Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Dihanje-dojenček

Dihanje-dojenček

Pozdravljeni

Naš Timotej je danes star 14 dni. Včeraj zvečer smo imeli rahel strah saj je kar naenkrat med dojenjem izpustil dojko in pričel loviti zrak. Skozi nosek se je slišalo kot hropenje oz. otežkočeno dihanje, zato smo mu v vsako nosnico kapnili po eno kapljico fiziološke raztopine. Čez par minut, ko je še pospešeno dihal se mu je stanje umirili in dihanje je zopet postalo normalno in čisto. (Po dojenju nam tudi ne uspe vsakič podreti kupčka).

Zato me zanima kako je pri tako malih dojenčkih z dihanjem, saj sem nekje prebrala, da lahko dihajo le skozi nos, saj skozi usta naj še ne bi znali?
Kaj pa se zgodi v primeru, da se jim nosek skoraj popolnoma zapre in ne morejo dihati ali potem začnejo dihat avtomatsko skozi usta? Kdaj pa je potrebno obikati zdravnika?

Koliko in kolikokrat na dan se fiziološka lahko kane v nosnice?
V lekarni smo dobili fiziološko v majhnih ampulah od NIVEJE, kjer piše, da je potrebno ampulo porabiti v roku enega dne. Ker pa je količina raztopine v ampulah za kapanje v nosek kar velika a se res ne da to uporabiti še kasneje? Ker smo imeli med vikendom tudi vnete oči smo delali tako, da smo ampulo odprli namočili sterilne gazice in očistili vsako očko posebej. Na koncu pa smo tekočino, ki je ostala v ampuli uporabili še za čiščenje noska. To pišem zaradi tega ker piše na škatlici, da se ista ampula ne sme uporabiti tako za čiščenje oči in noska. Vendar na način, ki smo ga uporabili mislim, da nismo mogli prenesti kakršnekoli okužbe iz oči na nosek?

Kar nekaj vprašanj sem zastavila. Se pa Vam vnaprej zahvaljujem odgovore.

Janja

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni, Ja32,
verjetno se je dojenčku med dojenjem zataknilo oz. je med požiranjem naredil kakšen neusklajen gib požiranja in je mleko navrelo navzgor. Če sicer fantek ne poliva veliko, ni nič hudega narobe. Se zgodi.
Dojenčki lahko dihajo na usta, problem je samo med hranjenjem (ko imajo polna usta in potem ne morejo dihati na nos, če je poln) in če so zelo navajeni na dudico, mehaniuzem je isti-polna usta dudice, nosek pa zabasan.
Čisto v redu ste naredili za čiščenje oči in noska. Navodilo je namenjeno primerom, ko starši direktno z ampulo čistijo nosek, potem pa še kapljajo fiziološko v oči-v tem primeru je ustje ampule okuženo in bi se povzročitelji prenašali v oko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za tako hiter odgovor.

Še nekaj, a lahko fiziološko preventivno damo v nosek tudi večkrat na dan?

Hvala, Janja

S fiziološko kar čistite, ker dlačice v nosku čistijo vdihan zrak, dojenček pa ne zna (s prstom) očistiti noska, kot to počnemo mi. Zato kar čistite, to je priporočljivo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Še jaz imam eno vprašanje glede dihanja. Naš 5-tedenski dojenček začne kar naenkrat, brez kakšnega očitnega razloga (včasih tudi v spanju) hitreje dihati. To traja par sekund, potem se umiri. To opažamo že od rojstva. Je s tem kaj narobe?

Pa še eno vprašanje bi vam zastavila kar tukaj, da ne bom nove teme odpirala. Zanima me, kako nevarna je zlatenica pri novorojenčku, glede na to, da se je našemu 3. dan po rojstvu bilirubin povišal na 327 micromol/liter, peti dan celo na 336. Kako pogoste in kakšne so lahko posledice? Zaradi visokih vrednosti je naročen na kontrolo sluha (ob rojstvu je bil izvid v mejah normale) in v razvojno ambulanto. Bi se posledice na sluhu pojavile že do sedaj, ali se lahko tudi kasneje? Ker zdaj se mi zdi, da dobro sliši, saj se dostikrat zdrzne tudi ob manjšem hrupu.

Pa še nekaj, kako je z vidom… Kdaj začnejo dojenčki z očmi slediti določeni stvari? Naš še ne kaže posebnega zanimanja za to. Obrne se proti svetlobi, za kratek čas me med dojenjem pogleda v oči, potem mu očke kar odtavajo nekam drugam… Je to normalno?

Se opravičujem za toliko vprašanj; sem prvič mamica in posledično zelo zaskrbljena in nevedna. Najlepša hvala!

Pozdravljeni, yona,
dojenčki imajo nereden ritem dihanja, nekaj časa dihajo hitro, nato upočasnijo, prav tako se spreminja tudi frekvenca srca. To, kar opisujete, je normalen ritem dihanja novorojenčka oz. dojenčka.
Zlatenica novorojenčka je nevarna, če preseže določeno (dogovorjeno) raven. V tem primeru škodi možganskim centrom. Vaš otročiček je imel vrednosti na zgornjih mejah, niste napisali, če je bil zdravljen s fototerapijo.
Pri takih otrocih opazujemo, da bilirubin počasi pada, včasih je tudi še po enem mesecu nad normalno vrednostjo oz. je otrok tudi še nakazano rumenkast. Otrok je lahko prevzdražljiv, že ob normalni manipulaciji (previjanje, kopanje) se preveč vzdraži, joka, lahko pa je tudi pretirano zaspan (običajno slišimo: joj, kako je naš priden, spi po 4 ure in celo noč že prespi-to je čista bedarija, novorojenček ne sme toliko spati v kosu in tak novorojenček spi zaradi učinka bilirubina, potrebno ga je zbujati na dve uri in pridno dojiti).
Po dogovoru med pediatri in razvojnimi pediatri pošljemo otroke z visoko zlatenico v razvojno ambulanto, da začnemo zgodnjo pomoč in ne zamudimo ugodnih trenutkov za ustrezen gibalni razvoj.
Tudi s sluhom verjamem, da bo vse v redu, potrebna je pač kontrola.
Očesni stik otrok dobi kar zgodaj. Pri prvem mesecu starosti otrok fiksira pogled (gleda nas nekam v lasno črto) in če ga držite v rokah pred vami in se mu umikate v levo ali desno, bo sledil z očmi. Sicer pa imate pregled (oz. ste ga že imeli) in pediater je prav gotovo vse videl, kar mora biti pri prvem mesecu starosti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Dobro jutro

Za nami je ena težka noč. Naš dojenček je imel in še ima velike težave z dihanjem skozi nos. Dali smo mu tudi fiziološko rastopino, ki je za trenutek oblažila in omogočila lažje dihanje, nato pa se je stanje se mi zdi samo poslabšalo. Parkrat je tudi čisto ostal brez zraka in je začel loviti zrak z jokom in s tem, da smo ga dvignili pa je zopet začel lažje dihati. Iz nosa se ves čas med dihanjem sliši hropenje, kot da je vse polno nekakšne sluzi oz. česa podobnega, kar mu otežuje dihanje. Problem je tudi s hranjenjem, saj ko ima dojko v ustih, nos pa je zamašen, včasih ostane kar brez zraka. Vidi se, da je utrujen saj je imel zelo neredno spanje zaradi težav z dihanjem skozi nos. Najlažje diha, če je na rokah, ko pa ga damo ležat pa se začne jok in ponovno teško dihanje skozi nos. Kako je možno, da je stanje z dihanjem v naročju boljše, kot pa če leži v postelji?

A je možno, da se mu s fiziološko raztopino stanje kakorkoli poslabša? A bi morali zaradi tega takoj k zdravniku (ponoči smo celo o tem razmišljali)? Kaj sploh v bolnici lahko storijo v takih primerih, da omogočijo lažje dihanje?

Pa še nekaj: njegova sestrica je v četrtek dobila vročino, ki je sedaj sicer nima več, še vedno pa pokašljuje in ima “slab hripav glas”. A bi se lahko okužil od nje, kjub temu, da ji goovorimo, da naj ne hodi okoli njega, toda…

Hvala, Janja

Pozdravljeni, Ja32,
fiziološka nosek ovlaži in delno izpere, vi pa morate z vatko tudi očistiti smrklje v nosku.
Predvsem tudi dvignite vzglavje, morda ima težave zaradi polivanja, če se mu kisla vsebina želodčka dvigne do noska, kjer se potem to zasuši in lahko povzroča tudi enake težave.
Če pa je tudi dihanje težko (močno s trebuščkom, ugrezanje jamice pod vratom in medrebrnih prostorov) se raje pojdite pokazat.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni

Danes smo bili pri pediatrinji z našim dojenčkom. Nosek mu je sčistila s katetrom in pumpico, notri je bilo polno sluzi (“gnoj”). Vzeli so mu tudi kri. Rezultat je pokazal, da je prehlad in da ni potreben antibiotik. Prav tako so mu vzeli vzorec sluzi za analizo (poslano v laboratorij v Celje).Poslušala mu je tudi pljučka in bilo je vse v redu.

Povedala nam je, da moramo s fiziološko spirat in s pumpico vleči sluz iz noska in opazovat stanje dojenčka, da se nebi poslabšalo oz. da se mogoče ne bi razvilo v pljučnico.
Zato me zanima kakšni so lahko znaki, da ima tako majhen dojenček (20 dni) pljučnico, kateri so tisti prvi znaki (vročina, podhladitev, kašelj, ali kaj drugega)?

Z dojenčkom smo šli prvič iz stanovanja 12 dan po porodu. Ves čas smo ga pazili, da je bil primerno oblečen, da ni pihalo, bilo je toplo…, pa se je zgodilo. Ali smo šli mogoče prehitro na prvi sprehod?

Sedaj, ko ima probleme s prehladom je najbolje, da ga tudi ne kopamo?

Vnaprej hvala za vaše odgovore, Janja

Pozdravljeni, Ja32,
mali dojenček pri pljučnici predvsem težko diha. Je bled, okoli ust lahko celo modrikast, ne je, je utrujen. Pri dihanju pa vidite, da diha hitro (v tej starosti nad 50 na minuto v spanju, npr.),predvsem pa je videti bolan. Po takšnem prehladu se lahko razvije tudi kakšen drug zaplet, zato bodite pozorni tudi na ugrezanje jamice pod vratom in medrebrnih prostorov in poudarjeno dihanje s trebuščkom. Vročina je lahko prisotna, kašelj pa suh, dražeč, lahko pa tudi sočen.
Nič niste narobe storili s sprehodom, saj prehlad povzročajo virusi in se je od nekoga moral nalesti. Saj veste, malo dojenčki, vsi bi ga radi pobožali, se ga dotikali, tudi kakšen prehlajeni odrasli.
Kopanje dojenčku ne bo škodilo, samo po kopanju ga dobro obrišite in oblecite primerno (raje ne preveč).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za vse te nasvete

Ker mu gredo šmrklji le s težavo ven (pri kihanju se sploh ne pokažejo ali redko, če pa se mu pogleda nosek, se jih sploh ne vidi) zato predvidevamo, da so le ti nižje v nosku. Pri dihanju pa se sliši, da je v nosku prisotna sluz ali kaj podobnega. Takrat, ko pa zelo na hitro vleče zrak v sebe skozi nosek se pa zgleda sluz v nosku posuši, saj ne slišati šmrkanja pač pa težko dihanje oz. “lovljenje” zraka, čemu sledi jok in predvidevam vdih skozi usta in zadeva se za trenutek popravi in potem zopet nov krog…
A je možno, da je sluz nižje v nosku in je zato ni videti oz. se občasno sliši?

Pri čiščenju Uporabljamo ročno pumpico (Chicco), zdravnica pa nam je dala za uporabljat tudi tanki fleksibilni kateter in veliko brizgo, ki služi za vlečenje sluzi. S pumpico Chicco gre nekaj ven ne pa veliko, katetra se pa ne upamo preveč uporabljat saj ne vemo, natančno do kje ga lahko porinemo v nosek (pri pregledu pri zdravnici je zdravnici uspelo potegniti ven kar precej sluzi).

Zato razmišljamo da v lekarni kupimo OMRONOV elektronski aspirator za nos. Zanima me kakšno je vaše mnjenje glede teh elektronskih stvari ali se lahko uporabljajo pri tako majhnem nosku in kakšno je mnenje ostalih “forumašev” glede tega (elektronski OMRON) ali podobnih aspiratorjev.

Hvala, Janja

Najprej morate dobro namočiti in omehčati s fiziološko, brez nje ne gre. Omronov aparat je v redu, ampak kot zgoraj: najprej prebrizgati s fiziološko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

pozdravljeni,
naš 6 in pol mesečni dojenček je že prebolel bronhitis pred dobrim mesecem. nekaj dni opažam, da diha občasno skozi usta in sicer na kratko zajema sapo, diha kot bi bil kužek.siha tudi zelo neenakomerno. drugače pa ne opažam drugih simptomov kot je recimo zamažen nosek ali pisakenje v pljućih, dojenček tudi ni cianotičen. ne vem če gre za res težko dihanje ali pa je to samo njegova nova pogruntavčina, med spanjem sem mu štela vdihe in jih je od 30 pa do 36. prosila bi za nasvet ali je to normalno, koliko vdihov v tej starosti je normalno na minuto, da je telo in predvsem možgani oskrbovano z dovolj kisika. pri dojenčku že sicer od 2 meseca naprej sumimo na neko alergijo vendar so bili testi tako kožni kot krvni na najpogostejđe prehranske alergeni negativni. sedaj greva ponovno na alergološko testiranje. malček si tudi zelo pogosto menca oči in dosti kiha. ali je možna povezava s prehranskimi alergijami in dihalnimi stiskami. lep pozdrav in hvala za nasvete oz. pomoč

Če nima znakov težkega dihanja (ugrezanje jamice pod vratom, ugrezanje medrebrnim prostorov, dihanje močno s trebuščkom), potem najverjetneje tako dihanje ne pomeni nič posebnega. Frekvenca dihanja je za to starost primerna.
Drugače pa povezavo težkega dihanja in stika z alergenom običajno vidimo okoli 2. leta, prej otrok reagira s črevesnimi znaki in nato s kožo. Vsekakor pa je potrebno testiranje ponoviti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Prebrala sem zgornjo temo, pa vendar natančnega odgovora ne najdem.

Imam sina starega 2,5 meseca. Približno dva tedna opažam težavo, ki se pojavi občasno. In sicer poln nosek. Ko diha, “smrči”, pa še to občano, ko leži. Je dojen, med dojenjem lahko normalno diha, tudi večinoma čez dan nima polnega noska. Proti jutru pa se zbudi ves “zabasan”. Nos mu takrat spiram s fiziološko, smrklje pa vlečem ven z ustnim aspiratorjem ter svaljki vate. Redko kaj izvlečem, saj se sliši kot bi bilo polno zelo zadaj (ne vem, kako naj drugače opišem). Vzglavje posteljice smo že rahlo dvignili, saj precej poliva.

Zanima me, če bi morali do pediatra. Njegova frekvenca dihanja je normalna, umirjena, ne diha s trebuščkom, niti se mu ne ugreza jamica pod vratom.

Naj še omenim, da ima starejšo sestro, ki obiskuje vrtec in je v teh dobrih dveh mesecih imela že trikrat virozo, katere pa se sin ni nalezel.

Hvala za odgovor.

Najpgoostejši vzrok takemu dihanju dojenčka je pretoplo okolje, kjer spi, presuh zrak in zatekanje želodčne vsebine v nos in usta.
Temperatura spalnice naj bo med 18-največ 20°C, relativna vlaga med 40 in 40°(suh zrak izsuši sluznico dihal, kar se lahko kaže tudi z opisanimi znaki), če dojenček več poliva ali ima v nosu ostanke mleka, mu dvignite vzglavje za 30°.
Sicer za poln nosek, brez drugih znakov prehladnega obolenja (predvsem vročine, bolečin in težkega dihanja), ni potrebno k zdravniku. Blago čistite s fiziološko in vatko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

da ne bom odpirala nove teme

naš fant je star 12 dni. v P je bilo vse ok-nobeden ni rekel, da bi bilo kaj narobe (celoten pregled ob odpustu). domov sva prišla 21.4.-v tem času je bila patronažna 3krat tukaj-nazadnje včeraj. drugače fant lepo napreduje, se dojiva, kaka in lula normalno, ima pa občasno mrzle rokice, noska nima zadelanega…opažamo pa vsi, da zelo pospešeno diha-sedaj se je najdel in je vmes zaspal..in ko sem ga dvignila, da bi podrl kupčka, sem naštela kar okol 70 vdihov na minuto (s tem, da pospešeno diha s trebuščkom, jamica se mu malo vdira). drugače nima vročine, malce sicer pokašljuje, samo to občasno mogoče 2-3krat na dan. ker se mi zdi to veliko, kako ukrepati? patronažna pride šele v torek-v petek ima dopust. mi je pa rekla da je normalno, da diha 40-60krat na minuto, in prej nikoli nisem tako štela, zdaj pa se mi zdi, da 70 ni normalno. a počakam, da trdno zaspi in tedaj ga poslušam in štejem? ker sedaj po dojenju ni trdno spal ali bi moralo biti dihanje tudi sedaj bolj umirjeno?skrbi me, da ne bi kaj spregledala-drugače je priden fant-se naspi in potem je in zaspi nazaj.

hvala in lep pozdrav
Klavdy

Število vdihov merimo v globokem spanju, drugače pa je ob dvigovanju, premikanju, dremežu … število 70 še vedno normalno. Ugrezanje jamice pod vratom je pri dojenčku lahko tudi vidno, pa to še ni bolezenski znak, če je otrok sicer zdrav, nimadrugih znakov, ki bi kazali na težave z dihanjem, se lepo hrani in mirno spi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,
ne vem če moje vprašanje paše pod to temo (upam, da kje nisem spregledala že enakega vprašanja), pa vendar deklica stara 6 mesecev je med previjanjem nenadoma za nekaj sekund prenehala dihati (ni imela polnega noska, niti ust). Zanima me kaj bi lahko bil vzrok in kako odreagirati v takšni situaciji. Ko je ponovno zadihala se je smejala in se obnašala povsem normalno.

Hvala za odgovor in lep pozdrav, Nina

Pomembno je ali je bila deklica med dihalnim premorom povsem pri zavesti ali pa je bila popolnoma mlahava in neodzivna. Če prvo, potem zelo verjetno ni nič narobe, če drugo, pojdite do otrokovega pediatra.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close