Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Hallux Vulgus

Hallux Vulgus

Pozdravljeni

na levi nogi imam po mnenju moje dr. Hallux Vulgus. Kost mi raste navzven in me boli. Ona mi priporoča udobne čevlje z neprenizko in neprevisoko peto. Od poletja naprej ne boli več tako, očitno so mi stvar res olajšali čevlji, ki niso več poletni natikači in japonke ampak jesenski čevlji. Ali se torej s primerno obutvijo zaustavi rast kosti in bolečine v podplatu?

Najlepša hvala in lep dan

Pri hallux valgus deformaciji je glavni problem, da se palec na stopalu prične pomikati proti zunanji strani stopala in sili v drugi prst. Izbočenje kosti na notranji strani stopala je le posledica hipertrofije tkiv na notranji strani stopala ob sklepu.
Vzrokov za to deformacijo je več, med najpogostejše sodita nošenje ozke obutve in prirojena oblika stopala (spredaj široko stopalo s kratko prvo stopalno kostjo). Primerna obutev gotovo pomaga k blaženju težav težko pa rečem ali prepreči napredovanje deformacije. V poštev pridejoo tudi različne opornice za palec ali uporaba vložka, ki ga namestimo med palec in drugi prst na stopalu, kar odriva palec v ustrezen položaj.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close