Najdi forum

Na koga naj se sploh še obrnem?!

Po ločitvenem postopku, ki se je vlekel zaradi skrbništva nad hčerko, imam še vedno težave, ki jih ne znam več rešiti.

Med obravnavo za skrbništvo je bivši mož navajal lažne podatke, češ da je sposoben skrbeti za hčerko (v resnici ni bil v RS nikoli zaposlen in ni imel v 10-ih letih zakona niti ene zaposlitve). V 10-ih letih bivanja pri nas si ni uredil statusa – nima ne dovoljenja za delo, ni prijavljen na Zavod za zaposlovanje, nima državljanstva…

Skrbništvo sem dobila, stiki pa so določeni tako, da se vprašam, kje je zdrava pamet sodnice. Hčerko naj bi imel vsak drugi vikend in polovico počitnic. Vsak drugi vikend… To pomeni, da v petek pustim hčerko v šoli, popoldan jo prevzame on, v ponedeljek jo pripelje, jaz jo pridem iskat popoldan. Nobene besede med nama, kaj se z otrokom dogaja, kaj morda potrebuje naslednji teden v šoli, nič… Ko je pri njem, je ne dobim n iti na telefon, njenega ji vzame in izključi… Hčerka ima 8 let… No, niti ni pri njem, pač pa jo pušča pri neznanih ljudeh, kjer je žal morala posredovati tudi že policija.

Zanjo plačuje 20 tisočakov na mesec, vse ostalo krijeva s sedanjim partnerjem. Pri njem ne sme nositi oblačil, ki sva jih kupila midva, niti ne sme k nama prinesti ničesar, kar ji je kupil on…

Zakaj to pišem? Ker sem razočarana nad današnjim dogodkom na Centru za socialno delo Ljubljana Center. V petek se je hčerka vrnila iz šole v naravi, vztrajal je, da jo gre iskat on. Po SMS mi je v petek sporočil, da jo gre iskat in da bo ta (pretekli) vikend pri njem. Dan pred tem sem mu poslala SMS, da se morava pogovoriti, kajti želela sem, da gre hčerka najprej domov, razpakira stvari, si odpočije, potem pa naj jo pride iskat. No, na srečo sva v petek s sedanjim partnerjem šla vseeno ponjo oz. jo vsaj pogledat. Pripelje avtobus, vzamem hčerko, njega nikjer… Mu pošljem SMS, da lepo, da jo je prišel iskat. Nič odgovora. Grem danes na Center za socialno delo, mi zabrusijo, da naj dam človeku mir, da verjetno pač ni imel časa. Halo??? Po njihovem naj bi bilo normalno, da bi otrok pripotoval in ostal sam, brez da ga pride kdo iskat???

In takšnemu človeku naj zaupam med poletnimi počitnicami otroka za 1 mesec? Človeku, ki me je hotel ubiti in to ne samo enkrat, človeku, ki je v kazenskem pregonu zaradi več deliktov, človeku, zaradi katerega moram vsaj 1x tedensko na zaslišanje na policijo? Človeku, h kateremu hčerka sploh noče hoditi, pa mora, ker ni dovolj stara, da bi imela PRAVICO REČI NE?! Človeku, ki ga preiskujejo zaradi poneverbe dokumentov, kraje (mojega) avtomobila, človeku, ki je grozil celo kriminalistom…?

Ne vem več, kaj naj naredim. Moja lastna država ga je zaščitila bolj, kot so zaščiteni kočevski medvedje. Pomaga mi ne nihče. Policija ima zvezane roke, svetujejo mi le, naj s hčerko nikamor ne hodiva sami, naj se vsaj čez vikende umakneva iz Ljubljane… Naj hodiva ven le v spremstvu psa in naj imava le-tega vedno pred vrati… In naj jih pokličeva, če bo kaj narobe… Saj to ni normalno življenje. Smo v takih primerih res prepuščeni sami sebi? Kje je Center za socialno delo? Sama apeliram nanje že od oktobra lani, naj opravijo ogled kraja, kamor vozi hči. Isto so zahtevali od Centra kriminalisti Policijske uprave Ljubljana. Kmalu bo konec maja, pa nič…

Jaz sama zase vem, da mu hčerke ne dam za en mesec, pa naj se zgodi karkoli. Konec koncev sem jaz tista, ki jo poznam, ki z njo živim, ki zanjo odgovarjam. Samo… Zadeve se morajo rešiti tudi po uradni poti. Ampak kako?

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Obrni se na kakega dobrega odvetnika, ki se bo zavzel za stvar, ker sama temu očitno ne boš kos.

Yo

Prav se mi smiliš. Ne morem verjeti, da CSD, ga tako ščitijo. In, če bi bil državljan Slovenije, ne morejo oni delati z tabo kar si želijo in z tvojo deklico. Jaz bi se, do konca borila. Imaš pravico se boriti za tvojo deklico. Mogoče pa se CSD. bojijo tvojega bivšega, ker vedo kakšen je. Saj res je, da takšne ščitijo kot kočevske medvede pa še bolj.

Tudi jaz sem ločena in sem se ločila 1999leta tako, da te razumem kaj preživljaš kako ti je hudo. Pri meni celo bivši mož je rekel na sodišču, da on ne more povedati, da bi jaz bila slaba mama, ampak, da sem vredu mama, in naj bo hčerka dodeljena k meni. Celo je priznal, da bi se lagal, če bi rekel, da sem slaba mama glede otroka. Moja hči bi itak pripadala k meni, ker prvič, nisem slaba mama, imam službo, avtomobil lastno stanovanje. To je bilo vse tako. In sedaj sem se zopet poročila z drugim možem, ki me razume, ki mi zaupa, ni pijanc itd. Prejšnji oz. bivši je samo pogledal globoko v kozarec z prijatelji.

Moje mnenje je takšno glede tvojih težav:
Najdi si dobrega odvetnika naj ti sodbo napiše oz. pritožbo glede vajine hčerke. Napiši vse, kako dela z hčerko, kako ni prišel po njo, da jo pelje k drugimi, neznanimi ljudem itd. Če si v stiski z denarjem in si ne moreš privoščiti odvetnika , napiši sama pritožbo. Moj bivši je tožil na vrhovno sodišče, ker se ni strinjal, da bi za hčerko plačeval 18.000,00 pišljivih tolarčkov, za preživnino. Čakala sem na to odločbo eno leto in mi ni bilo jasno zakaj se tako to dolgo vleče. Ker moj mož zna pisati pritožbe in vse kar želiš, mi je moj mož lepo napisal na vrhovno sodišče, kje je pravnomočna sodba. Ne boš mi verjela, da sem čez teden dni prejela pravnomočno sodbo in celo so napisali, da se oče izgovarja na vse načine samo, da ne bi plačal preživnine. Tako, da sodišče mu je še zvišalo preživnino, sam sebi je v lonec pljunil.
Če želiš kakšen nasvet, ali za napisati kakšno tožbo, mi pa lahko pišeš na moj meil: [email protected]

Lepo pozdravljena in vso srečo ti želim, tebi in tvoji hčerkici!
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

Ojla!

Poišči dobrega odvetnika in ne odnehaj! In skrbno zapisuj neprimerno ravnanje očeta z otrokom – beleži samo dejstva (brez čustev) in z dejstvi redno seznanjaj CSD – pisno bolj zaleže kot ustno. Z odvetnikom pa pripravi pritožbo na sodišču.

Jaz bi na tvojem mestu tvegala tudi kakšno kazen, samo da bi zaščitila hčerko!

Žal je naš sistem tak, da zelo ščiti nasilneže – dokler ni potem enkrat prepozno – za njegove bližnje, ki so ponavadi žrtve.

LP

Ja,kje si našla takšnega hud…?
Da mora biti človeka strah za lastno varnost in varnost otroka,ki nima še besede,da bi na CSD povedala vso resnico.
Včasih in največkrat ukrepajo šele takrat,ko se kaj zgodi in je že prepozno.
Njegove karakteristike,ki si jih povedala vzbujajo strah.Tudi jaz bi nikogar ne upoštevala (ga ni Boga),če bi morala v takšnem primeru,kot ga imaš ti,zaščititi varnost otrok.
Kdo in kaj so ti neznanci?Zapisuj si in beleži dogodke,ker pridejo prav takrat,ko boš rabila za v “ring” z njim.Niti mu sedaj vsega,kolikor napak dela ne očitaj,vse še bo prav prišlo!

Bori se zanjo,ker res ni v dobrih rokah!
Nasvet Doroteje vzemi,morda ti njen mož kaj sestavi in te reši s hčerko!

Grozno. Se mi pa postavlje vprašanje kako si lahko imela otroka s takim človekom. Al se je potem tolk spremenil?
Jaz ne vem kaj bi storila na tvojem mestu. Po moje bi se izselila v Teksas in spremnila ime.

Pozdravljena!
To so res boličine,ki jih navajaš…,a verjemi,da s časoma se vse uredi.To vajino obnašanje so ponavadi začetne faze ločitve ali kaj podobnega.
Tu pa največ trpi otrok,kajti,če nebosta znala rešiti ,se zgodi,da vajina deklica bo nosila posledice.Verjamem ,da si tega ne želiš in ne zaslužiš.
Morda preveč tekmujeta za nekaj…
Imam enak primer,ko hodi šoloobvezen otrok k očeta vsak drugi vikend,po istem principu kot pri tebi.Priznam,v začetku je bilo ful težko…,dogajale so se stvari ki so me bolele in prizadele…Veš,pa se je kr poštimalo.V začetku sem si govorila,da je tudi on starš in,da ima enako pravico,s tem ,da sem sama izbrala očeta otroku,ne glede kakšen je…,pa sem lažje zmogla,me razumeš.
Prosim, bolj ocenjuj njegov odnos do deklice,ne glede kaj ima v kartoteki…
V primeru,da ti hči omenja nasilje ali kaj grdega pri očetu,takrat pa ukrepaj na vse kremplje…..
Pusti ju vikend,da ga imata zase,brez klicev ..itd….,saj ti lahko hči tudi kasneje o tem pove,brez siljenja vanjo…kaj,kje ,kdo,kako…to otroka potre..,včasih pa tudi kaj pohvaliti očeta(čeprav ti gredo takrat kocine pokonci),veš,kako dobi otrok s tem motivacijo in samospoštovane in tebe bo na ta način še bolj cenila…..Dost mojega nakladanja…hehe,skratka smo dali to fazo čez.
Tudi tebi želim,da najdeta s bivšem razumno starševsko podporo hčerkici…,kar ji gotovo največ pomeni…
srečno

Yo najdi si vztrajnega in dobrega odvetnika. Sama grem čez podobne stvari in srce me boli ko gledam kako pri tem trpijo otroci.
Preden sem se jaz osvobodila iz nemogoče razmerja nisem razumela zakaj mame onemogočajo stike, sedaj vem in razumem. Vendar pazi, da stikov ne boš onemogočala, saj je v zakonu člen, ki govori o predodelitvi otrok v primeru če tisti od staršev s katerim otrok živi onemogoča stike. Vztrajaj in trkaj na vsa možna vrata. Otrok je tega vreden.
Dajanca ima prav, beleži vse kar se dogaja. Opozori odgovorne v šoli naj tudi oni beležijo v primeru, da bodo klicani kot priče (jaz sem jih sicer morala malce prepričevati ampak mi je uspelo, da beležijo kdo in kdaj hodi po otroke v šolo). Za vsako stvar ki odstopa od normale idi na CSD in podaj izjavo na zapisnik.
Držim palce, da se vam dobro razplete.

Wind

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

No, da ne bo pomote. Jaz si želim, da bi hčerka imela stike z očetom, ampak normalne. Želim, da bi bila pri njem in da je ne bi puščal povsod naokoli. Glede klicev – ne gre za to, da težim po telefonu, se mi pa zdi normalno, da hčerko pokličem, v kolikor ona ob odhodu izrazi to željo. Ne zdi pa se mi normalno, da je sploh ne bi smela niti poklicati npr. julija, ko naj bi bila cel mesec pri njem. Še posebej ne zato, ker mi nihče ne zagotavlja, da je ne bo odpeljal iz RS, saj je v preteklosti grozil tudi s tem. Sama njemu nisem nikoli preprečevala, da bi jo poklical, nisem pa kriva, če je ne. Ker je res ne – nikoli.
Snupi, veš, tudi selitve niso kar tako. Meni je npr. nagajal na sodišču in hotel skrbništvo. Razlog, ki ga je navedel je bil ta, da se bom v prihodnosti mogoče preselila v drugo mesto, saj je moj sedanji partner iz drugega konca Slovenije. In ko sem bila včeraj na CSD-ju in to omenila, so mi celo rekli, da je res, da se brez njegovega privoljenja s hčerko naj ne bi selili. Sicer meni ni jasno, zakaj bi ga morala spraševati za dovoljenje, če se npr. selim iz Šiške na Vič, ampak v vsej situaciji mi marsikaj ni več jasno. Žal.

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Yo, kaj naj rečem, nimam nasveta, a že dolgo te berem (no zadnje čase sem res malo na Živalih) in res mi je zelo žal zate. Nisem si niti mislila, da je tako hudo, pravzaprav sploh nisem vedela, da si ločena. Enkrat sta bila hčerka in bivši mož v oddaji o živalih, kajne…res si nisem mislila, da se kaj takega dogaja, kdo bi vedel, prav prijetno je izgledal…da o hčeri ne govorim:)

Drži se.

Predvčerajšnjim sem bila ponovno na CSD-ju in gospa, pristojna za Lj-Center je predlagala, da se pri njih sestaneva z bivšim možem in da naredimo nek zapisnik s pravili, kako naj bi stiki potekali. Takoj sem jo opozorila na to, da lahko pridem kadarkoli, razen 31. maja, ker imam preiskave v KC ter v Soči. Celo zapisala si je. Danes pa dobim vabilo, naj se zglasim na CSD-ju 31. maja ob 14. uri. Kaj naj si sploh še mislim?

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

sour_cream, moj bivši v javnosti vedno prijetno izgleda… Kaj to pomeni veste tisti, ki imate enake izkušnje. No, ker si pa že omenila oddajo… o njej nisem bila ne obveščena, niti nimam več “roke nad tem”, kaj se zdaj s temi živalcami dogaja. Zaenkrat je vse na vet. inšpekciji in policiji. Ostali oprostite, ker je to medklic, pa vendar… Pri tem človeku životarijo celo živali in to na najbolj grozovit način… Kako res mu naj bi potem zaupsala otroka?

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

na resnično žalost pomaga samo, če greš v medije.

Ponovno imam problem in sicer;
Kot sem v prvem postu napisala, citiram: “V petek se je hčerka vrnila iz šole v naravi, vztrajal je, da jo gre iskat on. Po SMS mi je v petek sporočil, da jo gre iskat in da bo ta (pretekli) vikend pri njem. Dan pred tem sem mu poslala SMS, da se morava pogovoriti, kajti želela sem, da gre hčerka najprej domov, razpakira stvari, si odpočije, potem pa naj jo pride iskat. No, na srečo sva v petek s sedanjim partnerjem šla vseeno ponjo oz. jo vsaj pogledat. Pripelje avtobus, vzamem hčerko, njega nikjer… Mu pošljem SMS, da lepo, da jo je prišel iskat. Nič odgovora. Grem danes na Center za socialno delo, mi zabrusijo, da naj dam človeku mir, da verjetno pač ni imel časa. Halo??? Po njihovem naj bi bilo normalno, da bi otrok pripotoval in ostal sam, brez da ga pride kdo iskat???”

Torej, šlo je za petek, 19.5.2006. Kot sem že napisala, sem od njega dobila SMS, da gre on po hčerko. Ponjo ni prišel, me je pa kontaktirala ravnateljica šole, ki jo hčerka obiskuje in mi povedala, da se je v petek oglasil pri njej (praktično istočasno, kot je meni poslal SMS, da gre po hčerko) in ji povedal, da ponjo ne more priti, ker ima neke opravke. Kot rečeno, ga dejansko ni bilo, o čemer mene ni obvestil.
Včeraj pa sem dobila priporočeno pismo – dopis njegovega odvetnika, kjer me opozarja, da lahko bivši soprog zahteva, da se otrok v varstvo in vzgojo bivšemu soprogu, ker naj bi jaz preprečevala stike ??? Hkrati mi grozi z izvršilnim postopkom, da mi bo sodišče zaradi nespoštovanja sodne odločbe določilo in izreklo denarno kazen.

Zdaj mi ni nič več jasno. Ravnateljici šole je sporočil, da ne more po otroka in res je ni prišel iskat. Vse do danes ni stopil v kontakt niti z menoj, niti s hčerko. Kaj naj naredim? Mi lahko kdo svetuje dobrega odvetnika in ali ima kdo podobno izkušnjo? Imam v primeru, da bova šla spet na sodišče pravico, da zahtevam pričanje ravnateljice?

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

K prejšnjemu postu dodajam še, da pred omenjenim vikendom ni bila hčerka pri njem še prejšnji pripadajoči vikend, se pravi od petka 5. maja do ponedeljka 8. maja. Razlog: v petek, 5. maja sem bila klicana na zaslišanje na PU Ljubljana, kasneje po mojem privoljenju tudi moja hčerka. Zakaj, mi zaradi intersa preiskave niso povedali, so me pa po odhodu iz PU Ljubljana kriminalisti poklicali in mi svetovali odhod iz Ljubljane ali prisotnost koga od prijateljev na domačem naslovu. Bivšega soproga so oni osebno obvestili, naj n hodi po hčerko, pač pa naj se oglasi pri njih na zaslišanju.

In zdaj mi grozi odvzem otroka, ker naj bi preprečvala stike… Ne razumem in prosim za pomoč.

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Draga Yo,
žal ti ne znam svetovati glede odvetnika. Zelo mi je žal, da moraš doživljat take stvari. :((( Močno sočustvujem s tabo. Kako more delat to sranje…. In vem, kaj hočeš reči, da v javnosti vedno prijetno izgleda… Imam podobno iskušnjo….

Mislim, da morajo pričati zate tako policisti kot tudi ravnateljica šole. Stopi do nje in jo prosi, naj pove tako kot je bilo. Menda ti ja ne bo odrekla.

Kaj pa, če bi šla v medije?

ol

Draga Yo.
Na žalost je tako, da je v zakonu resnično vpisan člen, ki govori o predodelitvi otroka v primeru, da tisti od staršev s katerim otrok živi onemogoča stike. Mene je bivši po 4 letih ločenega življenja naenkrat tožil in zahteva predodelitev otrok ( o tem, da se zanju ni brigal ko smo bili skupaj nebi niti pisala).Za tožbo pa ima podoben izgovor: da mu onemogočam stike.Kljub temu, da ima z otrokoma redne stike vsak teden trdi, da mu jih onemogočam, pa čeprav sploh nimava nobenega dogovora o stikih. Prejšnji dogovor je zaradi pritožbe na ministrstvo padel v vodo. Jaz sem se odločila,da naj hodi po otroke v vrtec in šolo kjer sem toliko časa težila učiteljicam in vzgojiteljicam, da si naj pišejo kdaj hodi ponje in ob kateri uri saj bodo to potrebovale ker bodo skoraj sigurno klicane na zaslišanje. Kako se bo zadeva razpletla ne vem, povem ti pa lahko, da se vleče predolgo.
Ti lahko predlagaš sodišču zaslišanje priče, pa naj si bodo to pedagoški delavci na šoli ali samo sosedje, ki so videli kaj se dogaja. Kadar se zgodi kot se ti je tokrat pa pot pod noge na csd in naredi izjavo na zapisnik. Socialne delavke naj kličejo v šolo oz. še bolje je, da iz šole pokličejo na csd in tudi oni dajo izjavo. Vse kar boš imela na papirju ti bo prišlo prav na sodišču, pa četudi samo podpisana izjava učiteljice na šoli kaj se je tokrat zgodilo.

Držim palce za vaju s hčero.

Wind

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Ojej, Yo…
kar zmrazilo me, ko sem brala tvojo zgodbo… Tako blizu mi je še vse to… Žal te ne morem potolažiti, ker vem, kako je s CSDjem in policijo. Tudi jaz sem hodila na CSD, na policijo, ker mi bivši hčerke ni vozil domov s stikov kot je bilo določeno. Da o tem, kakšnih podlih laži se je posluževal, niti ne govorim. Ravno tako je hotel imeti skrbništvo, čeprav za otroka ni bil sposoben skrbeti. Ko je bila hči pri njemu, je bila ponavadi prepuščena njegovim staršem. Velik problem je bil še to, ker se ga je hči bala in je tudi lagala na CSDju, samo da ne bo spet vpil nanjo. V glavnem, da ne dolgovezim… Rešilo se je v bistvu šele s tem, da je tamala malo odrasla, je par let starejša in sedaj ona noče k njemu.
Mi je pa zelo pomagal odvetnik, na sodišču, ko je hotel skrbništvo, pa ga je pokopalo izvedeniško mnenje psihiatra.
Vem, da je res hudo, sploh če so prisotne še druge grožnje…
Na mail ti bom poslala ime in priimek odvetnika. Mogoče pa ti le lahko pomaga in svetuje, kam in kako se obrniti.
Ja, pa kot so ti že svetovali. Vse dogodke piši…

Mogoče bo kaj pomagalo. Ko sem sama urejala zadeve na CSD, mi je socialna delavka, ki je uradno zadolžena za naš konec, stresala take neumnosti, da sem brez besed zapustila pisarno. Z njo nobenih opravkov nikoli več. Pa je šlo zgolj za informativni sestanek. V drugo sem zaprosila drugo socialno delavko (na mojo izrecno željo), s katero sva vse uredili tako, kot je treba, brez obtožb, da sem si za …. sama kriva, itd. Mislim, kakšna “golazen” dela z ljudmi.

Lp

p.s.: Držim pesti

Yo, piši Doroteji in naj ti pomaga napisati vse skupaj na sodišče.

Če želiš kakšen nasvet, ali za napisati kakšno tožbo, mi pa lahko pišeš na moj meil: [email protected]

New Report

Close