Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca potovanje z letalom

potovanje z letalom

Pozdravljeni,

ne vem če je to pravi naslov ,pa bom vseeno vprašala.Pred petimi leti so mi po srčnem napadu ugotovili nepomemben prolaps mitralne zaklopke. Zdaj je počasi prišlo do anksioznosti in paničnih motenj,katere poskušam premagovat sama,če ne bo drugače,bom poiskala pomoč.
Lahko bi šla na potovanje z letalom,ki naj bi trajalo okoli 10 ur,pa me je res strah,da ne dobim napada v letalu ali občutka utesnjenosti ali kaj podobnega,v glavnem čutim strah in se ne morem odločit.
Kaj predlagate,je pametno v takem stanju potovati?

LP in hvala za vaš odgovor

Pozdravljena!
Možnost za nastanek paničnega napada in anksioznosti je precej večja, če vas je že sicer strah letenja. Glavno pri letenju vidim predvsem v tem, da nimate možnosti obiskati zdravnika, da vam prekinejo napad, če bi do njega prišlo in si ne bi mogla pomagati sama (čeprav panični napadi človeka življenjsko ne ogrožajo). Pred/med potovanjem si lahko pomagate tudi z anksiolitikom (pomirjevalom – na recept), ki pa ga za dolgotrajno uporabo odsvetujem. Če se o vaši anksioznosti še niste pogovorili z vašim zdravnikom, vam to močno priporočam, da se pogovorita o možnosti odprave teh težav. Zakaj bi trpeli po nepotrebnem. Kar se tiče “srčnega napada” vam ne morem odgovoriti, ker ne vem, za kakšen napad naj bi šlo.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni,
hvala za vaš hiter odgovor.Srčni napad pred petimi leti je bil posledica prolapsa,vsaj tako so rekli zdravniki,od takrat jemljem helex 0,25 in propranolol 1/4 dnevno.
Z svojo zdravnico sva se pogovarjali o panični motnji,dala mi je cipralex,sem vzela 1x polovičko in se zelo slabo počutila,tako da nisem mogla vstati.Naj povem da sem velika160cm in imam 50 kg. Od takrat teh zdravil nisem hotla več jemati in sem to povedala. Poskušam si pomagati,pa vseeno mislim,da bi bilo dobro obiskati psihiatra,vsaj zaradi pogovora,kaj vi mislite.Zanima me,kaj pomeni anksiolitik,ki ste ga omenili in kako deluje?

Hvala še enkrat in lep dan.

Majhno dozo anksiolitika že imate (Helex). Mislim, da je šla terapija v pravo smer z antidepresivom (Cipralex). Sicer čisto razumem, da ste ga zaradi težav prenehali jemati, težko pa verjamem, da v široki paleti možnih zdravil iz iste skupine, ne bi našli takega, ki vam ustreza. Gre za varna zdravila, stranski učinki so večinoma prehodne narave in izginejo večinoma v tednu, dveh. “Slaba” stran pa je morda le to, da za opazne pozitivne učinke potrebujejo 2-3 tedne rednega jemanja in da jih je potrebno jemati več mesecev. Dobri učinki krepko presegajo slabe! Predvsem pa ne povzročajo odvisnosti, kot jo lahko zdravila iz skupine anksiolitikov (heleks, apaurin, lexauril, lexillium… …)
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close