Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Prostata

Prostata

Dober dan!
Mojemu očetu so odkrili povečano prostato. Sedaj je 15 dni jemal Ciprobay. V začetku oktobra ima kontrolo in če izvidi ne bodo boljši,bo moral na poseg. Sedaj me pa zanima,kakšen poseg je to in koliko časa ostane potem v bolnici in na bolniški?
Najlepša hvala za odgovore in lepo sončno nedeljo.
Maja

Dober dan!
Vaš oče prejema antibiotik Ciprobay zaradi okužbe (verjetno na sečilih) in mu ta ne bo zmanjšal prostate, lahko pa, da se bodo težave zmanjšale zaradi ozdravitve vnetja. Niste napisali, katere preiskave v zvezi s prostato in morebitno zdravljenje je že opravil (običajno sta to vrednost PSA v krvi in ultrazvočni pregled) oziroma izboljšanje česa pričakujejo.
Pri moških gre največkrat za benigno hiperplazijo prostate (BHP), ki povzroča težave pri uriniranju, zdravi pa se jo običajno z zdravili (glede na izvide). Če je potreben poseg, je to največkrat TUR (trans uretralna resekcija) prostate, kar pomeni poseg z instrumentom skozi sečnico, kjer se odstrani tkivo prostate, ki pritiska nanjo in moti uriniranje. V bolnici si pri tem le kratek čas (nekaj dni).
Lepo popoldne!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Dober večer. Imel je pregled PSA v krvi, kjer je bila vrednost skoraj 87. Je to zelo zaskrbljujoče? Kako pa je potem z okrevanjem po prihodu iz bolnice…bo lahko normalno opravljal vsakdanje stvari ali bo moral pri čem paziti?
Najlepša hvala za vaše odgovore in potrpljenje.
LP Maja

Dober večer!
Omenjena vrednost PSA je visoka. PSA določamo zaradi morebitnih rakastih sprememb na prostati, ki zvišajo vrednost PSA v krvi. Ker povišane vrednosti lahko povzroče tudi vnetja (npr. prostatitis, kar pomeni vnetje prostate), sklepam, da je Ciprobay dobil zaradi tega. Vsekakor bodo preiskave potekale v smeri diagnostike morebitnega raka prostate in od tega je tudi odvisna terapija oz. operacija. Todi omejitve, morebitno nadaljnje zdravljenje je odvisno od bolezni, ki vašemu očetu težave povzroča.
Upam da sem bil razumljiv, Lep večer!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovore. Upam,da je res “samo” prostatitis in ne kakšen rak,ker je oče čisto prestrašen. Najlepša hvala za odgovor in lep začetek delovnega tedna.
LP Maja

New Report

Close