu opravili še eno slikanje ter to “nitko” končno opazili.

Nimam pa žal nobene ideje, kako mačko pripraviti do tega, da bo jedla, jaz imam namreč ravno obratne težave.

Držim pesti, da se bo zadeva izboljšala.

Gobček, zobke, požiralnik smo pregledali, vse bp. Nič je ne boli. Kar uspem spravit vanjo, ne izbruha, niti nima driske, karkoli. Samo enostavno ne je. Je pa padla v 3-eh tednih iz 3,20kg na 2,70 kg, kar je precej. Zaenkrat je ločena od ostalih živali, tako da nadzorujem količino zaužite hrane, iztrebljanje, ima mir… Ponovili bomo test za levkozo, saj dr. Knezova malo sumi tudi na to…

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Jaz bi svetovala cimprejsnji odvzem krvi in jetrne teste (kolikor se spomnim, lahko ze nekaj dni trajajoce stradanje iz kakrsnegakoli vzroka povzroci okvaro jeter, zaradi katere je macka se nadalje ob apetit, tako da se vzpostavi zacaran krog – tega je treba cimprej prekinit.

Ko je imela ena od mojih zverin macjo kugo, je bila skoraj en teden na infuzijah, po tem je pa se kak teden jedla priblizno tako kot princeska na zrnu graha, tako da sem ji vsiljevala s prstom v gobcek ali po brizgi razredceno Hill’s dietno konzervo, sladko smetano, zmiksano teletino s surovim rumenjakom, zmiksane sveze sardele brez kosti – karkoli, samo da je slo dol. (ena kolegica je prisla k meni in komentirala, da se ni videla macke, ki bi ji trikrat na dan delali svezega tatarca).

Drzim pesti.

lp, proxima

Ja, meni je veterinarka svetovala Hill’s-ove konzerve, tiste paštetkaste, ki so ravno za take primere (okrevanje ipd.) zato, da se ne bi zamastila jetra. Ampak ta mali hudič tega seveda noče jesti oz. tega niti ne povoha. 🙁
Včasih se mi že prav zdi, da me zaj*, ker vstajam zaradi nje še ponoči, kot bi imela dudarja in potem po blaznem pregovarjanju mogoče celo poje kakšen grižljaj :-/

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Yo – jaz sem v hospitalu mačkam, ki niso hotele jest po operacijah, te paštetke (a/d) mešala z vodo in dajala po brizgi. Enostavno mora pojest, ker ji itak steče po grlu. Od začetka daj več vode, da bo res tekoče, potem pa manjšaj količino vode – samo pazi, da bo še šlo iz brizge ven.

Yo – prisilno hranjenje po brizgi. Brikete, zmiksano meso (ali v tem primeru bolje a/d, ker je ful kaloricen) zmesas z vodo, macko fiksiras(mislim, jo tako drzis, da ne skace okrog, na kaksen nacin, je pa odvisno od macke) in ji z brizgo pocasi – da pozira, stiskas vsebino v gobcek. Ce pozira in po zauziti hrani nima tezav, ji tako daj cim vec hrane. Jasno, lahko tudi veckrat na dan po malem. Smao, da je.
So pa nujne nadaljne preiskave – obvezno hemogram, pa se kaksen parameter biokemije ne bi skodil … No pac, saj KNezova obvlada.

------- www.kosovir.si

Jp, hvala. Jutri oz. zjutraj začnemo s prisilnim hranjenjem, ker tole res ne pelje nikamor več. Ravnokar sem jo spet 1 uro prepričevala, da je vsaj malo jedla :-/ No, mislim, da ne bo težav, ker je zelo mirna muca in se vsaj ponavadi kar vda v usodo oz. se ne upira.

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Se nekaj sem pozabila: za kaloricno in proteinsko obogatitev katerekoli doma zvarjene mesanice (=tatarc iz sardel ali svezega mesa) je zelo v redu polnomastno mleko v prahu, recimo pol zlice na deci mesanice.
Drzimo pesti.

lp, proxima

mi smo naši redčili z toplo vodo konzervo in ji potem dajali z brizgo, isto mleko. pa obvezno mleko za mačke, isto razredčeno z mlačno vodo(kupujem od whiskas ali pa od mullerja, oboje itak dobimo v mullerju).
naša ima po kravjem mleku če tudi je razredčeno drisko.

a, ja nam je veterinar svetoval Hillsovo A/D formulo, kolko pride v poštev pri vas ne vem, naša je bila zlatenična. je rekel da to hrano jedo rade in ja tudi je povedal kako jo naj redčimo. najbrž da se da redčit tudi katera druga formula. piše pa gor da je za oslabele mačke in da se daje pri hepatiči lipolizi. samo glede na to da vaša ne je, je pol tudi oslabela. malo vprašaj, jaz sem konzerve kupila na kliniki za male živali,
če jih imajo še kje drugje ne vem.
drugače pa sedaj je že sama, samo ne mara nekih dragih konzerv, trenutno je navdušena nad tistimi iz eurospina, tiste še poje. pa tudi ne katerih koli le one ki so v takem temnem ovitku, sta samo dva okusa (govedina v paradižnikovi omaki, pa mislim da še piščane z zelišči). ta se ji dopade pa tudi diši.

hillsove pa ti je itak svetoval tvoj veterinar, tako da bo šlo. najbrž ti je povedla katereo formulo.
ja sama hillsove konzerev ni šla jest, je ja ko si jo odprl, jo malo po površini lizala to pa je tudi vse. pa da ne boš milila tudi ko je že sama jedla teh ni hotela sama, je kar čakala na brizgo, tako da ne vem, ali si je mislila da se drugače itak ne sme jest ali kaj.

poskusi, prisilno hranjenje pa izvedi samo z brizgalko.

sem pozabila napisat, naša je na obrok pojedla ene 10 ml zato smo jo čez dan hranili na 2 ure, ponoči ne. isto z vodo in mlekom.
pa naša niti slučajno je povoha rib ali surovega mesa. je še kak kuhano govedino in pa malo pečenega mesa, smao to res ono iz roke za cartanje.

je pa naša oslabela, čez noč, začela bruhat in nehala jest. smo mislili da bo umrla. zlatenična je bila ker bi naj imela virus ki uničuje jetra, še vetiranar je bil full skeptičen, že takoj je povedla da je upanja malo. pol pa kar ni mogel verjet da si je opomogla.

Yo, pri naši psički tudi ni bilo videti s prostim očesom ničesar, ker ni bilo par dni izboljšanja in so bili vsi izvidi BP, so jo uspavali in naredili gastro preiskavo pri kateri so globoko v grlu našli samo 3mm dolg tujek in ji ga odstranili, že naslednji dan je bila kot nova, bil je tako globoko zarinjen, da sam nikakor ne bi mogel izpasti.

Jaz bi pa predlagala infuzijo toliko časa, da se okrepi. Moja psica je bila zaradi bruhanja tri dni non stop na infuziji, jaz sem spala pri njeni kletki, če tega ne bi storili, bi ji lahko odpovedala ledvica in še kaj …

yo kaj je novega z mucico?

Ojla, ja, hvala vsem za nasvete in pomoč.
No, Hill’s-a seveda ni hotela niti poskusiti sama, nekaj sem ji ga dala po brizgi, je pa malo prej pojedla 2 žlički Leonarda (bomo pač s tem probavali, če ne bo šlo drugače).
Drugače pa je bolje, je ne zanaša več, še vedno pa pretežni del prespi. Mi dela družbo na bolniški, hehe. No, upam, da je tale večerjica končno pomenila, da bo šlo samo še na bolje 🙂

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

lepo da je boljše. čimprejšno ozdravitev obema.

New Report

Close