Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca kri in blato

kri in blato

pozdravljeni.pred tremi dnevi ,ko sem šla na veliko potrebo mi je iz zadnjika pritekla kri,mislila sem da mi je počila žilica,pred dvema dnevoma mi je enako pritekla,včeraj pa mi je tekla kar dolgo in zraven krvi so prihajali tudi strdki krvi,kot pri menstruaciji,po nekaj minutah pa zelo močna driska in zelo smrdljivega vonja.zanima me kaj bi to lahko bilo ali je dobro da se takoj odpravim k zdravniku.tudi drugače se slabo počutim,slabost,občutek omedlevice,boleč trebuh,zaspanost,utrujenost.

Spoštovani!
Pri manjših količinah sveže krvi na blatu so največkrat razlog hemeroidi (razširjene žile-vene na koncu črevesa). To običajno poneha v nekaj dneh. Ob večjih krvavitvah ter če odvajate ČRNO tekoče smolasto blato se morate seveda nemudoma zglasiti do zdravnika. Ker v vašem primeru po netu ni možno oceniti za katero možnost gre (oz. ali je opisano počutje posledica črevesne okužbe ali krvavitve), vam svetujem, da kontaktirate vašega ali dežurnega zdravnika.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

hvala za vaš odgovor.strah me je še bolj kajti v družini imamo črevesnega raka,zanj je umrla babica,moja mama sedaj pa ga ima že od mame sestra.dva dni sem imela zelo temno skoraj črno blato,včeraj pa zelo svetlo.lani sem dala tri dni zaporedoma blato ker sem v njem našla kri a tam ga niso zasledili zato me niso dali na druge preiskave,čeprav sem hotela na pregled črevesja,ker mi je priporočala ginekologinja.upam da bo vse vredu.a ta pregled boli,a moraš za te preiskave ostati v bolnici.hvala še enkrat. lep pozdrav

Spoštovani!
Če ste dali 3 vzorce blata, kjer se vam je zdelo da opažate kri, je zelo malo verjetno, da dejansko krvavite v črevo. Test običajno pokaže že minimalno količino krvi na blatu, še preden ga opazimo s prostim očesom. Pregled, ki ga verjetno imate v mislih je kolonoskopija, gre za pregled z dolgo sondo (cevjo), s katero vam pregledajo debelo črevo skozi zadnjično odprtino. Pred tem opravite čiščenje črevesa (z odvajali). Ne eno ne drugo ni posebno prijetno, nevzdržno pa tudi ne. Zaradi samega pregleda pa vam v bolnici ni treba ostati.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

SPOŠTOVANI!
Mislim, da imam tudi jaz probleme s črevesjem. Prosim za mnenje, bila sem že pr proktologu, kjer so ugaotovili, da imam hemoroide( tam sem bila že dvakrat, čaka me še tretjič).Bila sem tudi na oddelku za prebavila, ker imam naslednje težave: večkrat mi slabi, boli po trebuhu , me napihuje, čutim močno peristaltiko, imam občutek, kot da imam nekaj notri,čutim z roko, da mi nekaj izpahuje ven.Zdravnik je pri pregledu komentiral, da se mi čreveje čudno premikuje sem in tja in napisal v izvid, da je možno da gre za iritabilno črevesje, da pa preiskave z neko napravo skozi usta in zadnjik ne bi opravil, ker močno boli, sploh pri suhih ljudeh. Dal mi je napotnico za ultrazvok abdomna, kjer se itak ne bo nič videlo in dal mi je na pregled kri, zaradi možnosti celiakije.Ali obstajajo še kakšne druge preiskave, kjer bi bilo možno ugotoviti kaj je narobe? Prosim za mnenje , kaj najstorim, ker me je že resnično strah, ker te težave trajajo že nakako 3,4 leta, vmes sem rodila enega otroka.Posvetovala se bom tudi s svojo zdravnico.
Upam, da sem napisala razumljivo in hvala za čimprejšnji odgovor.

Spoštovani!
Opisane težave bi šle lahko v sklop sindroma iritabilnega črevesa, kjer so tipični znaki ravno krči v trebuhu, meteorizem-napihovanje, driska, zaprtje ali oboje, težava je zelo pogosta, še pogostejše je pri ženskah in ni nevarna (je pa neprijetno). Pregled krvi zaradi izključitv celiakije je smiseln, če obstaja sum, da gre za to bolezen, če je težava povezana z mlečnimi izdelki, je lahko problem v neprenašanju laktoze. Sicer pa od preiskav ostane večinoma le še kolonoskopija.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani, hvala za odgovor,

Ali je kolonoskopija tista boleča preiskava? Kaj pa praiskava magnetna resonanca,saj mislim, da sem to prebrala nekje. Ali bi mi vi svetovali, da naj grem na kolonoskopijo.Kaj pa ta ultrazvok, kaj bo spolh lahko videl? Pozabila sem omeniti ,da me boli od nosečnosti naprej tudi spodaj v križu in me špika navzdol,počutim se zelo utrujeno in slabotno, kot kadar ne ješ dolgo časa. Sicer pojem zelo veliko hrane in sem suha.
Še enkkrat hvala za odgovor!

Ja, kolonaskopija je tista preiskava skozi zadnjično odprtino. Če ima pri vas smisel, vam na pamet težko odgovorim. Ultrazvok črevo pokaže slabo, ker preiskavo moti zrak v njem, lahko pa vam odkrije stvari kot so npr žolčni kamni… Ne verjamem, da bi imeli kaj dosti od preiskave z magnetno resonanco. Bolečina v hrbtu ob in po nosečnosti je pogosta težava in je običajno skeletnega (hrbtenica) izvora in verjetno ni povezana z vašimi prebavnimi težavami. Koliko se zredimo ob zaužiti hrani je povezano tudi s konstitucijo in se splača pogledati svoje starše. Tisto, kar vas skrbi v zvezi s tem je nenadno hujšanje (več kg), ne da bi spremenili življenjske navade, predvsem uživanje hrane. Utrujenost ima toliko različnih psihicnih in telesnih vzrokov, da jo bi takole težko pojasnil.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

pozdravljeni.zdaj še imam pa drug problem,včeraj mi ni tekla kri in tudi velika potreba je bila zelo skromna,pred dobro uro me je začel boleti trebuh od prsnega koša do konca dol,ne moram niti biti zravnana,čutim da je napihjen trebuh in da bi morali plini ven,ne gredo sami od sebe,ko pa pritiskam mi ne gre ven plin občutek kot da bi se nekje noter odbil in izginil v neznano.sedaj sem vzela rupurut,če to pomaga,ne peče me zgaga,boli me kod da bi mi nekdo mečkal črevesje in trebuh,kar omotica in slabost me dajeta.

Ob teh težavah pride v poštev vse od težav z želodčno kislino, virusnih okužb pa do vseh diagnoz omenjenih v gornjih post-ih. Žal je brez pregleda vse zgolj ugibanje oziroma ugotavljanje najpogostejših možnosti. Ob vaših precejšnjih in različnih težavah bi se bilo dobro oglasiti (ponovno) na pregled!
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close