Najdi forum

Veliki problemi !!

Lp

Že dalj časa sem imel probleme z depresijo, po 4 letih sem s pomočjo najprej enega zdravilca (eno obdobje, ko sem si našel službo za pribl. 5 mesecev, prenehal s kajenjem, vmes tudi zmanjšana doza tablet (seroquel,lexaurin), se počutil veliko bolj živega in tudi sposobnega nekaj ukrenit dalje v svojem življenju) pa s pomočjo druge zdravilke, ker pri prvem ni bilo več učinka, in mi je že kar dobro kazalo, našel sem si najprej eno službo in optimistično prešel na drugo (boljšo), sočasno s službo nadaljeval tudi šolanje in ga začel dobro, vse dokler se niso spet pojavile težave, pred pribl. 8-mi meseci, mi je zdravnik-psihiater rekel da naj bi imel psihozo kasneje spremenil s psihoze na depresijo z znaki shizofrenije, mi povečal dozo tablet, in od takrat naprej, se počutim bolj mirnega, z manj razpoloženjskimi težavami, vendar se pa počutim tudi vedno bolj apatično, neprizemljeno, zasanjano, v glavnem težko opisat, šolanje sem opustil ker mi ni več zneslo se skoncentrirat na snov, pa tudi sposobnost pomnenja spomina se mi slabša. Najhuje pa je to, da bom verjetno pustil tudi službo, ker vedno težje mi gre tudi tam, enostavno si ne morem predstavljat za vnaprej polletne pogodbe ki mi jo ponujajo, da bi lahko hodil, ne gre, kljub temu da mi doma govorijo naj hodim naprej, in tudi sam vem da bi bilo dobro zame, pa mi ne znese. En dan si govorim moraš, moraš, kak dan enostavno ne vidim izhoda iz tega, kdaj sem tudi optimističen, in mislim da bom lahko nadaljeval, ampak to traja kratek čas, in mi v navadi ne pomaga.Star sem 22let.

Kak nasvet?

Dragi “Vklenjen”!

Tudi tvojega forumovskega obiska sem zelo vesela. Malo je trajalo, da ti odgovorim, ker sem bila prejšnji teden na dopustu, kolegica Danila, ki pa je tudi odgovarjala na vaša vprašanja, žal, kot vem, ne bo več delala kot moderatorka.

Ob prebiranju tvojega pisanja mi je prišlo na misel več stvari:

– Spomnim se ene zelo zelo dobre knjige o depresiji, ki jo je napisala neka ženska, ki je imela izkušnjo z njo. Če se ne motim, je njen naslov DNEVNIK NEKE DEPRESIJE. Toplo ti jo priporočam, ker je takšna, da ti pomaga “ostati nad vodo”.
– Kot sem zdaj že večkrat slišala in lahko potrdim tudi iz prakse, je depresija vase obrnjena agresija. V vsaki družini so neka čustva dovoljena, druga pa spet ne in če hočemo preživeti, jih damo za zaslon (več o tem v knjigi DRUŽINE IN KAKO V NJIH PREŽIVETI). Eno izmed najbolj nedovoljenih čustev je gotovo JEZA. Če doma ne moremo biti jezni na pravi način, jezo zatremo, jo skrijemo, zamaskiramo…, potem pa se nam začnejo dogajati čudne, prečudne reči. Ena izmed njih je gotovo DEPRESIJA.
– Ko se nam enkrat zgodi, da smo že depresivni, je treba takoj v akcijo (tako, kot je šel Andrej Karoli z Vala 202: šel je k psihiatru, da je sploh izvedel, kaj mu je, veliko je telovadil, itd.). Torej, napisala bi takole, kot je v svojem članku VRAČANJE ČUDOVITEGA UMA razložil Janko Bohak: “Na področju duševnega zdravja bi bilo potrebno upoštevati celosten način zdravljenja tako, da v procesu zdravljenja enoakovredno sodelujejo trije dejavniki: a) sodobna medicina, b) alternativa, v okviru katere lahko delujejo homeopati, naravni zdravilci različnih smeri in razne tehnike sproščanja in duhovnosti, c) psihoterapevstko zdravljenje različnih smeri.”

“Vklenjen”, občutek imam, da si se stvari lotil na pravem koncu: zdravila jemlješ in šel si k zdravilcema, zdaj pa je morda na vrsti še kakšen dober psiho-terapevt. Poskusi ga najti sam, takšnega, ki ti bo ustrezal. Če ti ga ne bo uspelo najti, se še oglasi in ti bom koga priporočila.

– Pa še to: Dokler le lahko, hodi v službo. Le-ta je zelo dobra za duševno zdravje. Ponuja neko strukturo, ki jo v časih, kakršne preživljaš, zelo potrebuješ. Red pomeni varnost in gotovo je bolje, da se nekam odpelješ, tam koga srečaš, s kom izmenjaš besedo, dve, oddelaš svoje in greš potem nazaj domov, kot pa, da imaš 24 ur na dan časa samo za raznorazno premlevanje. Preveč časa samo zase tudi ni to!

Zelo mlad si še in ves svet ti je na razpolago-z določenimi omejitvami, tako zate kot za čisto vsakega izmed nas.

Naj ti uspeva-V ISKANJU SREČE!!!

Maja

Lp

Ja, saj bi hodil tudi na psihoterapevtsko zdravljenje, vendar to na dveh straneh kar precej stane, že zdravilec stane 1 terapija 40 eu., in če temu prištejem še drugo vrsto zdravljenja bi kaj kmalu ostal brez denarja, glede na to da bi moral kar redno hoditi k njima, da bi kaj zaleglo.(vsaj po izkušnjah pri zdravilcih)

Medtem ko pri svojem psihiatru na koncesijo pridem na vrsto na vsake dva meseca, ali še dlje, pa še to na hitro kaj vpraša, napiše recept in naslednji. Tu mislim da bom zamenjal dr. Repoluska za dr. Resmana (decembra na posvetu, pri njem upam da bo bolje), saj z njim nisem zadovoljen.

Sicer pa bom verjetno s službo nadaljeval, vsaj naslednji mesec še, naprej pa težko.

Najlepša hvala za odgovor in nasvete, malo mi je dalo misliti.

Ld

Dragi “Vklenjen”!

Zares sem vesela tvojega feedbacka! Zdi se mi, da sem bila še posebej “navdihnjena”, ko sem ti pisala odgovor.

Strinjam se, da je DENAR vedno in povsod velik problem ter da je potrebno za vse to, kar si omenil, dosti plačati, vendar… Postaviva stvari takole: Kratkoročno gledano bi dal vse, kar imaš, za npr. zdravilca in terapevta. Ampak, pomisli, da se ti pa na dolgi rok obeta kakšna res velika stvar. Denarni vložek in čiščenje psiholoških smeti te kaj lahko pripeljeta do ozdravitve, ko bi pa lahko naredil šolo, dobil hudo službo in polno zaživel. To je samo ena možnost. Nikoli ne veš, kaj bi se ti potem odprlo. Malo bi moral tvegati! Povem ti še en primer, ki mi je dal misliti: Neka oseba je imela fobijo pred tem, da bi uporabljala mestni avtobus. Ves denar je zato dala za taksi, ki ni poceni. Od zunaj jaz na to gledam tako: Bolje bi bilo, da bi denar zapravila za zdravljenje tega, zakaj sploh ima fobijo. Potem ne bi potrebovala denarja za taksi, pa še na več drugih področjih bi bila bolj “funkcionalana”. Za kakšne traparije vse porabimo svoj denar (beri: svojo življenjsko energijo): za alkohol, za cigarete, za mamila, za vse sorte umetnih nepotrebnosti… Da bi pa dali dnear za avtobus in šli na kakšen lep izlet v neokrnjeno naravo, npr. v Gozd Martuljek, ne, to bi bilo pa že smešno!

Poglej, pogovori se sam s seboj: Kaj bi rad, koga si želiš, da bi ti pomagal, koliko bi bil pripravljen plačati za to? NAŠE MISLI so zelo pomembne!!! Boš videl, kako se bo potem vse odvijalo samo od sebe. Morda bo nek drag zdravilec tebi hotel pomagati zastonj. Morda ti bo kakšen dober psihoterapevt dal popust. VSE JE MOŽNO! Izrazi željo, da bi si rad pomagal in uslišan boš-ČE TI JE RES DO TEGA! Priporočam ti knjgo UČBENIK ŽIVLJENJA, ki piše ravno o tem.

Še kaj piši!

LP. Maja

Lp še enkrat

Sedaj bi vas prosil, če bi mi lahko dali kako priporočilo dobrega psihoterapevta(da ga dodam poleg zdravilca), ki ima zasebno ambulanto in je iz okolice Kranja, ker zadnje čase imam kar nekaj globokih kriz, predvsem čez dan.

Sam sem imel v mislih Iva Mohoriča, pa je predaleč za vozit.(Žiri)

Hvala in Lv

Dragi “Vklenjen”!

Veseli me, da sva spet na vezi in da si motiviran za iskanje.

Ko razmišljam, kam bi lahko šel, ti hrati že pišem nekaj imen in številk morebitnih potencialnih psiho-terapevtov:

1. VIKTOR GERKMAN: 04/533-81-82, 041/213-058
2. ZAKONSKI IN DRUŽINSKI INŠTITUT KROG: 04/23-66-088
3. DRUŠTVO ZA REALITETNO TERAPIJO: 04/203-32-84

Predlagam ti, da pokličeš te številke in poveš, kaj te teži. Če ti ne bodo mogli pomagati oni, te bodo pa vedeli napotiti h komu drugemu.

Kaj pa dr. Resman iz Lesc, ki ga tudi omenjaš in ga ljudje zelo pohvalijo? Ali pa npr., če bi za nasvet vprašal dr. Jurija Bona, psihiatra iz PB Begunje? Morda bi ti kaj vedeli svetovati tudi na Frančiškanskem družinskem inštitutu v Ljubljani: 01/200-6760.

Možnosti je, kot vidiš, kar nekaj. Poskusi malo potelefonirati in boš videl, kdo ti bo najbolj “zadišal”.

No, zdajle sem se spomnila še na ponudbo, ki sem jo dobila pred kratkim, in sicer za Vpis v psihoterapevstko skupino: MARUŠA ZALETEL, 041/838-964.

Želim ti in si, da bo kaj od tega v redu. Se priporočam za povratno informacijo!

LP. Maja

Spoštovani!

Je možno,da depresija povzroča bolečine? Že leto dni se vrtim v začaranem krogu in ga ni pregleda,da ga nisem opravila vse neg.mene pa boli pod LRL in pekoča bolečina se širi v hrbet.
Jemlje lyrica 75 mg

Za odgovor hvala

Draga “mary 54”!

Ja, depresija povzroča tako psihične kot fizične bolečine. Prav nič prijetno je ni imeti. Predlagam ti, da pokukaš na spletno stran Društva Dam, ki se ukvarja prav z depresijo ali pa, da pobrskaš po mojih prejšnjih odgvorih, ko sem navedla homeopatinjo, ki tudi lahko pomaga pri depresiji.

Za zdaj toliko, če pa te še kaj zanima, piši.

Maja

New Report

Close