Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija škripanje v kolenih

škripanje v kolenih

Stara sem blizu štirideset let. Imam problem, ki morda niti ni problem, ker ne boli. V desnem kolenu mi namreč že tri leta ob hoji po stopnicah ali pri delanju počepov prav pošteno škripje tako da se prav sliši. Če pa dam roko na koleno, se čuti tako kot bi bilo nekaj izrabljeno in se drgne eno z drugim. Zanimivo pa je da ne boli. Bila sem že na slikanju kolena in na odvzemo krvi, toda ni pokazalo nič. Tako da me zdravnica ni poslala nikamor. No pred dvema tednoma pa se mi je to začelo dogajati tudi v levem kolenu, tako čisto rahlo, kot se je začelo na desnem kolenu. Istočasno z levim kolenom pa se mi je pojavilo pokanje (kot bi kaj zaskočilo), kadar v eni roki kaj nesem, (npr. vedro z vodo). To v kolku pa včasih čutim, da malo boli.
Naj na koncu dodam še to, da imam skoraj ploske podplate. Obuta pa sem v glavnem vedno v obutev, ki nimajo nič pet. Sem pa precej na nogah, ker to zahteva moje delo.

Praviloma zvočni fenomeni, torej različno pokanje in škripanje v sklepih ni pomembno dokler ne povzroča bolečin v sklepu ali zatikanja in občutek preskokov v sklepu. Glede na to, da rentgensko slikanje ni pokazalo kakih posebnosti tudi ne gre za obrabo sklepa. Vzrok takšnemu škripanju so lahko stare spremembe v predelu narastišča kit ali v burzah – to so sluzne vrečke pod kitami, ki skrbijo za gladko drsenje kit – navadno takšne spremembe nastanejo zaradi preobremenjevanja sklepa vendar niso bistvene za funkcijo sklepa.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

pozdravljeni , mene tudi to zanima.  z zanimanjem sem prebrala odgovor ki ste ga dali gospe,  ki je pisala pred mano kar nekaj let nazaj, kajti tudi jaz sem zdaj ravno takšne starosti kot je bila ona takrat,  in sicer,  sem stara 40 let, 41 bom letos.

meni tudi občasno škripa v kolenih, v obeh.  pride in mine.  bolečine ni.

tudi sem športno aktivna, kolesarim, hodim na dolge sprehode,  ukvarjam se z jogo, pri čemer pa vem kdaj je dovolj in znam tudi pravočasno nehat in si po telesnih naporih vedno vzamem kakšen dan pavze. težav s težo nimam, imam 56 kil, dokler nisem bila stara 40 let, sem jih imela še manj.   poškodovanih nog in kolen nisem imela nikoli.

ali je možno da je lahko škripanje v kolenih normalen proces staranja človeka?  ali pa je možno da imam takšno težavo kot ste že zapisali gospe v odgovoru?

na pregledih pri zdravnikih nisem bila, dokler lahko živim s tem škripanjem v kolenih normalno in me to ne ovira nikjer,  ne mislim delat panike, še manj pa hodit na magnetno resonanco.

kolen mi je rahlo škripal že nekaj let nazaj vendar se s tem nisem obremenjevala.

bi me moralo zaradi škripanja v kolenih skrbeti?

hvala za kakršenkoli odgovor.

 

Spoštovani!
Škripanje v kolenih ni nevarno, dokler ne postane boleče, takrat je potrebno napraviti nadaljno diagnostiko, RTG in MR preiskavo kolen. Lahko da je vzrok preobremenitev v kitah in burzah. Mislim, da zaenkrat ni razlogov za skrb. Poskusite z jemanjem Glukozamina in Kolagena.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close