Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija kaj je lahko narobe s kostmi pri 15-letnem fantu

kaj je lahko narobe s kostmi pri 15-letnem fantu

Moj sin je kar naprej polomnjen. V začetku 8.razreda si je pri telovadbi zlomil obe zapestji pri nesrečnem padcu, konec 8.razreda pa gleženj – obe kosti, pri skakanju čez zid. Komaj se mu je pozdravil en gleženj, že mu je na drugo nogo nekaj težkega padlo, da so ga spet poslali slikat. Na srečo ni bil zlom. Saj res, pred tem je že imel eno zapestje zlomnjeno v 4.razredu. Zdravnik je rekel, da osteroporoze nima, vendar le priporoča merjenje kostne gostote. Kaj je lahko narobe, da je kar naprej polomnjen? Zdaj ima 15 let.

Glede na pogoste zlome bi lahko šlo pri vašem sinu za blago obliko osteogenesis imperfecta – gre za prirojeno obolenje kosti pri katerem so vse kosti nasploh bolj lomljive. Glede na število zlomov, ki jih je imel do sedaj in glede na to, da je potrebno da do zloma pride v njegovem primeru vsaj zmerna poškodba bi priporočal, da je pri športnih aktivnostih le nekoliko bolj previden, odsvetoval bi tudi aktivnosti pri katerih obstaja večje tveganje za padce. Mislim, da boste na ta način lahko preprečili kakšen zlom. Svetoval bi vam tudi pregled pri otroškem ortopedu, ki bo lahko ocenil ali bi bila potrebna kakšna medikamentozna terapija. Običajno preiskava z merjenjem kostne gostote pri tej starosti in tudi pri tem obolenju ne da nobenih podatkov zato mislim, da zaenkrat ni potrebna.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Je ta bolezen dedna? Lep pozdrav in vnaprej zahvala.

Ne, vendar tudi ni nujno, da jo vaš sin sploh ima. Običajno jo ugotovimo pri tistih otrocih, ki imajo zlome že od zgodnjega otroštva in se ti pojavljajo tudi pri vsakodnevnih običajnih aktivnostih.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close