Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Težave z boleznijo

Težave z boleznijo

Spoštovani!

Hčerka, stara 10 let ima že 8 let žariščno epilepsijo. Kljub redni (kombinirani) antiepileptični terapiji in vodenju pri nevrologu ima hčerka pogoste epileptične napade (včasih z izgubo zavesti in krči, včasih samo s kratkotrajno odsotnostjo brez izgube zavesti). Napadi včasih minejo hitro, včasih pa so dolgotrajni (z izgubo zavesti in krči) in hčerka je po njih zmedena ter zelo utrujena, pogosto spi dlje časa. Nato se ji pojavi močan glavobol.
Pred mesecem dni je bila na zdravljenju v bolnišnici zaradi epileptičnega statusa.
Kadar pri hčerki napad traja dlje časa običajno pokličemo reševalce in hčerka takoj dobi injekcijo zdravila za prekinjanje napadov (Dormicum) – nato pa je običajno z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico na krajše (2- ali 3-dnevno) zdravljenje.

Zaradi pogostosti napadov pa smo v skrbeh, kako pomagati hčerki, zlasti ko se pojavijo težji napadi z izgubo zavesti in kdaj poklicati in iskati nujno zdravniško pomoč.

Prosim za Vaš nasvet, priporočila in mnenje!

Zahvaljujem se Vam za Vaš odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Jana

Mislim, da ste do sedaj ravnali pravilno. Občasni napadi, ki trajajo krajši čas in sami prenehajo ne potrebujejo takojšnje terapije in se jih lahko “vodi” v redni nevrološki ambulanti. Napadi, ki ne prenehajo v nekaj minutah pa potrebujejo “prekinitev” z zdravili in je prav, da pokličete zdravnika. Utrujenost po napadu z izgubo zavesti in krči je običajna. Kako zmanjšati pogostost napadov pri hčerki se verjetno intenzivno ukvarjajo že nevrologi. Poskrbite pa, da ne počne stvari, kjer se lahko v primeru napada poškoduje (padci…)
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close