Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija vratna hrbtenica

vratna hrbtenica

Spoštovani!
Opravila sem RTG vratne hrbtenice (moja starost 36 let),
izvid:
nakazana hondroza C-4/5 (rahlo zožen prostor)
nakazana I.V. osteohondroza C-5/6 (rahlo zožen prostor)
nakazana ventralna spondilofita
nakazane dorzalbe naplastitve
zravnana fiz. lordoza
foramen arcuale atlantis.

Bolečine imam praktično ves čas. Na vratu se občasno pojavi tudi oteklina.
Prosim za razlago izvida in nasvet glede zdravljenja.

Zahvaljujem se vam za odgovor.
LP

Opisane spremembe na rentgenskem izvidu so degenerativne narave in niso ni; posebnega za vašo sterost. Na splošno velja, da se po 30. letu starosti v hrbtenici, še zlasti v medvretenčnih ploščicah pričnejo pojavljati degenerativne spremembe. Sama stopnja ugotovljenih rentgenskih sprememb na hrbtenici ne korelira s stopnjo subjektivnih težav – nekateri imajo torej lahko zelo obsežne spremembe na rentgenski sliki pa me občutijo nikakršnih težav, spet pri drugih pa je rentgenska slika skoraj normalna in imajo neprestane bolečine.
Običajno pacientom s kronično bolečino v vratni hrbtenici priporočamo, da opravijo vodeno fizikalno terapijo, pomembno se je tudi izogibati nepriemerni in prisilni drži, ki povzroča spazem vratnih mišic ter poslabšuje bolečino. V kolikor se težave ob taki terapiji ne umirijo je potreben pregled pri ortopedu, ki bo izključil morebitno prisotnost utesnitve živćnih korenin v predelu vratne hrbtenice in vas napotil v kolikor je to potrebno na dodatne diagnostične preiskave.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close