Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Imunoterapija

Imunoterapija

Pozdravljeni.

Alergolog me je naročil na imunoterapijo. Zanima me kaj to je in kako izgleda? Imam pa alergijo na cvetni prah in hišno pršico.
Mislim, da ti to vbrizgajo alergen v telo, a ne? A naj vzamem prej en Claritin, da potem domov (sem 80 km stran) ne bom kihal, jokal …..

Hvala za informacijo,
Matej

Ja, vbrizgajo vam alergen v telo, sprva majhno dozo, ki jo nato postopoma povečujejo. Terapija naj bi trajala 3-5 let. Ker po postopku ostanete še nekaj časa neposredno pod zdravniškim nadzorom (za primer hujše alergijske reakcije), se lahko o blaženju morebitnih nastalih težav dogovorite tudi na licu mesta.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni.

Najlepše hvala za tako hiter odgovor.

Mislite, da lahko vbrizganje alergena sproži kakšno hujšo reakcijo?

Spoštovani!
Resnejše reakcije pri imunoterapiji so redke (in tudi obvladljive, če do njih že pride), zato pa vas krajši čas po injekciji zadržijo na opazovanju. (Govoriva o alergični reakciji)
Lep večer!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

No danes sem bil drugi teden na imunoterapiji in sicer prvič sem dobil 0,05 trave danes pa 0,1 trave. Tedensko mi dozo zvišujejo po 0,05 vse dobro prenašam.

Opažam pa, da sploh nimam apatita in mi je danes sredi Ljubljane postalo tako slabo in dobil sem takšno vrtoglavico ter spotil sem se, da sem mislil, da bom izgubil zavest. TO se mi je že večkrat naredilo ampak ne vem od česa, moram povedati da tudi zelo malo pojem saj nimam apetita, če pa že kaj več pojem mi postane slabo, velik sem cca 180 cm in težak okoli 60kg. Doma sem imel pomirjevalo Lexaurin in sem eno tableto vzel ter se počutim res dobro.

Kaj mi je storiti? Je z mano kaj hudo narobe?

Matej

Lahko gre za reakcija po imunoterapiji, ki lahko človeka “zdela”. Je pa težko presoditi, ker so težave dokaj neznačilne. Pomirjevalo je tu odigralo vlogo verjetno le psihične pomiritve. Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

Najlepše hvala za tako hiter odgovor.

Ampak veste kaj je zanimivo, da se mi to večkrat dogaja in ne glede nato kje sem ali doma ali v službi ali na cesti. Drugače sem telesno popolnoma zdrav in res ne vem čemu bi pripisal vzrok. Se mogoče Vam kaj več “svita”?

Bojim se, da kje v množici ljudi nebi izgubil zavesti in padel na tla.

lp,
Matej

Če se to dogaja neodvisno od imunoterapij, bi bila ena od možnosti tudi napad tesnobe, posebno če ste pod kakršnim koli, lahko tudi skritim stresom. Na to me poleg ostalega malo napeljuje tudi pozitiven učinek lexaurina. Ob takih težavah gre pogosto zraven še razbijanje srca, občutek dušenja, mravljinci… Težko pa bi takole 100% trdil, da gre zanesljivo za to.
Lep večer!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

Pa še kako praV imate, nato sem pozabil tudi srce mi pospešeno prične biti, tako kot bi me dušilo in tudi mravljince dobim po telesu. Torej bi kar bila tesnoba, ja pod strsom sem pa res.

Je to kaj nevarnega? Ja Lexaurin mi pomaga in sem po 10 minutah kot rožica.

Lep večer Vam želim in hvala Vam za tako hitre odgovore. Zlati ste!

Potem gre najverjetneje res za to. Kljub temu, da lexaurin super pomaga, se ga pa na dolgi rok splača izogibati (ker povzroča tudi zasvojenost). Ob pogostejših težavah bi na se na dolgi rok lahko kot boljša izkazala zdravila iz skupine antidepresivov (da do napadov tesnobe sploh ne bi prihajalo in so tudi varnejša).
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close