Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca MS?

MS?

Spoštovani!

Ali bi Vi ob mojih naslednji simptomih pomislili na MS? Stara sem 24 let,športna, drugače zdrava, imam pa skoliozo (v predelu križa in v predelu lopatic) ter minimalno mitralno in trikuspidalno insuficienco. V otroštvu parkrat pojav migrene z auro. Nisem hipohonder, vendar pa hitro paničarim.
Simptome Vam bom zapisala kar kronološko:
-marec 2002: pridem pred TV, v istem momentu se mi zazdi, kod da bi nekdo na TV-ju pritisnil pavzo in tri sekunde sliko počasi vrtel naprej. Zelo dobro sem si zapomnila ta trenutek, ker sem takrat prvič spoznala panične napade, ki so me v blažji obliki spremljali še kar nekaj časa. To s sliko se mi je zgodilo samo enkrat. Se mi je pa v istem obdobju, potem, ko sem šla že spat, dvakrat ali trikrat zgodilo, da me je nekako prebudila (vem da nisem še čisto spala) nenadna rumena svetloba pred očmi. V sekundi se je pojavila in tudi izginila;
-januar 2006: kakšen teden, dva občutim špikanje po telesu. Ne mravljinčenje, ampak točkovno zbadanje-povsod, tudi po glavi. Ne preveč intenzivno in tudi ne čez cel dan, pojavljalo se je brez nekega pravila, za dnevna opravila ni bilo moteče, za mojo psiho-zelo; občasno tudi srbeča koža, po kopanju v vroči vodi pa se mi je pojavila nekakšna koprivnica po telesu, koža še bolj srbi;panični napadi;
-oktober 2006: zopet dva dni zbadanja, enako kot januarja 2006;
-avgust 2007: dva dni, vendar ne čez cel dan, se mi pojavljajo čudni občutki-v levi nogi od kolena navzdol in v roki od komolca navzdol-občutek kot da bom dobila ”kurjo kožo”, vendar je ne;
-september 2007: polovico dneva me boli ozadje levega očesa, vid normalen, oko ni rdeče. Naslednji dan vse v redu. En teden mi je občasno migal živec na zgornji veki na desnem očesu. Približno tri, štiri dni občasno občutim nek čuden občutek v podplatu desne noge – kot da bi se mi na vsake toliko časa za nekaj sekund vzdražil živec na sredini podplata – ni bilo boleče, niti moteče, se je pa občutilo.

Lepo prosim za pojasnilo. Saj, zdrava pamet mi pravi, da ni nič hudega, samo preveč sem nervozna, ampak ob tistem preskoku slike šest let nazaj, me pa kar stisne.
Kaj menite Vi? Ali bi morala na kakšen pregled? In če recimo ni MS, kaj bi še lahko bilo po Vaše?

Najlepša hvala!

Pozdravljena!
Zdrava pamet je pogosto pametna, pa kaj, ko nam je podzavest ne dovoli vedno poslušati…
Če mi ne bi omenjala niti paničnih napadov niti MS (multiple skleroze), bi pomislil na tisto, kar vam sugerira že vaš zdrav razum. Občutek imam, da ste se znašla v krogu, ko vam je strah pred boleznijo povzročil stalno proučevanje raznih odzivov telesa, ta stalna napetost pa vam povzroča vedno nove in nove simptome. Vsak nov pojav pa vam še prikliče v spomin 3 sekundno težavo izpred petih let, ki vas očitno potihem preganja že ves ta čas.
Nima smisla analizirati vsak simptom posebej in zanj iskati primerno hudo bolezen.
Torej: najverjetnejša možnost se mi zdi, da gre za motnjo, ko psihično napetost čutite v obliki telesnih težav. Iz tega je težko zlezti sam, zato naj vam pot do vašega zdravnika ne bo odveč.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!
Najprej hvala lepa za odgovor in za pomiritev! Ki se mi zdi, da je bila (žal) bolj kratkotrajna…namreč še vedno občasno čutim v desnem podplatu kot nekako vzdražen živec. Kako bi to lahko bilo povezano s stresom? Saj se močno prepričujem, da mi nič ni in ko začutim ”drhtenje” poskušam kar odmislit…pa sploh ne izgine. Če bi bilo to samo posledica strahu, bi najbrž že moralo izginiti…Saj k zdravniku nameravam iti, pa vseeno…

Zadnjič Vam tudi nisem napisala, da so se mi vsi tisti ”simptomi” pojavljali, ko sem bila dejansko v stresnih situacijah (nekako Vas nisem želela ”zavajati”, da ne bi kar takoj vsega pripisali stresu) razen tistega preskoka slike. Enkrat smo imeli hudo bolezen v družini (januar 2006), potem je prišla kriza v moji dolgoletni zvezi (oktober 2006), pa težko obdobje na faksu (avgust, september 2007). To je nekako še razumljivo.
Ampak trenutno pa nisem pod stresom, no razen tega, da se že kak mesec ukvarjam z MS. Od kje potem ta občutek v podplatu? Ali bi se mogoče borelioza lahko kazala na tak način? Sicer se mi zdi, da klopa nisem imela, ker se kar redno pregledujem, če se zadržujem v naravi. Morda sem ga kdaj spregledala…
Pa če Vam ob tem mogoče še kaj pade na pamet: veliko kolesarim, predvsem v razne klance in na kolesu mi vedno nekako mrtvi prav ta zlobni desni podplat. Občutek je tak, kot da bi mi podplat ”zaspal” vendar ne popolnoma, ker zdaj že vem, da se mi to dogaja in podplat vsake toliko malce razmigam. Mravljincev nimam nikoli. In prav ta občutek kot se mi pojavlja sedaj, se mi je prvič pojavil, ko sem prišla z nekega takšnega kolesarskega izleta. Ne vem, če mogoče vidite kakšno povezavo.

Joj spet sem bila prav dolga…Vendar Vas še enkrat prosim za pomoč! Pa najlepša hvala za vse!

Lep večer Vam želim!

Spoštovani!
Zdi se mi, da že strah zadnji mesec predstavlja zadosten stres! Sicer pa je možno da vam te občutke v podplatu povzroča prav kolesarjenje…pritisk, morda ozka obutev (posebno če imate prav kolesarske čevlje). Ob kupu enostavnih razlogov res ni treba pomisliti najprej na najbolj eksotične!
Lep večer!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Zopet lepo pozdravljeni!

Noga mi še vedno ne da miru (MS me sicer zdaj ne skrbi več, rada pa bi vseeno ugotovila vzrok), kljub temu da že kakih 10,14 dni sploh nisem bila na kolesu. Poleg tega pa se mi to dogaja samo na desnem podplatu; se mi zdi, da če bi bili krivi kolesarski čevlji, bi bil problem pri obeh nogah? Poleg tega imam čevlje dovolj široke, tako da ne vem…
Sem pa opazila, da imam kost na notranji strani desnega gležnja (tisto, ki kot nekakšna bunka štrli ven iz linije) opazno večjo kot na levi nogi. Ne izgleda kot otečena, ampak samo večja. Nič ne boli. Ker se prej nikoli nisem tam opazovala, ne vem ali je tako že od zmeraj. Morda vidite kakšno povezavo?
Zavedam se, da vse skupaj izgleda že tako, kot da na vsak način hočem nekaj najti pri sebi, vendar res ni tako in vem, da nisem hipohonder, in si ne zmišljujem občutkov v podplatu – dejansko so tam, jaz pa bi samo rada najdla vzrok. Res pa je, da se ob težavah vedno najprej ustrašim resne bolezni.
Če imate morda še kakšen nasvet zame Vam bom zelo hvaležna, pa tudi ”morila” Vas potem ne bom več. Tako ali tako bo pot k zdravniku neizogibna, če občutki ne bodo prenehali, kajne?

Lepa hvala in lep dan!

Nč ni ne morite 🙂
Saj ne morem zagotovo trditi, da so čevlji, res pa je, da sta nogi redko povsem simetrični (pogosto tudi ne čevlji) in nikakor ni treba, da se vse tovrstne težave simetrično pojavljajo. Isto bi veljalo za tisto izboklino (notranji malleol), ki se vam zdi na eni strani večja. Ker seveda ni možno izvora bolečine natančno določiti brez pregleda, povsem drži vaš zadnji stavek. Posebnega razloga za preplah pa v napisanem ne najdem!
Lep pozdrav in izkoristite zadnje tople dni tudi na kolesu!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close