Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca bruhanje

bruhanje

Pozdravljeni.

Zadnjič mi je bilo zvečer tako slabo, da sem klicala dežurnega. Bruhala sem 2x in je bilo bolje. (verjetno po gobah, sem jih veliko pojedla). Sem se tako ustrašila občutka, kot da bom umrla, da sem se še dolgo tresla…
Pred enim tednom sem popila zjutraj na prazen želodec mleko mi je spet postalo slabo, samo bruhala pa nisem. Danes sem pa bila zjutraj čisto vredu, potem pa sem pojedla 3 fige sveže, samo obrane od včeraj sem na morju in mi je nenadoma postalo tako slabo, občutek kot da bom umrla…, zbruhala par slin in je bilo potem bolje. Vendar sem pa že cel dan nekam omotična in zaspana, ker sem sicer tudi ponoči bolj ali manj bedela. (razlog mali otroK)
Stara 28 let.
Kaj bi to lahko bilo? Strah me je, da ni kaj narobe z jetri?
Kaj mi predlagate?

Najlepša hvala za vaš trud.

Pozdravljena!
Nisem spel razbrati natančno, koliko časa v bistvu trajajo težave in koliko časa vmes ste se počutili normalno (in kdaj ste jedli gobe, so bile zanesljivo užitne?). Vsekakor pride v poštev marsikaj prej, kot pa okvarjena jetra (če lahko predpostavim, da so bile gobe OK). Če bruhate že več dni, je pa pregled pri zdravniku vsekakor na mestu.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor. Bom bolj natačno napisala. V tem mesecu me je doletela 3 x nenadna slabost.Prvič po moje zaradi gob (tako vsaj predvidevam), drugič, ko sem na prazen želodec spila mleko in danes zjutraj, ko sem na prazen želodec pojedla 3 sveže fige, me je obšla najprej čudna omotica, občutek, kot da bom umrla, potem pa sem čisto švoh šla do stranišča, kjer sem bruhala malo sline (druga kot fige tak nisem jedla), ne vem kaj bi to lahko bilo.
Drugače se počutim dokaj vredu.

Strah me je, da ni kaj narobe z mano, kaj ste mislili s tem, da pride v poštev marsikaj prej kot jetra, kaj pa?
Sem tudi pomislili na strdke, in še marsikaj. Sicer sem pa po karakterju zelo panična oseba.
Kaj mi predlagate?

Hvala za odgovor

Vsekakor bi najprej pomislil na “občutljiv želodec”, nič od navedenega ne velja za posebno “lahko” hrano. Vsekakor ni za paniko nobenega razloga, tudi na strdke lahko pozabite. Pregled pri zdravniku vam vsekakor svetujem, čeprav bodo težave verjetno bolj posledica vnetja/nadraženosti sluznice v prebavilih.
Lahko noč!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni.

Spet problem. Včeraj zvečer okoli devete ure zvečer sem pa pojedla tri kose jabolčnega zavitka, (res malo velik, ker sem drugače suha, ne vem kaj mi je bilo) potem pa še malo viki kreme. Okoli enajste ure zvečr sem dobila omotico, sem šla potem kar spat.
Okoli polnoči se pa zbudim, tako slabo…, vrtoglavica zelo močna, tako, da me je moral fant peljati na wc, sem bruhala, potem pa je bilo malo bolje. Danes sem še malo omotična in me še boli želodec.

Kaj naj storim? Bla pr zdravniku pred tem, kri in voda v redu.
Ali mi predlagate kakšen uz želodca?

Res hvala za kakšen nasvet.

Želodec je votel organ in se z ultrazvokom ne vidi kaj prida. Gastroskopija (tisto s cevjo v grlo) je vsekakor bolj koristna preiskava, čeprav dvomim, da bi v vašem primeru pokazala kaj dramatičnega. Vsekakor pa je bolje jesti v več manjših obrokih, kot manjkrat veliko, posebno ne pred spanjem.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spet vas prosim za mnenje. Želodec se je pomiril. Vendar sem se v torek zbudila in se mi je tako vrtelo v glavi, da sem komaj šla do wc.
Naj omenim, da imam nahod že dva meseca neprekinjeno.
Vrtelo se mi je čez cel dan,tudi slabost me je spremljala, včeraj sem bla za malenkost bolje, danes je tudi za malenkost bolje, ampak nisem še čisto ok. Razmišljam kaj bi lahko to bilo.
Če glavo obrnem na levo ali desno oz navzgor se mi tako zasuka, da mi postane slabo. Če sem pa pri miru oz. hodim je pa vredu.
Sem bla pr zdravniku pa mi je dal ene tablete proti vrtoglavici in naročila sem se na pregled pri orl, vendar pridem na vrsto šele čez teden dni.
A imate mogoče kakšen nasvet kako si naj pomagam oz. kaj bi lahko to bilo?

25.4.07 sem pa bila na magnetni resonanci, in se je pokazalo samo vnetje sinusov. Sem po naravi zelo plaha oseba, me že gloda, kaj pa če je tumor?
Ali mi predlagate ponovno na magnetno resonanco?

Po svoje se že začenjam samemu sebi smiliti.

Hvala za vaš cenjeni čas in za odgovor.

Predvsem nehajte razmišljati o tumorjih. Največkrat vrtoglavica mine sama v nekaj dneh tudi brez tablet in ne da bi točno iskali vzrok. Pregled na ORL (glede na to, da ste že bili pri zdravniku) ne bo nič prepozen, zelo verjetno pa boste do takrat že brez vrtoglavice. Dokler boste razmišljali o nevarnih boleznih ali celo na sebi iskali, kar naj bi bili njihovi znaki, se pa zagotovo ne boste počutili dobro.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za hiter odgovor, predvsem pa, ker je pozitivno naravnan.
Kaj pa si naj drugega mislim, če se tak čuden počutim, ljudje pač vedno na naj slabše pomislimo.
Vendar vas bom vseeno si dovolila vprašati, ali naj vseeno rečem zdravniku, da ponoviva MR (delano pred 4 meseci) ali naj ne.

Hvala za vašo potrpežljivost in trud
lp

V napisanem ne vidim nobenega razloga, da bi bilo potrebno (ponovno) opraviti MRI, kot tudi ni nekajdnevni občutek vrtoglavice/omotice zadosten razlog za zaskrbljenost v smislu tumorjev. (sklepam, da ste na MR pomislili zato)
Pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni.
Zopet se vam malo oglašam.
Je sicer bolje z vrtoglavico, sedaj lahko grem vsaj ven,po trgovinah…, ampak ko se zvečer uležem v posteljo (še to povrh imam vodno posteljo, groza), se ćisto počasi spravljam v posteljo in spim na eni strani skoz, se ne upam prestavit, ker mi se mi zvrtelo.Če noč spim vredu. Ko se zbudim, zelo zelo počasi se spravim v sedeči položaj in zelo zelo počai vstanem. Zraven začnem totalno kihati in ušesi me začnejo srbeti, takoj e mi zamaši nos. Potem sem še nekaj časa tak bolj čudna, čez dan pa je bolje, pa tudi avto brez problema vozim.Včeraj ko sem na hiter vstala,se mi je tako zvrtelo, da sem morala bruhati.
Skrbi me, ker mi vrtoglavica še ni izginila.
Ali me lahko to po vaše skrbi, oz. kaj mislite, kaj bi lahko bil razlog.

Hvala za kakršenkoli nasvet.
lp

Srebenja in kihanja ne bi povezoval z ostalimi navedenimi težavami (prehlad? alergija?). Pri hitrem vstajanju lahko pade krvni tlak (sploh če je nižji že sicer), vsekakor vstajajte počasi! Skrbi pri stanju, ki se izboljšuje so odveč, sicer pa vam brez pregleda težko rečem kaj bolj določnega.
Pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravjeni.

Ponovno se oglašam. Bila sem 11.9. pri ORL specialistu, me je pregledal in podal diagnozo benigna položajna vrtoglavica.Dal mi je tudi tablete Betaserc, ki jih pa ne jem, ker vem, da ne bodo pomagale. (Moram reči, da mi še nikakor na žalost ni vrtoglavica izginila, pojavi se mi predvsem če menjam položaj glave, če pogledam v nebo in potem takoj dol, se moram praktično prijeti, da ne padem, in pa na desno stran se ne smem uležti na posteljo, se mi vrti kake 7 sekund potem pa se slika ustavi). Drugače kakih drugih težav zaenkrat nimam.
Mene pa vsekakor je začelo moriti, kaj pa če le imam kaj v glavi narobe, saj veste kaj mislim, sem že začela spet razmišljati, da bi ponovno šla na MR možganov (bla pred 4 meseci, takrat vse vredu)

Prosila bi vaše mnenje, vaš nasvet, kaj bi vi naredili na mojem mestu.
Hvala, ker ste si vzeli čas tudi za mene.

Prosila, bi pa tudi, če ima katera podobne probleme kot jaz, naj mi prosim piše na mail.

Pozdravljena!
Vaša glavna težava je (poleg vrtoglavice) strah, da niste slučajno resno bolni. Ker se bojimo lahko le stvari, za katere vemo in za tumorje vemo vsi, vas je trenutno najbolj strah tega. Morda vas ta strah trenutno celo bolj ovira in vam greni življenje, kot pa sama vrtoglavica. Običajno se ta strah s ponavljanjem in naročanjem vedno novih preiskav ne razblini, zato ne verjamem, da bo ponovitev magnetne resonance vrnilo izgubljeni optimizem, verjetno bi kvečjemu ustvarilo vtis, da “nihče ne ugotovi, kaj mi je”. Tudi razmišljanje, da vam terapija gotovo ne bo pomagala, gre v to smer, namreč ni v željeni smeri odpravljanja strahu pred resno boleznijo.
Kaj bi storil na vašem mestu?
Zaupanje tistim, ki vas zdravijo, odkrit pogovor z vašim zdravnikom o vaših skrbeh, da najdeta način, kako odpraviti ta strah.
Lep in pogumen dan!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni.

Moram reči, da ste res dober zdravnik. Ste me kar ugotovili. Res je strah moja prva vrlina in če je kaj narobe, takoj pomislim na najslabše.

Vendar vas bom vseeno vprašala. Čez dan je sedaj dokaj vredu, vendar ne smem pogledati gor v nebo, se mi zelo zasuka, ko grem pa spat, pa lahko spim na levi strani ali na hrbtu, če se pa obrnem na desno stran, se mi pa začne tako vrteti, da sem se včeraj tak zagrabila, sem imela občutek, da bom padla in takoj mi postane slabo. Traja rečno 10 sekund in se slika ustavi. Kaj naj naredim da bo bolje?

Upam, da si ne kličem bolezni, ampak ali je to zadosten razlog, da bi res ponovila MR (mi je vseeno koliko stane, samo da bi vedela kaj mi je)? Kaj vi pravite?

Saj vem, da sem že tečna, samo problem je v tem, da ne vem več kaj naj naredim, kajti zelo me to ovira, praktično nič ne morem kaj konkretno delat.
Hvala za kakršenkoli nasvet.
lp

Nadaljeval bom v prejšnjem slogu…želite si predvsem, da bi vam dal zeleno luč, da se naročite na ponovno magnetno resonanco. To je slikovna diagnostična preiskava in vam kot taka ne bo pregnala težav. Poleg ostalih vprašanj o smiselnosti ponavljanja, še dodajam, da preden se odločamo za preiskave, postavimo nek sum oziroma možne diagnoze (na osnovi opisa težav, znakov ki so ali niso prisotno ob pregledu, do sedaj opravljenih preiskav), ki nam jo preiskava pomaga potrditi ali ovreči. Pri preiskavi, ki bi si jo predpisala sama, tega seveda ni. Poleg tega…zakaj ravno magnetna resonanca? Zakaj se vam zdi, da ne gre zaupati specialistu ORL?
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za vaš odkrit odgovor.
Nekak mi ne da miru, skoz tuhtam tuhtam kaj pa če vendar imam kaj v glavi, da se tak čudno počutim. Že 20 dni spim na levem boku in na hrbtu, tak da sem se danes že milo rečeno razjokala. Saj sem že napisala, da če obrnem položaj dobim tako hudo vrtoglavico, da moram bruhati.

Za magnetno resonanco se pa hočem zato odločiti, ker vem, da je edina preiskava ki ni škodljiva za naše telo in praktično pokaže vse če je kaj narobe organsko v glavi.Če se bom odločila za njo, se bom morala tak samoplačniško, da bom v parih dneh na vrsti.Po moje se bom malenkost umirila, če bo pokazalo da je vse ok.

ORL specialistu po svoje zaupam, ker si je vzel čas za mene in me pregledal, ampak vse skupaj mi predolgo traja,stanje se mi nič ne izboljšuje niti poslabšuje, skoz imam isto stanje, se mi zdi, da me še glava na desni strani zraven boli. Vglavnem mal sem že obupala nad vsem.

Kaj naj storim?
Hvala za vašo potrpežljivost in da vam kradeno pacienti vaš dragocen čas, ki bi ga raje za kaj lepšega porabili.
lep pozdrav

Kaj si mislite ob tem, mogoče, da pretiravam, ali imam po svoje prav, d

Ne mislim, da pretiravate, pač pa, da ste v določeni stiski, ki vam jo pozroča strah pred resno boleznijo (in vrtoglavica). Razlika med najinim razmišljanjem je predvsem v načinu reševanja težave. Mislim namreč, da vam normalen izvid te preiskave ne bo prinesel trajnega olajšanja skrbi.
Pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Če sem vas prav razumela, naj zaupam specialistu orl, pa naj neham tuhtati, saj bo vse vredu.
a ne?

Hvala vam za pozitivne besede, predvsem, ko si res vzamete čas za vsakega in mu tako hiter odgovorite.
Upam, da bom bolj optimistično razmišljala, se bom potrudila in si bom rekla, kaj bo pa bo.
Res vam hvala, se še javim
lp

Zaupanje v zdravljenje in upoštevanje navodil predstavlja velik korak k izboljšanju težav. Nikakor pa vas ne odvračam od kontrolnih pregledov in morebitna prilagoditve terapije, če se stvar ne umiri. Negativno razmišljanje prinaša le še hujše težave!
Pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close