Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Hrbtenica in joga

Hrbtenica in joga

Pozdravljeni,

že od rojstva imam “krivo” hrbtenico – spodaj malo zavije, vretenca niso poravnana v ravno vrsto (če se ne motim, se temu reče skolioza). Težav zaradi tega pravzaprav nimam, spomnim se, da sem bila kot majhna, v OŠ, zaradi tega napotena k ortopedu, ki mi je svetoval, naj si izberem dinamično delo. No, delo imam sedeče, ampak se vmes sem in tja malo sprehodim; če se zasedim, res malo boli, pa ne vem, ali bi me bolelo tudi sicer ali je to povezano z mojo hrbtenico.

Sicer se kar zmerno ukvarjam s športom: tek, kolesarjenje, hribi, aerobika. No, pred mesecem dni sem začela obiskovati jogo. Na tole, kar opisujem zgoraj, se sploh ne bi spomnila, če mi ne bi dali izpolniti nekega vprašalnika, na katerem je pisalo tudi, da pri težavah s hrbtenico ni priporočljivo delati raznih zasukov itd. Zdaj me malo skrbi, da ne bom naredila z jogo večje škode kot koristi.

Zanima me torej, katerih vaj oziroma gibov v takih primerih ni priporočljivo delati in pa še, kaj se mi lahko (v črnem scenariju) zgodi?

Hvala za odgovor. Ko berem tole, kar sem napisala, bi dodala še, da zelo cenim vaše delo na forumu.

Lep pozdrav,
Tejina

Blaga skolioza je zlasti pri deklicah sorazmerno pogosta deformacija, ki pa običajno ne povzroča večjih težav. Mislim, da lahko izvajate prav vse vaje, odsvetoval bi vam le kakšne ekstremne pregibe, saj bi to lahko morda sprožilo pojav dalj časa trajajočih bolečin v hrbtenici – to pa mislim, da je tudi najbolj črni še realni scenarij. Vsekakor je redna fizična aktivnost in tudi razgibavanje hrbtenice zelo priporočljivo tudi pri ljudeh z blažjimi deformacijami hrbtenice.
Sicer pa hvala lepa za pohvalo.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close