Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija hernia dica

hernia dica

Spoštovani!

Stara sem 29 let.
Lanskega julija me je zabolelo na levi strani križa, kar tako iznenada. Pripogniti se sploh nisem mogla. Nekaj časa sem se toloažila, da bo minilo in ker le ni hotelo sem šla k zdravniku. Naklofen….ni bilo bolje, potem slikanje, fizioterapija, minila sta dva meseca ni bilo bolje. Noga je postajala tudi mravljinčasta, ker imam sedeče delo sem bila zelo težko v službi. Zdravnica mi je potem napisala napotnico za ortopeda, le-ta me je poslal na mielografijo ki sem jo imela nekje konec novembra. Tam so ugotovili, da imam hernio dica, menda kar veliko. Ko sem šla potem z izvidi iz bolnice k ortopedu mi je le ta svetoval operacijo. Seveda nikakor nisem tega mogla takoj sprejeti. Zagovarjal je stališče, da dlje bom odlašala slabše bo, daljša bo potem rehabilitacija in da se mi lahko zgodi, če je dovolj zgodaj, da bom potem popolnoma brez bolečin. Ker me ni prepričal, sva se potem zmenila, da opravim še magnetno resonanco in EMG. Vmes sem seveda šla še do drugega ortopeda, ki pa je rekel, da operacija, dokler bom šla na mizo “kot baletka” definitivno ni rešitev in naj počakam, ker bolje ne bo. Do marca sem potem opravila še navedeni preiskavi. EMG: odsvetovali operacijo ker menda živec ni poškodovan, da bo slabše so rekli. Magnetna resonanca: hernija disca, vendar je širok spinalni kanal, ima dovolj prostora, opracija definitivno (še) ni priporočljiva. Potem sem šla do nevrokirurga, ki mi je rekel, da ne bo nikoli več kot je bilo, da bi bilo res smiselno počakati z opracijo, ker “hrbet ni kot avto, ko mu zamenjaš luč in je tako kot je bilo”, priporočil gibanje, utrjevanje mišic, da imam srečo, ker imam širok spinalni kanal ki pa se bo z leti žal ožil.

Trenutno stanje: bolečina je prisotna ves čas, vendar sem se je navadila, s spanjem ni težav, predklon, zaklon otežen, ravno tako vsedanje, vstajanje s stola, občasno mravljinčasta noga (sploh če dlje časa sedim na primer v službi in nimam možnosti, da bi se razgibala), včasih čutim, da nisem,tako stabilna, kot bi morala biti, se pravi sem zadevo sprejela in živim z njo dokler….če bo pač do tega prišlo.
Priznam, ko so bolečine hujše, ko se jih zavem me zgrabi panika kaj če bo pa sedaj prišel tisti trenutek…na srečo potem vse mine.
Precej hodim (seveda brez kosmodiska ne bi mogla na daljše sprehode) po ravnini (klanec mi dela preglavice), telovadim….
Zanima me, ali bi lahko pri sperehodu uporabila uteži za noge in kakšne teže naj bi bile? Ali bi s tem lahko svoje stanje poslabšala?
In kaj je še tisto, kar lahko naredim za svoj hrbet, ter ali sem se prav odločila, da nisem šla na operacijo? Vem, na to, zadnje vprašanje težko odgovorite ampak vseeno, želim, vaše mnenje.

Hvala in lep pozdrav!

Verjetno bi se tudi sam odločil podobno, seveda pa to težko ocenim, ker ne vem kako hude so vaše bolečine. Na splošno velja, da je pri hernii disci indikacija za operacijo nevrološka okvara, torej okvara korenine živca ali kronična bolečina, ki je ni možno več prenašati in človeka omejuje v vsakodnevnih aktivnostih. Glede rezultatov zdravljenja so študije pokazale, da so kratkoročni rezultati po tovrstnih posegih zelo dobri, po obdobju 10 let pa je stanje pacientov, ki so bili operiranih in tistih, ki se niso operirali precej podobno. Priporočal bi vam torej, da v kolikor lahko normalno živite z opisanimi težavami nadaljujete s fizikalno terapijo in izvajanjem vaj za ledveno hrbtenico. Glede na to, da opravljate sedeče delo bodite tudi pozorni na način sedenja, imejte primeren stol z ustrezno podporo za ledveno hrbtenico in med delom čim večkrat vstanite in se nekoliko razgibajte. Uporaba uteži na nogah med hojo vam ne bo škodila.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Spoštovani!

Hvala vam za odgovor. Zadnjič sem brskala po internetu in zasledila stol “spinalis”. Priporočajo ga predvsem tistim, ki veliko sedijo na delovnem mestu (seveda vsekakor spadam v to skupino). Je pa napisano, naj se tisti, ki že imajo okvare na hrbtenici posvetujejo o njegovi uporabi z zdravnikom. Pa me zanima, kakšno je vaše mnenje o njem.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

LINK:
http://www.spinalis.net/oldweb/index2.html

Verjetno stol spodbuja primeren način sedenja, ki najmanj obremenjuje ledveno hrbtenico in tudi prispeva k krepitvi ustreznih mišic. Seveda pa je stvar navade ali se bomo lahko navadili na sedenje na takem stolu, verjetno ga je najbolje preizkusiti, vsekakor pa mislim, da vam ne bo škodoval.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close