Najdi forum

Bezgov sirup in žajbljev liker

Doma imamo velik grm bezga in žajblja. Navedeni rastlini bi rada čim bolj koristno uporabila, pa ne vem kako. Sicer sem vneta nabiralka zelišč, vendar recepta za bezgov sirup nimam, pa tudi ne vem kako bi se lahko bezgove jagode kako drugače uporabile. Vem, da so izredno zdravilne, vendar je še kakšna druga možnost kot sušenje in čaj?
Pred leti sem pila dober žajbljev liker (mogoče je bilo žganje). Mogoče kdo ve kako se ga naredi?
Hvala za pomoč!

Pozdravljena!
Tudi sama letos nameravam naredit žajbljev liker,pa sem malo brskala po netu in našla nekaj receptov….Zdaj se moram še odločit za enega in se lotit žajbljevega likerja!
Ti jih nekaj kopiram:

Za žajbljev liker potrebujemo:
– 100 listov žajblja
– 1l žganja
– 30 dag sladkorja
– 2 dcl prekuhane vode vode
Liste žajblja, žganje in sladkor zmešamo, damo v kozarec s širokim vratom in pustimo približno 3 tedne na soncu. Občasno premešamo, da se sladkor stopi. Nato precedimo in dodamo prekuhano vodo. Natočimo v steklenice. Liker je najboljši, če nekaj časa stoji

ŽAJBLJEV LIMONČELO
1 l sadjevca
25 listov žajblja
2 dl prekuhane vode
1/2 kg sladkorja ali 1/4 kg medu
1 kg limon
V sadjevec namočimo svež ali suh žajbelj in pustimo stati cca. 10 dni, da postane zelene barve (če se mudi, lahko damo večjo količino žajblja in je prej “zrelo”).
Zavremo vodo in v njej raztopimo sladkor. Ko se ohladi, dodamo precejen sadjevec. Sok stisnemo iz 1 kg limon in ga dodamo k sadjevcu. Vse dobro premešamo in damo v steklenice.
Pijača je osvežujočega okusa in je prav dobra v zimskih dneh, ko nas preganjajoLiker z žajbljem
V kozarec za vlaganje damo plast žajblja, posujemo s plastjo sladkorja itd. Zapremo in postavimo na sonce. Po približno treh tednih precedimo dobljen sirup in dodamo po okusu domače žganje, najbolje sadjevec. Ustekleničimo in dobro zapečatimo. Postrežemo kot aperitiv.

Žajbljev liker2:
1L domačega sadjevca
50 listkov žajblja (tj pol kozarca za vlaganje posušenega ali cel kozarec svežega žajblja)
cca. slabe 1/2L vode
1kg sladkorja
4 limone
Postopek
Cele limone čez noč namoči v močno osoljeni vodi. Naslednji dan jih zdrgni s krtačo, nato jih z lupino vred nareži na tanke rezine.
V vodi daj sladkor, večkrat premešaj. Nato v velik kozarec (najboljši je tisti, ki drži 5L zlij osladkano vodo, narezane limone in dodaj žajbelj (suh ali svež).
Na soncu pusti vsaj 40 dni (približno, boljše je dva meseca zaradi okusa). Vmes kozarec vsake toliko časa pretresi oz. premešaj. Nato ga precedi skozi cedilo (lahko tudi skozi lanen prtič, če ga maš, da je liker bister)v ustrezne stekleničke.
Deli s prijatelji

žajbljev liker 3
Liker je zdravilen (zdravilen ja, pa ne kot viski ) predvsem pri raznih vnetjih dihalnih poti, pač tam vse, kjer se uporablja žajbelj.
Je prijetno sladkokislega
prehladi.

Lp!

iz bezgovih jagod se naredi bezgovo marmelado. je full dobra, res. slabo je samo to, da je veliko majhnih pečk, drugače bi še kdo verjel, da je borovničeva.

nekje sem brala, da se surovih bezgovih jagod ne je, da se morajo prekuhat

Hvala za vse predloge. zdaj pa le veselo na delo in vsem veliko zdravja!

Lahko pa poiskusiš bezgovo vino

kopiram link:

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=5426

Sem imela namen narest, a letos res ni moje leto, bomo sprobavali drugo leto

Odličen recept za žajbljev liker z limono 🙂

https://znam.si/recepti-in-hrana/napitki/zajbljev-liker-z-limono/ 

New Report

Close