Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija herpetični keratitis

herpetični keratitis

Lep pozdrav!
Mama se že od otroških let bori s herpesom na očesu.(Zdaj je stara 49 let). Številne operacije iz otroštva in sam herpes so ji pustili grozne brazgotine na roženici. Zdravnik ji je ves čas predpisoval Valtrex, ki pa v bistvu ni pomagal. Zdaj ima že tako razbrazdano roženico, da je skoraj bela (kot bi imela mreno čez pol roženice).
Njena diagnoza je: keratitis herpetica et metaherpetica dex.
Levcoma corneae seu.k.calcarea dex.
Pred kakim letom ji je nekdo predlagal presaditev roženice, vendar se je zdravnik zgrozil in ji to absolutno odsvetoval. Danes pa ji je rekel, da se je njeno stanje zelo poslabšalo in da ji priporoča keraplastiko na desnem očesu.
Zanima me, kakšno je vaše mnenje. Je presaditev res tako rizična ali ne, oziroma kakšno je tveganje? Ima še sploh kakšno drugo možnost? Na voljo ima tudi dve kliniki – v Novi Gorici operacije opravlja dr. Šalamun, kjer imajo banko roženic (tam bi naj našli roženico, ki bi ji ustrezala), v Ljubljani pa banke nimajo, vendar je zelo priporočal dr. Fajferja. Kakšno je vaše mnenje? Povprečno kako dolgo v Ljubljani čakajo na primernega darovalca? Kako hitro je potrebno ukrepati – oba zdravnika sta trenutno na dopustu, eden do septembra, za drugega ne ve.
Slišala je tudi za bostonske leče – Boston Scleral Lens (BSL) (http://www.bostonsight.org/aboutlens.htm), ki naj bi pomagale pri podobnih težavah. Zanima me, kakšno je vaše mnenje o njih. Se jih da dobiti kje v Evropi, oziroma, če je mogoče opraviti pregled tudi v Sloveniji in jim samo posredovati podatke? Jih lahko nosiš 24 ur na dan?
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem!

Če je stanje umirjeno in ni akutnega vnetja že nekaj časa je res na mestu operacija presaditve. Gre za zelo uspešno transplantacijo v primeru da na roženici niso prisotne žile. Seveda so zapleti in tudi zavrnitvena reakcija možni vendar dobro obvladljivi če se pacienta redno kontrolira. Res pa je da kar nekaj časa po operaciji prejema lokalno terapijo.
Kar se tiče operacije kolikor je meni znano opravljajo le to na Očesni kliniki v Ljubljani in res je čakalna doba kar dolga. Kar se pa zadeva operacije pa se ne mudi.
Glede leč, ki jih omenjate nimam dosti izkušenj tako da vam težko karkoli svetujem.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close