Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija izpah kolena

izpah kolena

Dober dan,

pišem vam in vas prosim za mnenje in nasvet. Sem športnik, intenzivno treniram odbojko že 7 let. Star sem 17 let. Sedaj sem prvič doživel resno poškodbo in to kolena. Na treningu se mi je koleno izpahnilo zaporedoma 2 x v presledku 20-ih minut. Obakrat sem ga z večjo bolečino naravnal nazaj. Kljub bolečinam v kolenu, bi lahko treniral dalje, vendar si nisem želel ponovnega izpaha in dodatnih obremenitev. Ko sem doma primerjal koleni, sem opazil, da je leva stran desnega kolena dobila “blazinico”. Na levem kolenu je na tem mestu majhna luknjica. Torej je koleno malo zateklo. Počival sem nekaj dni, čutil sem le bolečine v vezeh pod kolenom na drugi strani noge in pa na vezeh na levi strani desnega kolena. Ko sem se udeležil treninga, so me močneje bolele stranske vezi, do kakšnega izpaha pa ni več prišlo-morda tudi zato, ker nisem delal s tako intenzivnostjo. Sedaj, po nekaj dneh počitka, me močneje boli, ko poskušam popolnoma skrčiti desno koleno.

Takoj po izpahu sem se naročil na ultrazvočni pregled desnega kolena. Na njem piše:
prisotne je nekaj tekočine v desnem kolenskem sklepu, plast je debela 8mm v lateralnem recesusu suprapatelarne burse. Sinovija ne izgleda zadebeljena. Pregledni deli hrustancev so narmalno debeli in jasno omejeni. Ni znakov sprememb v vidnih delih miniskusov. Pri tem pregledu ne najdem dodatnih sprememb v področju kolen, tudi posteriorno ne.
Zaključek: Izliv v desnem kolenskem sklepu. Razloga zanj s to preiskavo ne pojasnim. Priporočam pregled pri travmatologu.

Tak je bil izvid, ki sem ga dobil. Mene pa zanima,
– kaj Vi mislite o tem?
– lahko treniram ali moram še počivati?
– kaj mi lahko svetujete?
– kaj lahko pričakujem pri travmatologu.

…že vnaprej se opravičujem, za nekoliko daljše vprašanje, vendar želim vse karnajbolj objasniti, da bi lahko problem bolje razumeli in mi svetovali.

Hvala že vnaprej Enej

Glede na povedano je ob opisovani poškodbi najverjetneje prišlo do izpaha pogačice. Za to govori tudi oteklina desnega kolena, ki se je pojavila na notranji strani spredaj ob pogačici. Glede zdravljenja, bi priporočal vodeno fizikalno terapijo pri kateri je pomembno, da se ojača mišico kvadriceps, še posebej njen medialni del, torej predel ob notranji strani kolena. To bo prispevalo k boljši stabilnosti pogačice in k zmanjšanju verjetnosti za ponovitev takšne poškodbe. V kolikor bi se izpahi ponavljali pa bi bil vsekakor potreben pregled pri travmatologu ali ortopedu, ki bo lahko svetoval tudi glede možnosti operativnega zdravljenja.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close