Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Alkalna fosfataza

Alkalna fosfataza

Zanima me kaj je to ALKALNA FOSFATAZA in kaj pomeni, če je povečana?

Spoštovani!

Alkalna fosfataza je encim, ki se izloča tudi v žolčevodih. Povečana je takrat, ko pride do kakšne zapore (žolčni kamni, drugi vzroki, ki ovirajo odtok žolča).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lep pozdrav!
Že pred nekaj dnevi sem vam poslala pismo, ki me je precej zaskrbelo namreč moj 13 letni sin ima močno povišano alkalno fosfatazo in sicer 4,51ukat/L poleg tega ima pa še zelo malo železo le tega pa je samo 2,1umol/l.
Prosim, če mi poveste od česa pride pvišana alkalna fosfataza in za kakšno bolezen lahko gre, naj vam povem ,da sva bila z sinom tudi že na ultrazvoku trebuha in ledvic vendar je bilo vse bp
Za odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem
Nataša
Prosim, če mi odgovor lahko čimprej pošljete na e-mail naslov nataš[email protected]

Spoštovani!

Povišana alkalna fosfataza navadno spremlja zastoj v odtoku žolča, predvsem pri žolčnih kamnih. Pri vašem sinu tega niso našli, zato bo verejtno sedaj na vrsti predvsem spremljanje idnamike tega encima. Mogoče bo imel nekoliko dvignjeno vrednost trajno. najbrž ap dobo opravili še kakšno preiskavo, da bi izključili nekatere redke možnosti, pri katerih pa je divgnejna vresnot alkalne fosfataze smao spremljaoči znak.

Ne vem, če sodi pomanjkanje železa k spremembi v alklani fosfatazi – prej gre za ločeno pomanjkanje, kar pa je enostavno nadomestiti s prehrano in/ali z zdravili. Mogoče gre za nezadosten vnos ob pospešeni rasti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

SPOŠTOVANI,MOJ 12 LETNI SIN JEMLJE TABLETE CORDARONE,ZARADI ATRIJSKE EKTOPIČNE TAHIKARDIJE.ZANIMA ME NASLEDNJE,PRI PREIZKAVI KRVI SO IZVIDI SLEDEČI:S-AST 0.52 ,S-ALT 0.49 ,S-alkalna fosfataza 5.29 (ta je povečana),S-GAMA GT 0.31,
S-TSH 2.52 ,S-T3prosti 5.32 ,S-T4prosti 20.52. KAJ VI MISLITE NA POVIŠANE VREDNOSTI alkalne fosfataze ? Hvala za odgovor, ZASKRBLJENA MAMICA.

Spoštovani!

Izolirano povečanje alkalne fosfataze pravzaprav ne pove dosti. Še posebej v tej starosti. Zaenkrat v tem ne vidim ovire za nadaljnje jemanje zdravila.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni,

povišan imam bilirubin, prenizke vrednosti alkalne fosfataze ter kalija.
Imam veliko problemov z bolečinami po jedi v trebuhu….nikjer nič ne ugotovijo..na kaj to lahko kaže?

Spoštovani!

Nižja vrednost alkalne fosfataze nima kliničnega pomena. Pri kaliju je vprašanje, za koliko je znižan in katera zdravila uživate.

Povišan bilirubin brez kakršnega koli razloga najdemo pri Gilbertovi bolezni, in predstavlja “lepotno” motnjo, ne predstavlja pa nobene nevarnosti za bolnika. Seveda pa obstaja kopica razlogov za povišan bilirubin.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spostovani
Priblizno dve leti in pol imam povisan CRP 8, v tem casu sem zato trikrat jemala antibiotik. Mislila sem, da je zaradi zoba, to sem odstranila. Imam pa se operacijo na enem zobu in se enega za puljenje. Ker sem se nenehhno pocutila slabo sem veckrat obiskala svojo osebno zdravnico. Priblizno osem mesecev zelo redko zaznam tlak v levi roki. Tako sem naredila CT kjer so odgovorili, da imam zamaseno 3 cm levo subklavijo v (vratu aorta). Glava mi je tezka, ali ce imam obleceno jopo si jo nmoram odmakniti iz vratu. Velikokrat imam obcutek, da mi tece gnoj po grlu in mi tudi tako zadah iz ust. Ker pa imam tudi tezave z želodcem? Na ultrazvoku mi je zdravnica omenila da imam malo zamaščena jetra, želodec ni zdrav. Najbolj mi skoduje koruzna moka-škrob.Pred tremi leti sem si zlomila desno roko, katera se mi je celila zelo dolgo, sicer je bil komlicirani zlom. Imam povisan holesterol 8 in pa fosfatazo. sedaj sem dobila od _SVITA pozitiven odgovor, da je v blatu prikrita kri.
Obcasno na dva tri dni imam napad krvnega tlaka, sicer imam vedno nizkega 120/75 utrip povprecno od 85 do 95. Kadar imam napad tega pritiska pa 145/90 utripa pa 135 do 140. To traja priblizno pol ure v tem casu spijem pol litra vode, potem se začne umirjati. postanem utrujena in potem zaspim tudi do 12 ur trdnega spanca. Kako premikam glavo moram biti zelo pozorna. Ce jo prehitro dvignem mi je slabo, ali pa mi naraste pritisk. Čakam na preiskave vratu, zelodca, konoloskopijo, in operacijo vratne zile v decembru? hvala za vas cas in odgovor mika

Pozdravljeni,

kaj pomeni, če je alkalna fosfataza pod orient.ref.vrednostjo?

Pri biokemijskih preiskavah krvi imam namreč naslednji rezultat:

S-alkalna fosfataza 0.33 L

Pod mejo imam tudi:

S-železo 9.7 L
S-trigliceridi 0.52 L

Vse ostalo je znotraj orient.ref.vrednosti.

Hvala in Lp!

Pozdravljeni,

ne vem, ali ste pomotoma izpustili moje vprašanje ali pa imate še namen odgovoriti. K zgornjemu vprašanju dodajam še novo.

Zgornji izvid je star že malo več kot en mesec.
Nekaj dni nazaj sem spet dala kri, ampak samo hemogram in sedimentacijo in so bili eritrociti za malenkost pod mejo (4.18). Prav tako hematokrit (0.364). K-MCHC pa imam nad mejo (360). Vse ostalo je bp.
Ne vem pa kako je z alkalno fosfatazo, ker biokemijske preiskave niso bile opravljene. Ali lahko komentirate moj izvid?

Dodajam pa še sledeče. Že dalj časa se ne počutim dobro, sem brez energije, bolijo me sklepi, včasih sem omotična… Boli me predvsem levi kolk, levo koleno, leva rama, vrat in križ. Včasih občutim blago bolečino pod levim rebrom. Na levi strani imam že nekaj dni tudi rahlo povečano bezgavko pod čeljustjo, ki me boli, če se jo dotikam. Rahlo me boli tudi okrog levega ušesa. Zatipala sem tudi neko zatrdlino v podkožju na levi strani pod ključnico (tam kjer se stikata ključnica in rama), vendar moja zdravnica pravi, da to ni bezgavka, nič pa ni povedala kaj bi to lahko bilo.
Sedaj me je nekaj dni srbelo manjše območje na levih mečih in sem se praskala (ampak ne grobo), danes zjutraj pa sem videla, da se mi je na tem mestu pojavilo več manjših modric, premera približno 1cm, kar se mi zdi nenavadno, ker k modricam nisem ravno podvržena. Ker se mi pojavljajo ti čudni znaki, postajam že zaskrbljena. Stara sem 33 let.

Hvala in lp!

Spoštovani!

Laboratorijske vrednosti niso nič kaj značilne za kakšno bolezen.

Dodatni znaki pa prav tako ne odgovorijo, za kaj bi lahko šlo. Naprej opazujte in sporočite, če se težave ne pomirijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close