Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca alergija

alergija

Pred desetimi leti sem po zadni infuziji lendacina dobila alergijo.
Sedaj mi je zaradi vnetja sinusov in dihalnih poti zdravnica predpisala
klimicin ( na 8 ur 1 kapsulo) zdraven pa 2 x na dan 1 tableto letizena.
Zanima me, če je možna alergija tudi na ta antibiotik. Po lendacinu sem bila popolnoma pikasta in nekoliko me je hotelo dušiti. Je koprivica prvi znak alergije na antibiotik, ali se alergija lahko kaže tudi drugače. Kako in kako nevarno je?
Hvala za odgovor in lep večer!

Če ste na splošno nagnjena k alergijam, je večja možnost, da se vam tudi po tem zdravilu razvije alergija, kar se pa tiče alergije na Lendacin (ceftriakson) iz druge skupine antibiotikov kot klimicin (klindamicin) in ni nujno, da se vam razvije alergija nanj le zato. Pogosto je izpuščaj prvi znak alergije, kaže pa se lahko še kot otekanje, dušenje, padec krvnega tlaka… …, vsekakor se znake vedno opazi. Če se vam pojavi, morate takoj do zdravnika.
Lep večer!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor. Naj povem da pred alergijo na lendacin in tudi po njej nisem imela nikoli nobenih alergijskih reakcija na česarkoli drugega.
Me pa kljub temu zanima vloga letizena, ki mi je bil predpisan ob klimicinu.

Hvala in lep večer !

Sklepam, da za vsak slučaj. Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za vaš odgovor glede alergije.Glede na vaše hitre in razumevajoče odgovore me zanima še nekaj stvari.Po polovici 10 dnevne terapije z klimicinom so težave v zgornjem delu (nos in glava)popustile, se je pa bolečina in nekakšen “knedl”prestavil v spodnji del žrela.V kolikem času po jemanju antibiotika bi se vsa stvar morala umiriti.Ta “knedl” je zelo moteč in trdovraten.Vročine ali kakšnih prehladnih simptomov nimam.Je lahko kaj zaskrbljujočega (slišala sem za neke ognojke v glasilkah….)?

Lep večer in hvala!

Verjetno tisti občutek v grlu ne bo pozdravljen s tem antibiotikom, sicer bi bilo že bolje. Lahko, da je virusnega porekla, lahko ga teoretično povzroča zatekanje kisline iz želodca navzgor… Boste videli, če bo šlo na bolje ali slabše, oz. če se pojavijo še kakšne dodatne težave. Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Mogoče sem sitna, pa kljub temu me zanima glede zatekanja želodčne kisline navzgor…ni nobenih drugih znakov? Da bi bil to lahko vzrok sem že slišala iz raznih pogovorov.Namreč ti neopredeljeni znaki prehlada se mi že kar nekaj časa ponavljajo (vseskozi brez vročine), le da je enkrat slabše v zgonjem delu žrela, drugič bolj globoko spodaj,zjutraj pa kot da je vse “zabito”.Prehranjujem se normalno,nekakšnega slabega počutja ni, je pa res da sem pa že vsega počasi sita…..in zaradi tega potem tudi ni pravega delovnega elana.

Naj poskusim rupurut ali kaj bi bil vaš nasvet?Če bi bilo kaj gnojnega v žrelu verjetno ne bi bilo vreč vročine ali drugih simptomov,ali tudi lahko?

Hvala in lep pozdrav!

Predlagam, da se najprej pozdravite tistega, zaradi česar jemljete antibiotik. Ko boste zdravi, boste videli, kaj od te težave je še ostalo. Za zelo konkreten odgovor je sicer premalo podatkov. V poštev pride vse od alergije (kot so pršice, cvetni prah…..), do omenjenega zatekanja kisline, če kašljate pogosto, imate izpljunek in ste kadilka, lahko kakšna kronična bolezen pljuč in še marsikaj bi se našlo. Torej pozdravite se, nato pa natančno opišite preostalo težavo in okoliščine.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Lep pozdrav!

Po antibiotikih je težava v spodnjem delu grluas sluzjo ostala.Kašljam le takrat ko se jo nabere veliko in me sili na bruhanje.Malo se je sicer izloči pa se zelo hitro nabere nova.Nisem kadilka (nikoli kadila), ne uživam kave in alkoholnih pijač.Stanje je boljše če se uležem in pa ponoči v spanju.Kar izločim je sluzasto brezbarvno.
Priznam da sem zdaj pa že kar obupana in zaskrbljena.
Kakšen bi bil vaš nasvet in vaše mnenje.

Naj dodam še to, da ko se nabere sluz v grlu postanem tudi hripava.

Kakšne v prejšnjem post-u omenjena alergija, morda zatekanje sluzi nazaj iz nosu bi bili prvi stvari, ki mi prideta na misel. Ne vidim pa nobenega razloga za obup in zaskrbljenost.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za tolažilne odgovore.Ali klimicin ne bi pozdravil zatekanje sluzi iz nosu? Ker enostavno nekaj je v grlu kot neka spužva ki ne gre ven.Poleg tega je jezik na debelo belo obložen.Zjutraj si z narobno stanju zobne ščetke vse lepo počistim, do večera je ponovno polno bele obloge.Pa še en čuden zadah je v ustih (tudi hrana nima nobenega pravega okusa).Prosim za vaš nasvet ,oz kaj naj storim da se enkrat že rešim tega groznega občutka v grlu.

Lep pozdrav in prosim da mi ne zamerite

izgleda, kot da zamerim? 🙂
Ker ne verjamem, da gre za bakterijsko okužbo, ki bi to povzročala, ne verjamem, da b antibiotik klimicin kaj pomagal. Brez pregleda bova težko stvar dokončno pojasnila, še vedno pa najbolj verjamem v eno od treh možnosti: zatekanje/kislina/strah-anksioznost

Lep dan!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

Ker se stvari niso popolnoma nič obrnile na boljše sem ponovno odšla do svoje zdravnice, ki me je poslala na ORL.Pogledala mi je v grlo in rekla “no saj ni tako slabo za videt”.ORL ima 10 januarja,sedaj pa nimam ideje oz nasveta,kako naj si lajšam ta grozen občutek te sluzi v grlu.Čez noč se mi je nabere toliko da zjutraj molodane bruham, ko je želim izločiti.Občutek je grozen, kot bi bila noter ena želatina bi človek kar z prsti segel noter in tisto stvar ven potegnil, če bi se dalo.
Je mogoče res to od povračanja kisline,ker občasno imam tak čuden občutek čez trebuh in želodec kot da sem popolnoma napeta (ni važno ali sem lačna ali pa po jedi), hrana se mi včasih povzdigne skoraj do ust,včasin pa v grlu tudi peče kot bi bil noter ogenj.Občasno imam napade kihanja (do 6krat zapovrstjo)
Mi lahko svetujete kakšna zdravila brez recepta za sedaj.

Hvala za odgovor in lepe praznike

Za težave s kislino (kar vsaj ta pekoč občutek v grlu ob “dvigovanju” zagotovo je) je brez recepta možno dobiti npr. ranital in boste videli, če bo prišlo da kakšne spremembe na bolje. Kihanje verjetno ne bo v zvezi s tem, bolj verjetno v zvezi s prehladom ali morda alergijo (čeprav ni ravno sezona cvetenje).
Tudi vam želim lepe praznike!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Lep pozdrav!

Imam samo informativno vprašanje v zvezi s telesno temperaturo.Ob vsakem pregledu pri zdravniku nas le ta vpraša o vročini, mene pa zanima kaj je z nizko telesno temperaturo. Recimo če človeška temperatura znaša 35-36 stopinj.Je tudi nizka temperatura znak za kašno bolezen. In če ima človek takšno tempreraturo je potem za takega človeka denimo 36,8 ze povišana temperatura?

Lep dan in hvala!

Nižja temperatura običajno ne pomeni kaj dosti, razen seveda, če je nekdo najden v snegu. Meja kaj pomeni povišana temperatura je itak administrativno določena, kar pomeni, da je to normalna temperatura za večino ljudi. Ker sama temperatura o določeni bolezni ne pove veliko, velja enaka meja za vse ljudi, zadevo pa se ocenjuje skupaj z ostalimi znaki.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Lep pozdrav!

Sedaj sem bila na ORL pregledu, kjer me je zdravnica med drugim vprašala tudi po težavah z želodcem.(moram povedati,da mi je po jemanju ranitala ta količina in intenziteta sluzi nekoliko popustila)Naročena sem na slikanje obnosnih votlin.
Sicer pa mi je v izvid napisala:
Status:bobniča cela-siva,nos deviacija pretina v levo,zobovje sanirano,tonzili odstranjeni,žrelna sluznica je atrofična,epifarinks je čist, laringoskopsko: glasilki sta bledi gladki,gibljivi,pirif.sinusa se odpirata.

Diagnoza:Phar.chr.atroph., Dev.septi nasi sin

Priporočila je septoplastiko nosu.

Prosim za obrazložitev statusa in diagnoze (po domače)

Hvala in lepo nedeljo!

Mal zamujam, ker sem čez mejo in nagaja net…
Diagnoza pa je: Phar.chr.atroph. (pharyngitis – vnetje žrela; chronica – kronično, dolgotrajno; atrophicans – atrofično, kar si je najlaže prestavljati kot spremenjeno stanjšano sluznico žrela zaradi vnetja.
Dev.septi nasi sin (ukrivljenost nosnega pretina v levo)
Septoplastika je operacija nosu, ki bi poravnala ukrivljen nosni pretin.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close