Najdi forum

Pozdravljeni,

že dalj časa imam bolečeine v desni rami. Opravila sem artrografijo ( dg.: Ruptura RM desne rame- Artrografija desnega ramenskega sklepa pokaže znake obsežne kompletne rupture rotatorne manšete, sklepna kapsula je rahlo retrahirana, aksilarni recesus se slabše polni) in UZ (izraziti znaki za inpigement, tetive supraspinatusa pod akromionom, precej velika subdeltoidna burza, tendovaginitis dolge glave bicepsa, preostale strukture v ramenskem sklepu so v mejah normale).
Hodila sem oz. hodim na fizioterapijo. Zdravnik priporoča operacijo. Moje vprašanje pa je: ali je res nujno potrebna operacija ali obstaja kak drug način zdravljenja?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor,

Lep pozdrav, XY

Operativno zdravljenje rupture rotatorne manšete je indicirano v primeru neuspešnega konzervativnega zdravljenja s fizikalno terapijo in nesteroidnimi antirevmatiki. Kaj je neuspeh konzervativnega zdravljenja se mora odločiti predvsem pacient. Če vas bolečina v rami ali manjša gibljivost ali tudi oslabljena moč abdukcije motijo do te mere, da pomembno vplivajo na vaša vsakodnevna opravila oz. da vas ovirajo pri vaših aktivnostih potem je operacija smiselna. V nasprotnem primeru pa vam priporočam, da nadaljujete z naučenimi vajami in se izogibate gibov, ki vam povzročajo bolečine v ramenu.
Pomembno je še, da se zavedate, da je po operativni terapiji pri rekonstrukciji rotatorne manšete potrebna razmeroma dolga vodena fizikalna terapija ter da vsaj prvih 6 tednov po operaciji z ramenom ni dovoljeno izvajati aktivnih gibov. V tem obdobju z operirano roko ne morete opravljati hišnih opravil, ne morete tudi voziti, itd.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close