Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina slabokrvnost

slabokrvnost

Pozdravljeni!

Ker sem ze dlje časa vegetarijanka, se mi je kri nekoliko poslabšala. Pri pregledu krvi so izvidi pokazali, da imam 3 milijone eritrocitov, ostalih krvnih telesc pa je dovolj. Zanima me, kako bi se dalo izboljšati kri, kakšne so posledično možne bolezni, kaj pomeni pomanjkanje eritrocitov in kaj nasplošno menite o vegetarijanstvu.

Za Vaš odgovor se že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

Lep pozdrav!
Mateja

Spoštovani!

Od zadaj. Načelno nenačelno – bolj ohlapno vegetariajsntvo ni nič slabega, slabo pa je, če jemljete kot strogo zapoved, ker vas potem ne dviga, temveč omejuje.

Slabokrvnost je pri ženskah pogost pojav zaradi pomanjkanja železa, ki nastane zaradi večjega izločanja (ob menstruaciji) kot ga ženska zaužije in ga je telo zmožno vsrkati iz hrane. V tem primeru gre za mikrocitno (majhne celice) hipokromno (manjša vsebnost krvnega barvila) anemijo (slabokrvnost).

Pri vegetarijacniha pa se praviloma razvije slabokrvnost zaradi pomanjkanja vitamina B12, ki pa se kaže z normalno vsebnostjo barvila in povečanimi (makrocitna anemija) celicami.

Žal niste sporočili za katero obliko gre.

Pri pomanjkanju železa je potrebno jemati tablete, ki vsebujejo železo, pri pomanjkanju vitamina B12 pa prejemati injekcije, ki vsebujejo ta vitamin, dokler se kri ne normalizira, kasneje pa vsaj na 3 mesece eno injekcijo, da bi preprečili ponovno poslabšanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close