Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Kako pomagati?

Kako pomagati?

Spoštovani!

Kako človeku pomagati, da se psihofizično in fizično pobere ker je zdravstveno stanje zelo kritično. Obolenje jeter, žolča, prisoten je tudi obup oz. obupanost.

Ponudili smo mu sok aloe vera, olje sibirske cedre, klimatske alge, kar so priporočali nekateri zdravniki. Drugi pa so priporočali Helex ali Lexaurin.

Zanima nas kako naj človeku pomagamo oz. kaj nam svetujete.

lp,
Majda

Spoštovani!
Niste napiosali, katera težava je v ospredju…samo občutek obupa, pomanjkanje apetita, bolečine, odvajanje? Če gre le za občutek obupanosti (oziroma depresija, ki presega normalno slabo razpoloženost zaradi bolezni) so primerno zdravilo antidepresivi. Pomirjevala, kot sta helex ali lexaurin nista najboljša izbira za dolgotrajno zdravljenje, posebno, če gre za starejšo in še pokretno osebo. Lahko kaj več napišete o težavah!
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni.

Alkohol je problem, pil je 5 tednov skupaj, sedaj je samo na enem pivu dnevno. Jemlje Distraneutin na koncu po 3-4 tablete, pa 0,5l piva. Problem je ker lahko skupaj pije 5 tednov ali več potem pa drži brez tudi 5 let.
Pravi, da on alkoholik ni in na zdravljenje ne bo šel. Zdravniško pomoč zavrača ker pravi, da bo iz tega ven prišel sam.
Veliko spi, stvari pozablja, je zmeden, ko je jemal Distraneutin je bil popolnoma neprišteven, pogosto mu je slabo.

Ko ga opažamo je njegovo telo zelo “švoh”, večina dneva je v postelji.

Kaj narediti oz. kako mu lahko pomagamo?

lp,
Majda

Spoštovani!
V omenjenem primeru prejšnji odgovor ne drži. Vsekakor ne sme jemati heleksa ali lexaurina! Distranevrin je v prvi vrsti namenjen blaženju abstinenčnih težav (torej težavam, ki zaradi zasvojenosti nastopijo, če je telo določen čas brez alkohola) in se ga nikakor ne sme jemati z ali ob alkoholu, zato je tudi imel omenjene težave. Ostale težave bodo ne bodo prenehale, če ne preneha s pitjem. Če torej drži, da ni odvisen od alkohola, kot trdi sam, naj preneha in ob prenehanju ne bo potreboval distranevrina, saj ne bo imel težav, vendar po pravici povedano v to dvomim. Ni potrebno biti pijan, da si alkoholik in veliko alkoholikov pije na skrivaj in so pred domačimi v tem zelo prepričljivi in tajijo težavo na vse pretege. Zelo redko se zgodi, da nekdo trajno preneha s pitjem sam, brez zdravniške pomoči, nikoli pa zdravljenje ni uspešno, če sam alkoholik ni pripravljen na zdravljenje, torej ga vanj nihče ne more prisiliti, kar žal včasih vodi do propada. Velikokrat človeka motivirajo za zdravljenje šele resne težave v službi (npr. strah pred izgubo delovnega mesta) ali v družini/zakonu.
Kako lahko pomagate vi, ko nekdo ne želi pomoči, je zelo težko vprašanje. POskusite se lahko obrniti na njegovega izbranega zdravnika, če vam uspe vsaj skupaj z njim prepričati njega za pogovor. To je lahko prvi korak, da odvisnik dojame, da sploh ima problem, naslednja stopnja je šele, da je tudi motiviran in zmožen zdravljenja!!
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close