Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Vaše mnenje

Vaše mnenje

Spoštovani gospod zdravnik!Prosil bi za Vaše mnenje kaj naj storim v danem primeru?

Jaz sem glede mojih znamenj že popolnoma zmešan in ne vem več na koga se naj obrnem. Upam, da mi boste pomagali s kakšnim nasvetom.

Dovolite mi, da Vam predstavim mojo zadevo.

Na prvem pregledu pri dermatologu le-ta ugotovi naslednje:
Ststus: Po koži trupa vidna številna znamenja. Velika večina znamenj je prisotnih od rojstva.
I. Na koži leve nadlahti vidno znamenje velikosti 1×0,5 cm, nepravilne oblike, temno rjave barve, hrapave površine.
II. Na koži regije desnega kolka, zadaj, vidno znamenje nepravilne oblike, svetlo do temno rjave obarvanosti, velikosti 1×0,5cm (mesto kroničnega draženja-pas).
III. Na koži hrbta desno, ledveno, vidno znamenje 1×0,5cm, temno rjave barve, nepravilne oblike (mesto kroničnega draženja).
IV. Na koži leve strani vratu vidno svetlo rjavo znamenje velikosti 0,8×0,6cm, svetlo do temno rjave barve, nepravilne oblike, elevirano (mesto kroničnega draženja).
V. Na koži pubične regije, levo spodaj, vidno znamenje velikosti 2x1cm, nepravilne oblike, temno rjave barve, elevirano (mesto kroničnega draženja).
VI. Na koži abdoma levo vidno temno rjavo znamenje velikosti 1,5×1 cm, nepravilne oblike, blago elevirano (mesto kroničnega draženja – pas).
VII. Na koži desne podlahti, zadaj, vidno temno rjavo znamenje velikosti 0,5×0,5 cm, blago elevirano, hrapave površine.
Ostala znamenja po telesu so klinično zelo podobna zgoraj omenjenim in jih je potrebno spremljati.
TH: Opisana znamenja svetujem postopoma odstraniti v celoti ter histološko verifikacijo pri krg. plastiku.

No in tako sem šel potem na pregled k plastiku.

Plastik ugotovi naslednje:
Pacietn prihaja k nam z izvidim dermatologa, ki zelo natančno in nazorno opiše vse pigmentirane spremembe, ki se pojavljajo po koži.
Na izgled ne izgledajo displastične, zato svetujem, da se pred tem opravi še dermatoskopija, na osnovi katere bi določili znamenja, katere je potrebno nujno odstraniti.
Sicer bi radikalnejša odstranitev omenjenih znamenj pustila pri pacientu številne vidne in estetsko zelo moteče brazgotine.

No pa sem potem šel zopet na pregled k dermatolgu tokrat je bila zdravnica.
Povedal sem, da me znamenje na koži leve strani vratu vidno svetlo rjave barve velikosti 0,8×0,6 cm zelo moti pri nošenju osnovnih oblačil.
Dermatologija v svojem izvidu ugotovi naslednje:
Status: na koži trupa in okončin so številni pigm. nevusi veliki do 15mm v premeru, makulozni in papill., svetlo rjave barve, danes klinično in dermoskopsko niso suspektni. Imajo globularno ali regularno pigm. mrežo. Pod DRL je 5x4mm velik nevus, makulozen, na zgo. robu je pigm. mreža zgoščena, ni drugih atipij. Periferne bezgavke niso tipno povečane.

Zdravnica je odločno zavrnila moj predlog po odstranitvi znamenja na vratu tudi o dermatoskopiji ni bilo ne duha ne sluha kot je predlagal plastik.

Gospod zdravnik mene pa ta znamenja skrbijo, kdaj pa kdaj na hrbtu tudi iz znamenja priteče kri kar tko samo od sebe, sedaj eni zdravniki kot ste videli pravijo, da bi vse odstranili, plastik samo nujnejše ta zadnja dermatologinja pa nič.

Kaj naj naredim, sem popolnoma zmeden, če sem iskren. Kaj bi Vi naredili na mojem mestu jaz res ne vem več komu naj zaupam.

Prosim za Vaš odgovor in nasvet.

Sebastijan

Spoštovani!
Dermatoskopija je zgolj pregled z dermatoskopom-nekakšno povečevalo, ne gre za kakšno vpadljivo napravo. Glede na napisan izvid sklepam, da je dermatoskopija bila. Ta pregled na osnovi določenih kriterijev pomaga določiti sumljiva znamenja. Kjer ne prideta skupaj plastik in dermatolog, bom jaz težko odločil, je pa res, da boste težko našli nekoga, ki bi želel izrezovati številna nesumljiva znamenja. Med tistimi, ki so običajno za odstranitev prva na vrsti, so tista, ki so izpostavljena draženju in rastoča/spreminjajoča se/krvaveča/roseča znamenja. Če prav razumem, so tudi omenjena pri vas bila (dermatoskopsko) pregledana.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close