Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Mrežnica in carski rez

Mrežnica in carski rez

Pozdravljeni,

Stara sem 28 let in imam precej visoko dioptrijo, ki mi je najbolj naraščala med 10-17 letom. Ustavila se je pri enem očesu -7 in 1,5 cilindra, na drugem očesu pa je za dve dioptriji manjša (okoli -5 in s cilindrom 0,75). V puberteti pri 13. letih mi je dr. Kusičeva v Novem mestu odkrila “luknjice” na obeh mrežnicah, tako da je naredila lasersko operacijo (mislim, da je bilo po približno 40 žigov na enem in nekaj več na drugem očesu).

Zdaj, čez 15 let, sem prvič noseča. Sicer sem komaj v 20. tednu nosečnosti, vendar bi rada poizvedela čimprej glede možnosti pri porodu, če bi bila potrebna kakšna okulistična preiskava. Vsi pregledi mrežnice od 13. leta niso pokazali nobenega širjenja raztrganin.

Kakšna so torej tveganja pri porodu? Ali je tveganje po toliko letih mirovanja dovolj majhno, da bi lahko imela vaginalni porod? Kaj menite vi glede carskega reza? Je potreben poseben posvet z okulistom?

Hvala za vaš čas in lepo pozdravljeni.

Doktrina v danasnjem casu je da v primeru, da ne gre za raztrganine ali luknje v mreznici je lahko mozen porod po naravni poti. Tako, da vam svetujem da pred porodom opravite natancen pregled pri okulistu, ki vam bo lahko ocenil stanje mreznice in glede na to odlocitev o porodu.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Se opravičujem, ker se vmešavam v pogovor, ampak tole je meni odgovoril dr. Pušenjak na podobno vprašanje (dioptrija -14, -15).

“potreba po carskem rezu zaradi visoke dioptrije obstaja le, če se je vid v sami nosečnosti bistveno poslabšal ali če je bil v konkretni nosečnosti potreben poseg s pečatenjem mrežnice, sicer pa carski rez nima zaščitne vloge in ni potreben. Če natančno pogledamo, kaj se med carskim rezom in med porodom dogaja moram ugotoviti, da se pravzaprav med carskim rezom lahko zgodi več zapletov zaradi večje možnosti nihanja krvnega tlaka kot med dobro vodenim normalnim porodom pri zavesti. Če imate že “veliko zbirko okulističnih mnenj” potem priporočam, da povprašate še po tem, koliko konkretnih primerov kdo pozna, kjer je dokazano med porodom, ne med nosečnostjo ali zaradi nosečnostnih sprememb prišlo do odstopanja mrežnice. Slednjih namreč noben poseg ne more preprečiti.”

Med porodom so mi tudi zagotovili, da se carskim rezom izogibajo in skušajo porod izvesti na čim bolj “običajen” način, npr. z vakuumom, epiziotomijo (kar so naredili pri meni – rodila sem brez naporov, z mrežnico je bilo vse OK).

Lep pozdrav.

New Report

Close