Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija erozija roženice (pseudophakia dex)

erozija roženice (pseudophakia dex)

pozdravljeni!

moja babica (sladkorna bolnica) je bila operirana za sivo mreno. stanje po operaciji ni bilo najboljše, diagnoza je erozija roženice (centralno, raztrganina). baje je prišlo do tega prav zato, ker je sladkorni bolnik. ali mi lahko kdo, prosim razloži, kako točno pride do tega, da se roženica strga zaradi sladkorne bolezni. oziroma kateri dejavnik točno je to povzročil?
hvala lepa za morebitni odgovor!
pozdrav,
zia

Ne gre za strganje rozenice ampak za erozijo to je drugace povedano odrgnina ali odluscena je povrsinska epitelna plast rozenice. Ta plast se vsakodnevno obnavlja, res pa je da se pri sladkornih bolnikih to lahko zgodi, ampak ob upostevnju navodil oftalmologa sem prepricana, da se pozdravi, samo rabi svoj cas. Kaj pa je vzrok temu: po eni strani lahko ze sama operacija, ki seveda predstavlja manjso travmo, drugo pa so lahko kot stranski ucinek zdravil, ki jih prejema po operaciji, vendar jih dolocenih ne sme, ne sme kar sama od sebe prenehati.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Pozdravljeni,
Pred 3 dnevoma je žena obiskala očesno kliniko zaradi slabega vida levega očesa. Pri podrobnem pregledu okolista je bila poškodovana v desno zdravo oko z strani specializanta. Diagnoza na desni roženici centralno erozija. Terapija chloramphenicol. Zdaj že 3 dan nemore odpreti očesa kljub redni terapiji je oko nateklo in solzi občasno tudi obcutek tujka.Zanima me koliko časa bo oko potrebovalo,da se normalizira in ali se bo popolnoma zacelilo ali bodo ostale po tem posledice.

Pozdravljeni,
Žena je pred 3 dnevi obiskala očesno kliniko zaradi slabega vida levega očesa. Pri podrobnem ogledu obeh očes je bila poškodovana v desno zdravo oko z strani specializanta.Diagnoza na desni roženici centralno erozija. Terapija chloramphenicol. Po 3 dneh še vedno nemore odpreti očesa občutek tujka,oko se solzi in je občasno boleče. Zanima me koliko časa bo oko potrebovalo da se normalizira ali je dobro še kakšno terapijo uključiti in ali bodo po tem tudi kakšne posledice ?

Niste na pravem forumu, to so vprašanja za forum: Oftalmologija in očesna refraktivna kirurgija !

Lp.

Že v vprašanju so nejasnosti. Erozija ( odrgnina ) roženice ni isto kot pseudoahhakia( stanje po vstavitvi umetne leče in predhodni odstranitvi naravne očesne leče). Tudi v nadaljevanju vprašanja piše pri eroziji roženice v oklepaju- raztrganina roženice. Mišljena je gotovo raztrganina očesne mrežnice, ki je lahko kot komplikacija sladkorne bolezni. O raztrganini roženice govorimo vedno le pri poškodbi, tudi erozija ( odrgnina) je skoraj vedno mehanske narave.

*******************************************

New Report

Close