Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Pijača

Pijača

Spoštovani!

Imam problem ter ne vem na koga se naj obrnem, upam, da mi boste dala mogoče Vi kakšen nasvet.

Doma že cel teden gledam kako uživa alkohol, sploh nima meje, pije kar je in kar teče, klical sem že dežurnega zdravnika ter ta pravi da mu ne more pomagati, če si sam ne bo. Mama še pijačo kar nosi vedoč, da naj postopoma preneha ampak ne gre ne tako in ne tako. Ima takšne izpade, da ko prične piti ne neha po 14 dni skupaj ali še več, noge ga komaj zdržijo po konci, v obraz izgleda kot živa smrt, sedaj ni pil približno 6 mesecev, vsako zdravniško pomoč odklanja.

Sam se zdravim pri psihiatrinji zaradi depresije in tole doma gledati je prav mučno zame, prvič bi rad pomagal a pomagati se ne da, gledati to v nedolgel in tolerirati tudi ne moreš, enkrat je potrebno narediti konec in pika. Naj mu pijačo popolnoma umaknem in kar bo bo?

Jaz malo še pa se bom znašel v noriščnici ……

Rok

Spoštovani!
Če prav razumem, gre za vašega očeta. Iz opisa sklepam, da gre tu seveda za odvisnost od alkohola. Naj bo še tako tragično, ampak dežurni zdravnik je imel prav. Nobeno zdravljenje ne bo učinkovito, dokler sam ne bo želel prenehati s pitjem. Tu se zdravljenje šele začne. Cilj je seveda prenehanje pitja in vzdrževanje abstinence. Do tega končnega cilja le redko kdo lahko pride sam, brez zdravljenja alkoholizma, kjer pa je vključena tako zdravniška pomoč kot opora svojcev. Samo prenehanje pitja je za posameznika zelo “velika reč” in se je težko odločiti, če je sedanje stanje udobnejše kot pa težave ob prenehanju. Zato mislim, da je dobavljanje pijače zasvojencu zanj škodljivo!! Zgolj s prepričevanjem, ne boste dosegli nič. Predvsem pa, če nikakor ne morete pomagati drugemu, si ne uničujte še svojega življenja!
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

Najlepše hvala za Vaš odgovor. Res je zadeva ni prijetna in je težko.

Sam sem večinoma časa v LJ saj študiram pravo in sem bolj redko doma, ko pa sem pa tole gledam ampak saj bo enkrat tudi tega konec.

Ja poznam ta postopek saj sem že očeta pripravil do tega in smo mu svojci nudilo vso podporo ampak tik pred zdajci je zopet odklonil. Res sam nimam niti več moči niti volje pomagati. Drugo kot drugo je pa še pri njem pristona močna depresija in mu tega tudi ne moreš dopovedati, da se depresija lahko čisto pozdravi z zdravili, pripravljen je tudi narediti v vinjenem stanju samomor.

Mi lahko prosim poveste kaj v tem stanju naj naredim z njim? Doma me vsi malo čudno gledajo ker ne dovolim več, da bi mu prinašali alkohol, hranijo ga po žljicah, da kaj poje.

Res hvala Vam za odgovor,
Rok

Alkohol, depresija, samomorilnost so že tako povezani med sabo. Kaj lahko VI storite je težko vprašanje. Pri takem bolniku, ki odklanja kakršnokoli pomoč, je pogosto informiranje o možnostih zdravljenja edina možnost, ki pa jo mora sprejeti. S prošnjami ne boste dosegli veliko. Seveda se je ob samomorilnosti treba obrniti na zdravstveno službo.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close