Najdi forum

Nujno-koleno in kolk!

Spoštovani.

Zanima me vaše mnenje oziroma priporočila. Stara sem 31 let, srednje postave, do sedaj posebnih problemov nisem imela z zdravjem.

Kot majhen otrok sem imela zaradi izpaha kolkov tako imenovane šince.

Leta 2002 sem bila operirana na levem kolenu, kjer so mi po padcu in večih neuspelih punkcijah odstranili burzo zaradi nenehnega nabiranja seruma v tem predelu.

Sedaj že kake tri mesece imam bolečine v predelu levega kolka in kolena. Pred dvema dnevoma pa sem ob počepu začutila močno bolečino. Odšla sem k zdravniku, ki me je napotil k ortopedu-NUJNO.

Diagnoza ortopeda je po pregledu RTG slik naslednja:

RTG medenice s kolki:koksa valga levo z displazijo levega acetabula, lahko bi šlo tudi za luxacijo levega kolka.

RTG kolena: lateropozicija obeh pogačic, posebno levo, nekoliko zožena sklepna špranja kot znak začetne artroze kolena.

Mnenje: Priporočam 3 tedne razbremenitve, brez pretirane hoje, jemlje naj analgoantireumatik, po 14 dnevih pa napotitev na FTH.

Prosila bi vas, če mi bolj konkretno razločite mojo diagnozo, pa seveda prosim za vaše mnenje o ustreznosti podane terapije. Bojim se namreč, da bodo te tablete in FTH nodpravile ali zmanjšale le trenutne posledice, vzroka pa ne.

Kaj mi priporočate oziroma kako si lahko sama pomagam?

Za vaš odgovor se iskreno zahvaljujem.

Anika

Spoštovani,
v Vašem primeru gre najverjetneje za prirojeni izpah kolkov. Pri tem obolenju gre pogosto tudi za iksasta kolena z večjo obremenitvijo v zunanjih delih kolen ter z stranskim pomikom pogačic. Takšni kolčni in kolenski sklepi so manj vredni in pri njih prej in pogosteje prihaja do obrab sklepov. Če pride do hujše obrabe sklepov priporočamo operativno zdravljenje, v začetnih fazah, kot je zelo verjetno pri Vas pa protibolečinsko zdravljenje (fizioterapija + protibolečinska zdravila).
Dolgoročno Vam priporočam čim manj sunkovitih obremenitev spodnjih okončin (hoja navzdol, tek, skoki) ter čim manj večjih obremenitev (prenašanje težjih bremen vključno s prekomerno telesno težo).
Zdravljenje Vaših težav sodi v domeno ortopedije, zakar svetujem zdravljenje tam.

Lep pozdrav,
asist. mag. Iztok Pilih, de. med.
specialist kirurg
Arthron, Zavod za sklepne in športne poškodbe

Najlepša hvala za odgovor.

No, naj povem, da ste bili točno Vi eden izmed mojih zdravnikov, ki mi je v letu 2001/2002 punktiral burzo na kolenu.

Ortoped (dr.Novak) me je poslal na FTH, tam pa se je fizioterapevt (dr.Čelan) odločil, da fizioterapija ni potrebna, samo tablete in omejitev gibanja. J

az pa tablet in omejitev gibanja ne morem vleči v nedogled. Bojim se, da bom s tabletami odpravila, vendar le delno, le posledice, pravega vzroka pa ne. Torej, kaj mi preostane, samoplačniška FTH ali kaj drugega? Za kakšno operacijo pa gre? Hvala za Vaše mnenje.

Lep pozdrav

Spoštovani,

pravi vzrok za Vaše težave je prirojeno stanje kolkov. Najbolj Vam lahko zmanjša težave operativno zdravljenje, vstavitev sklepnih endoprotez v tiste sklepe, ki Vam delajo največ težav. Odločitev za to je smiselna tedaj, ko res ni več na voljo drugih manj agresivnih načinov. S tovrstnimi operacijami se ukvarjajo ortopedi.
Priporočam Vam ponoven obisk pri dr. Čelanu ali pa pri katerem izmed njegovih kolegov fiziatrov v SB Maribor ter dogovor o fizioterapevtskem zdravljenju znotraj sistema, ki ga pokriva ZZZS. V SB Maribor je mogoča tudi ambulantna balneoterapija (bazen!).
Zdravila proti bolečinam in fizioterapevtsko zdravljenje je res le simptomatsko (lajšanje težav), vendar priporočam da pred morebitnim operativnim zdravljenjem izčrpate možnosti prej omenjenih.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close