Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Kaj je narobe z mojim desnim očesom?

Kaj je narobe z mojim desnim očesom?

Že od malega (ne vem pa, če od rojstva) opažam, da na desno oko slabo vidim. Nosim sicer očala (od 7. leta starosti dalje), dioptrija se mi je vseskozi počasi povečevala, zdaj pa imam obojestransko dioptrijo -7,5 sph, na levem očesu pa še -1,5 cyl. Vendar pa na levo oko kljub očalom dobro vidim (vidna ostrina 1,0), na desno oko pa vidim precej zabrisano sliko, majhnih črk skoraj ne vidim (vidim jih le kot zmazek), slika na desnem očesu se mi zdi podobna kot slika na televiziji, kadar je slaba slika (npr. zaradi slabega signala). Sive mrene nimam, očala imam prava (dioptrija je na obeh očesih optimalna), očala niso zdrgnjena (da ne boste mislili, da so problem očala), pri okulistu pa imam na desnem očesu vidno ostrino 0,5, vendar glede na to, da z desnim očesom le s težavo berem (poznam nekaj zelo slabovidnih oseb, ki precej lažje berejo kot jaz z desnim očesom) sumim, da je vidna ostrina na desnem očesu v resnici nižja. K okulistu grem vsako leto. On mi vsako leto pregleda očesno ozadje, venda na njem ne opazi nobenih sprememb. Nimam glavkoma.

Ali mi znate prosim povedati, kaj je narobe z mojim desnim očesom?

Glede na podatke, ki ste jih napisali lahko povzamem, da gre najverjetneje za slabovidno oko, se pravi da se vidna ostrina v vaši mladosti ni razvila do 100% vida. pri tem se kaj dosti ne da pomagati, ker se vid v mladosti razvija le do 8 do 10 leta.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Ali mi lahko prosim poveste, kaj je vzrok temu, da imam slabovidno oko? Ali je možno, da je vidna ostrina pri gledanju na blizu drugačna kot vidna ostrina pri gledanju na daljavo?

Najlažje lahko stvar ocenim, če se seveda naredi pregled. Takole je karkoli težko reči, verjamem pa da ste pri okulistu naredili podroben pregled. Slabovidnost ima lahko več vzrokov, nekateri pa še vedno niso pojasnjeni. Najpogosteje je razlika v dioptriji, verjetno pa tega podatka ne vemo, kakšna je bila dioptrija takrat.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close