Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Depresija

Depresija

Spoštovani gospod zdravnik!

Edino Vi niste na dopustu zato se kljub temu, da ta tema ne sodi v Vaš sklop obračam po pomoč oz. po čisto osebni Vaš nasvet.

Star sem 20. let in se en mesec zdravim zaradi depresije z zdravilom Mirzaten 30mg vsak večer po eno tableto. Depresija se mi je pojavila, ko me je na prehodu za pešce zbil avtomobil in s kraja dogodka pobegnil, utrpel sem hude poškodbe zlati izgubo sprednjega zobovja, šivane ustnice in glave pa tudi odarnine in opraskanine. Vse to se je lepo zacelilo, zobe so mi tudi naredili umetne ampak depresija mi je ostala.
Prejšnji mesec sem po svoji volji mimo osebnega zdravnika obiskal psihiatrinjo, ki je potredila diagnozo depresija in mi predpisala mirzaten. Od začetka mi je ta antidepresiv zelo pomagal ampak zadnje čase opažam, da mi gre zelo velikokrat na jok, žalosten sem, zamišljen in nekako brez volje, vse me boli, tudi komaj sem pokonci in velikokrat mi gre na bruhanje ter boli me trebuh.
Hodim v naravo, v družbo, danes sem bil tudi pri nedeljsi maši ampak nisem dober. Za ponovni pregled sem naročen šele oktobra ker ne vem če bom zdržal.

Saj vem še enkrat, da to ni Vaše področje ampak Vas vseeno naprošam, če mi lahko vsaj malo poveste kaj naj naredim. Vedno sem bil tako vesel, deloven, aktiven, sedaj sem pa čisto drugačen, še izpit za avtomobil me je strah iti delati.

Gospod zdravnik še enkrat se Vam zahvaljujem za Vaš čas, ki ga boste namenili mojemu odgovoru ter Vas lepo pozdravljam.

Žalosten fant

Spoštovani!
Tudi jaz sem na dopustu, a imam to srečo, da po kampu vleče brezžični internet 🙂
Tudi te težave lahko pripiševa depresiji. Po zdravljenju z Mirzatenom je pričakovati učinek po 2-4 tednih. Če imate še vedno težave, očitno zdravilo ni učinkovalo zadovoljivo. Ker še nimate predpisanega maksimalnega odmerka, je možno povečati odmerek zdravila oz. ga zamenjati, če tudi s tem ne bo zadovoljivega izboljšanja (vse spremembe terapije naj odreja izključno zdravnik, tega ne počnite sami!). Nobene potrebe ni, da bi čakali do oktobra, ko ste naročeni. Če bi imeli težave z bližjim datumom pri psihiatru, se lahko o vaših težavah brez težav pogovorite z vašim izbranim zdravnikom! Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Živijo!

Hvala bogu za brezžični internet, a ne:-D
No, mene zanima, če je možno, da osebni zdravnik predpiše antidepresive? gre se namreč zato, da mi gre v zadnjem letu vse narobe ( študij, imela sem tudi operacijo, pa sedaj razmišljam o drugi študijski smeri… ) tako da sem v depresiji, pa me zanima če bi lahko dobila tablete pri os. zdravniku ali me bo le-ta nepotil drugam?

LP in hvala

Nuša

Pozdravljena!
Antidepresive lahko predpiše osebni zdravnik (če ugotovi seveda, da je za konkretne težave to primerna terapija). Lp!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani gospod zdravnik!

Nredil sem takole, vzel 7 dni dopusta in kovčke spakiral ter odšel na morje (moje psihiatrinje žal nisem uspel dobiti). No zdaj ne vem ali se počutim bolje, ko sem prišel s kratkega dopusta ali pa še prej ni pričel delovati v popolnem smislu Mirzaten!? Žal Vam moram povedati eno grenko izkušnjo, predno sem odšel iz Slovenije sem obiskal urgentno psihiatrično ambulatno in sem bil namestno kakšne lepe besede deležen samo grenkih (da je zelo hudo, da mladi obolevamo, za depresijo in, da to je samo v naših glavah ter na koncu sem dobil pod nos, da ne bom rekel, da nisem prišel zastonj mi bo zdravnica predpisala pomirjevalo Lexaurin 6 mg …. res žalostno). In sem res predno sem odšel v avtomobil in 6 urne vožnje vzel polovičko tablete Lexaurina, počutil sem se diamantno! Na dopsutu sem se sprostil in odmislil vse misli. res privoščil sem si kratki dopust sam s sabo 😉

Priznam močno me je prizadelo, ko me je urgentna psihiatrinja takole odslovila in tudi ne razumem zakaj ljudje mislijo, da če jemlješ antidepresive, da si drugačen od ostalih “normalnih” ljudeh??? Sem nekaterim priateljem omenil o omenjenem zdravilu in so mi rekli, joj ti si ja malo nor da to ješ…..

Gospod zdravnik imate mogoče kakšno besedo zame?

Oprostite ampak še pomislil nisem na brezžičen internet, če ste še mogoče na dopustu Vam voščim predvsem lepega.

Žalosten

P.S. Za tipkarske napake se Vam opravičujem!

Pozdravljen!
Lexaurin je pomirjevalo in vam težave le odmakne, skrije za nekaj ur. Lahko vam zmanjša sposobnost za vožnjo avtomobila! Ljudje hitro najdemo razloge, da je nekdo “drugačen”, kar se depresije tiče, je pač ena izmed bolezni. Katera zdravila jemljete, pa je vaša (in vašega zdravnika) stvar. Znanci redko poznajo vse okoliščine…
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

hay žalosten.imam dosti hujše težave od tebe.če želiš si lahko dopisujeva.mogoče ti bo pomagalo vsaj malce.in rada bi ti rekla tole,pozabi na tole kako so te tam sprejeli,lahko je njim govorit da je to samo v glavi,veš jaz bi raje imela vse kosti polomljene kot pa še enkrat tole mojo bolezen.kajti ta bolezen boli dosti huje kot nek zlom.ne obremenjuj se z drugimi.naj se kar smejejo čeprav v sebi dobro vedo da lahko za to boleznijo zboli vsak,tudi čez noč.sramota za zdravnike,da spravijo kaj takega iz sebe.zame taki ljudje ne morajo biti zdravniki,kajti za to so šolani da pomagajo in ne obsojajo.katastrofa.

hay žalosten.če ti je za dopisovanje mi piši [email protected]

Spoštovani dr. Rebolj !
Pred dvema mesecema sem vam že pisal v zvezi s težavami depresije zaradi takratne službe (prakse), ki pa je name pustila očitno posledice. Mentor mi je po končani praksi celo povedal, da je bil zelo zadovoljen z menoj in, da bi me, ko diplomiram, z veseljem zaposlil, vevndar v sebi nisem bil nič kaj navdušen.
Junija diplomiram, v tem času sem v diplomi delal še neke popravke (ki jih še nisem v celoti ztaključil), v tem času pa so se pojavljale težave v obliki skrbi glede prihodnosti, zlasti službe, zaradi tako slabe izkušnje. Zdaj vidim vsako službo tako travmatično, mučno… nenadoma sem dobil hudo fobijo pred službo, delom…socialno fobijo… Vidim, da veliko sovrstnikov ima že redno službo ali pa celo družine (no, ne prav veliko), jaz nič od tega, in nenadoma sem se začel počutiti manj vrednega, eno veliko nulo, sploh če pomislim, kako visoke cilje, voljo in ambicije sem imel, še kot otrok… zdaj pa tole!
Ta skrb se je vlekla in pred tremi dnevi se je stanje začelo iz dneva v dan slabšati v obliki izgube spanca (sim po dve uri na noč in zbudim se cel prepoten in anksiozen ter depresiven), nimam več niti apetita, v treh dneh nisem pojedel skoraj nič, čim dam recimo manjši kos hrane v usta, me sili na bruhanje. Sem zelo anksiozen, čutim hudo tesnobo, depresijo. Danes sem prvič pomislil na samomor, zato se odločil oditi na urgenco. Tam so mi napisali napotnico za dežurnega psihiatra pod urgentno; psihiatrinja, ki sicer ni bila pretirano prijazna, me je najprej nahrulila, češ da ne jemljem dogovorjenega odmerka Cipralexa. V papirjih piše, da moram jemati eno tableto in pol zjutraj, čeprav jemljem eno ali včasih samo pol.
Rekla je, da moram nujno povečati na tisto polovico, če ne bo bolje, na 2.
Preventivno mi je napisala še napotnico za v psihiatrično bolnico v Lj, če bi se stanje slabšalo…

Popoldan sem šel na daljši sprehod s kolegom in mi je bilo boljše, čeprav se sploh ne zavedam sveta okrog sebe, najbrž zaradi grozne utrujenosti, ker ne spim nič 3 dni…
Jemljem Xanax zvečer, ker mi pomaga zaspati običajno, vendar v tem obdobju nič kaj prida ne pomaga…
ZELO SI ŽELIM, DA BI LAHKO ZASPAL in kaj POJEDEL, ker sem sicer rekreativni športnik zadnja leta (5x na teden sigurno športno aktiven), vendar me vse to onesposoblja in povzroča še večjo depresijo, ker si tako želim, vendar fizično ne morem.
Kako naj zaspim za ene 7 ur in kaj naj naredim, da bom lahko kaj pojedel ?? Prosim za pomoč, ker sem na robu obupa. Tudi ljudi vidim čisto drugače, na povsem negativen način, kot sicer, vse se mi je zmešalo v glavi.. bojim se, da ne bom zdržal dolgo…
Rad bi spal in jedel, izgubljam moč in kile in to zelo hitro.
Mislite, da lahko ima tisti košček dodatne polovice Cipralexa kakšen boljši učinek ? Ker do zdaj ko sem jemal samo tableto na dan, mi ni pomagalo prav nič. V kolikšen času naj pričakujem izboljšanje ? Priznam, sem v krizi, kot še nikoli doslej, najbolj se pa bojim, da če “Ozdravim”, ne bom več tak kot sem bil še par dni nazaj…

Hvala

Spoštovani, danes sem ponovno spal okrog 2 uri… včeraj zvečer, ko sem prišel iz hoje v družbi domov, sem se nenadoma počutil povsem drugačnega, čisto boljšega. Nisem mogel verjeti, nenadoma sem dobil apetit in nekaj pojedel, ter odšel kmalu spat, okrog 22:30. Zaspal sem nekje pred polnočjo, a se ob 2:14, kot običajno, prebudil moker. Vzel sem ponovno Xanax, ki mi je pomagal do te mere, da me je rahlo pomiril, nisem pa mogel več zaspati.
No, okrog 6h zjutraj sem zaspal za pol urce, prebudil sem se zelo depresiven, tesnoben in napet. Ravnokar sem vzel tableto in pol Cipralexa.
Ne bom dolgo vzdržal, spanec rabim, vendar imam velike težave…

Pozdravljeni
Mislim, da je tiste pol tablete več, učinkovitejše kot pa samo ena, verjetno pa ne bo po tej polovici iz katastrofe kar idealno, če do sedaj ni bilo nikakršnega učinka. Vseeno sem izrazito proti, da bi si odmerke zdravil prilagajali kar sami in brez posveta z zdravnikom. Basanje s Xanaxom na dolgi rok ni nobena rešitev in sem prepričan, da potrebujete temeljit pogovor z zdravnikom, najprej osebnim oziroma psihiatrom, če se že zdravite tam. Verjetno bo treba tudi “prevetriti” vašo terapijo. Glede na to, da vsa tovrstna zdravila potrebujejo precej časa do učinka, težave pa so take, kot navajate, ne izključujemmožnosti, da bi koristil tudi sprejem v bolnišnico (ta ocena je seveda stvar psihiatra, ki vas pregleda) Vsekakor pa je na vas, da upoštevate navodila glede zdravljenja. Samovolja tu žal le vnaša zmedo in bistveno oteži delo zdravniku (da učinkov na vas sploh ne omenjam)! V glavnem, če ste v stiski, pojdite do zdravnika. Toplo priporočam, da razmišljate vnaprej in ne čakate na dežurnne ambulante, saj vas osebni zdravnik bistveno bolje pozna in lažje obravnava.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani,
lepo se vam zahvaljujem za odgovor!

Danes sem dobil Sanval. Psihiatrinja je mnenja, da je moje počutje tako katastrofalno tudi zavoljo slabega spanca v zadnjih dneh, kar bi naj še poglobilo anksioznost oz. tesnobo in depresijo.
Pred letom sem zaradi nespečnosti (izpiti) ampak nič depresije, že okusil grozoto Mirzatena, ob katerem sem čutil skelenje v mišicah in kosteh na nogah, trzanje, tresenje… nato sem še 3 dni bil zadet !
Upam, da bo po Sanvalu boljše. Seveda, nameravam vzeti danes enega, ravno toliko, da nadoknadim teh nekaj dni brez spannja.

Težava pri meni je, da trenutno živim na dveh bregovih.
Eden je realnost, v katerem sem živel pred dnevi, drugi pa so črne in same negativne misli, v katerem živim trenutno in sem v njem nemočen in nikakor ne morem ujeti prejšnjih tirnic, ne morem priti ven iz tet zagate. Včeraj sem prvič razmišljal o smrti, ne ravno samomoru, ker si ga ne bi upal izvesti…

Po drugi strani pa me misel, da bi moral za nekaj tednov v psih. bolnico, samo še bolj vrže iz tira; hočem biti tu kjer sem, se kolikor se s športom ukvarjati da (bolj hoja ali pa maks. kolesarjenje, zaradi pomanjkanja energije) in družiti s prijatleji, kolikor pač bo to možno in magari lutati gor in dol…

Eno vprašanje imam; je značilno za depresije, da se stanje lahko izboljša zvečer ? Včeraj sem po monogovoru (s samim seboj) nenadno postal v trenutku “zdrav”, takoj sem dobil apetit. Pričakoval sem, da je krize kone oz. da se obetajo boljši časi. Ko sem se zjutraj prebudil, sem bil depresiven kot še nikoli.
Danes sem čez dan bil v hudi duševni stiski, zdi se mi, kot bi dan trajal 5 dni, jedel nisem nič, če sem poskusil kaj dati v usta, me je sililo na bruhanje. Le vodo sem pil.
Nato sem šel s kolegom na krajši pohod, kolikor sem pač lahko…ko sem prišel domov (kraj, ki me v tem obdobju spravlja v hudo depresijo, če se zadržujem v njem) sem vzel kolo in odpeljal malo v mesto med ljudi, kjer pa se nisem pretirano sprostil… ko sem se vrnil domov, sem se rahlo sprostil in pojedel 2 banani, 3 jabolka, en jogurt ter nekaj špagetov z golažem (ne veliko). Nisem imel apetita, vendar tudi nisem imel tako odvračajočega občutka po hrani, kot sicer.

Zanima me, ali obstaja kakšna možnost, da bi se stanje v nekaj dnevih popravilo ? Najbolj se bojim, da sem padel v depresijo, ki bo trajala tedne, mesece ali leta! Misel na to me pripravlja na pripravljenost za tisto zadnje, ker teh muk imam vrh glave.
Zahvaljujem se vam za potrpljenje in pomoč.

Sicer pa sem bil danes 3x pri različnih strokovnjakih; Dežurnemu psih., psihologinji in psihoterapevtki (prek telefona) in vse pod nujno.
Lep pozdrav!

Med sanvalom in mirzatenom ni primerjave, sanval je bolj soroden xanaxu oz deluje na iste receptorje. Počutje je seveda lahko še bistveno slabše, če ste nenaspani, a od tablete sanvala pač “trajno ozdraveli” žal ne boste. Še vedno mislim, da potrebujete temeljito obravnavo (oz ne dvomim, da jo imate, če obiskujete psihiatra. Vaše stanje pa zdaj ni tako, da bi lahko čisto realno ocenjevali karkoli, zato nima smisla iskati vzokov in trepetati vnaprej pred tako ali drugacno terapijo.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni še zadnjič.
Najprej se vam želim zahvaliti, ker sodelujete z mano in mojimi težavami.

Danes zjutraj (spal sem 4 ure, ločeno, seveda, 2 + 2 ) po Sanvalu, ki ni primil v polni meri. Čez dan sem bil obupen, na robu prepada. Odšel sem k urgentnemu psih. in mu pojasnil za težave in terapijo ter težave z nespečnostjo. Preuredil mi je terapijo; Cipralex zjutraj 1 tableta, vsako popoldne (od danes) eno tableto Xanax SR in tudi po novem, zvečer pred spanjem 1 Sequerel namesto Sanvala.
V preteklih dveh večerih, se mi je stanje izrazito izboljšalo, ko kar se je poznalo tudi na apetitu, no, naslednje jutro je pa prišlo do popolnega preobrata, v negat. smer.
Ker sem pri današnjem psih. izrazil željo, da bi rad kaj vzel, ki spodbuja tek, ker vidno hujšam hitro, mi je omenil Xanax SR. Vzel sem ga, začel je prijemati čez kako dobro uro, ko sem čutil uturjenost in globljo zaspanost. Nato sem opravil pogovor z eno gospo, ki je v preteklih letih bila v hudi depresiji in mi dejala, da je imela istega psih. in, da ji je zelo pomagal ter da je po 3 tednih čutila prva izboljšanja. Ob tem je dodala, da bom tudi sam zagotovo prej ali slej prebrodil to krizo.

Kmalu zatem, sem se nenadoma začel počutiti bistveno bolje, razpoloženje e prešlo skoraj v manijo, evforijo! Nato sem se najedel doma (danes nisem pred tem še nič mogel požreti), počasi, po pol urah pa se vračam tam v tisti gnil, temačen prostor.

Zanima me, ali so nihanja rapzoloženja normalen pojav pri depresijah, ali to pomeni, da se stanje postopoma izboljšuje in,da gre pričakovati izboljšanje iz dneva v dan?
Hvala in lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni. Nihanje razpoloženja se mi ne zdi nenavadno, pravzaprav pri vas niti ne gre za nihanje, temveč za kratke “boljše trenutke” Rabijo pa antidepresivi, kot je cipralex res 3 tedne časa do učinka in jih ne pričakujte kar čez noč, na začetku niti ne postopnega izboljševanja, vsaj ne od cipralexa. Zdravljenje pač terja tudi nekaj potrpljenja. V glavnem, upoštevajte psihiatrova navodila in se ne poskušajte slepiti, da so dobri trenutki znak, da se bo uredilo kar samo.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni! Javljam se po enem tednu.
Stanje se je nekoliko izboljšalo v smislu, da tesnobe in intenziteta depresije ni tako hudo globoka kot sicer, a še zdaleč, zares še zdaleč od tega, da bi bil to, kar sem pred tem. Na kratko je stanje še vedno bolj slabo kot dobro, zlasti tista jutra in popoldnevi so nekam (v mislih) temačni, negativni, potrti…

Od ponedeljka jemljem po novem Efectin ER 150 mg, prve tri dni sem tretjino, ki mi jo je količinsko farmacevt prilagodil, od jutri dalje pa bom po cele. Poleg tega, jemljem čez dan dve polovici ene tablete Xanax SR 1 mg, zvečer pred spanjem pa še en Sanval 10 mg (ker me muči zbujanje ponoči in slab spanec).
Sanval mi ne pomaga skoraj nič. Dobil sem Seroquel, vendar sem zaradi zelo slabe izkušnje pred dobrim letom z Mirzatenom tega ne upam vzeti, kljub temu, da sem vsak dan zelo utrujen in prazen z energijo, najbolj zaradi vsakdanjega slabega spanca. Za vsak slučaj imam tudi Fluzepam 30 mg uspavalo, vendar si tudi slednjega ne upam vzeti, saj se bojim tistih neprijetnih mravljincev po celem telesu, trzanje in sklenje v mišicah in kosteh….in potem nekaj dni zadetosti, vrtoglavi, zaspanosti…glede na to, da se rekreativno uvkarjam s športom, kolikor se zdaj pač da.

No, zanima me, kaj pomeni, da zdravljenja depresije traja več mesecev, tudi do 1 leta? Mar to pomeni, da bom zdaj vsak dan toliko časa približno se zjutraj zbujal tako depresiven in psihično v k., ali, da po nekaj tedni ADjev se lahko počutiš vsaj skoraj tako dobro kot prej, le da moraš nadaljevati še mesece s terapijo ? Bojim se malo dolžine trajanja teh kriznih juter in popoldnevov.

Dobra novica je tudi ta, da sem pridobil apetit in končno jem normalno.

Vljudvno vas prosim za obrazložitev,
hvala!

Dobro jutro! Neee, da zdravljenje depresije traja toliko časa ne pomeni, da boste toliko časa imeli težave, ampak to, da je priporočljivo vsaj tako dolgo jemati antidepresive, seveda če gre za prvo zdravljenje. Če ste se že zdravili, je priporočljivo trajanje zdravljenja bistveno daljše. Načeloma pa lahko izboljšanje zaradi zdravljenja pričakujete po 3 tednih od začetka jemanja terapije. Ker omenjate, da si določenih predpisanih zdravil ne upate jemati, vam svetujem, da se pred vsako spremembo predpisane terapije posvetujete z zdravnikom, ki vam jo je predpisal.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Torej super.
Upošteval bom vaša priporočila.

Lep vikend!

🙂
Lep vikend tudi vam!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close