Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca krvna slika

krvna slika

Pozdravljeni

Koliko lahko antibiotiki vplivajo na krvno sliko?
Imela sem povišane levkocite, nevtrofilce, zmanjšane limfocite vse ostalo pa ne meji.Po dveh dneh antibiotikov se je krvna slika uredila. Malo me je strah glede levkemije.
Ali lahko antibiotiki tako zameglijo krvno sliko da pokaže da je vse uredu čeprav ni oziroma na katere vrednosti v krvni sliki vplivajo?
Če bi šlo za levkemijo bi bila krvna slika po antibiotikih normalna ali bi bila še vedno odstopanja?
Hvala

Pozdravljena!
Zvišani levkociti, nevtrofilci, znižani limfociti (…) so največkrat odziv obrambe telesa na bakterijsko okužbo, antibiotiki s tem da pozdravijo okužbo vplivajo na ta krvni izvid (in ne “zdravijo” samega izvida). Ob ni nujno, da so levkociti zvišani pri levkemiji, pogosto je videti anemijo (slabokrvnost), vendar nobeden od teh znakov sam po sebi ne pomeni te bolezni. Če vas razen (nesumljivega) izvida skrbi kakšen konkreten “simptom”, se oglasite ponovno!
Lep dan!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni
Ja imam tudi cel kup drugih težav: utrujenost, cel mesec povišana temp. 37.5, bolečine v mišicah, kosteh, hujšanje…

Ali to pomeni da je šlo samo za bakterijo in so jo antibiotiki pozdravili? Če pa ne bi bilo bakterijske okužbe bi tudi antibiotiki tako izboljšali izvid krvne slike? Malo sem panična…
Hvala

Kar se tiče krvne slike je šlo za to, kar se tiče navedenih težav, gre pa pogoste težave, ki se lahko pojavljajo ob številnih stanjih, tudi ob prehladnih. Pri hujšanje je pomembnejši podatek, če gre za nepojasnjeno hujšanje ob normalnem vnosu hrane (enakem kot pred hujšanjem) in to za več kg v krajšem času.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor
Imam nov problem. Po telesu (rokah, trebuhu, prsih) so se mi pojavile drobne pikčaste krvavitve. Zasledila sem da je to tudi znak levkemije in sem spet prestrašena. Kakšne so pri levkemiji te pikčaste krvavitve, kako velike,koliko jih je, kje se pojavijo, ali se spreminjajo…?
Če sem prav razumela so take krvavitve posledica zmanjšanja števila trombocitov. Pred 10 dnevi sem jih imela 260. Ali bi pri takem številu tudi prišlo do takih pikčastih krvavitev? Ali je možno da se v tako kratkem času njihovo število zmanjša da pride do tega?
Lep dan

Govoriva to o številnih rdečih pikah v koži ali prav krvavitvah navzven? Na pritisk zbledijo ali ne? Lp.

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

To so take drobne pikčaste krvavitve tik pod kožo. Ni krvavitve navzven in na pritisk ne zbledijo.
LP

pikčaste krvavitve se lahko pojavljajo tudi pri vaskulitisih (vnetje žil), je pa to vsekakor stvar, ki jo je potrebno pokazati zdravniku!
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala
Ja jutrij grem k zdravniku, samo to čakanje malo nervira.
Mogoče veste kako je s temi pikicami pri levkemiji?
Če je št. trombocitov mormalno lahko vseeno pride do takih pikčastih krvavitev zaradi njih?
Ali lahko tudi spremenjene vrednosti katerih drugih elementov v krvi povzročajo take pikice?
Ker se na medicino čisto nič ne spoznam se opravičujem za taka mogoče “neumna” vprašanja.

Spoštovani!
Nimate neumnih vprašanj 🙂
Trombociti take težave povzročajo običajno šele, ko je njihovo število precej nižje (50). Lahko so v povezavi z jemanjem določenih zdravil, z okužbami, avtoimunske bolezni (ko nam nagaja lasten obrambni sistem)…
Pri levkemiji gre za motnjo oziroma preprečevanje normalnega nastajanja krvnih celic v kostnem mozgu, kar v krvnem izvidu običajno izgleda kot pomanjkanje določene vrste celic (lahko tudi povečevanje števila drugih vrst celic). Pri vas v zadnjem izvidu ni nič od tega in predlagam, da ne poskušate uvrščati novo opaženih težav v morebitne znake levkemije. Vsekakor pa se oglasite na pregled zaradi tistih pik (če gre res za pikčaste krvavitve)! Lahko mi sporočite, kaj ste ugotovili s pregledom!
Lep večer!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni
Bila pri zdravniku in vse kar sem zvedela je da ne ve kaj bi to bilo.(?) Vseeno sem dala kri in je uredu. Glede na to sklepam da ni problem v krvi, kaj pa vi mislite?

Že glede na prejšnji izvid trombocitov ni izgledalo, da bi bila težava povezana s tem. Žal pa ne vidim teh pik in vam težko povem kaj več. Sklepam pa lahko, da glede na pregled pri vaši zdravnici ne gre za kaj posebnega, čeprav ni bilo poimenovano z “diagnozo”. Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close